tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kotikebabilla

Muhkeat lihapötkylät matkalla uuniin. Valmiista annoksista en tietystikään
nälkäisenä ennättänyt ottaa annoskuvaa, vaan pistelin ruokaa hyvällä halulla...

Minun on jo hetken tehnyt mieli kokeilla omatekoisen kebablihan valmistusta. Nyt kun tilasin uuden ison lastillisen lähitilojen lihoja, niin päätin viimein tehdä osasta jauhelihoja tätä viikonloppujen herkkuruokaa. Karitsanjauheliha oli peräisin luhankalaisen Vanhalan tilan kasvateista ja naudanliha puolestaan puuppolalaista limousinnautaa Lehtolan tilalta

Netti näytti olevan pullollaan kebablihaohjeita, joita kaikkia yhdisti jauhelihamassan huolellinen vaivaaminen sekä kebabpötkylän pitkä ja alhainen paistolämpötila. Näistä sovelsin sitten itse oman versioni, jossa tahdoin säilyttää mahdollisimman paljon herkullisten raaka-aineiden omaa alkuperäismakua ja saada kuitenkin samaan aikaan lihasta kebablastuille ja -suikaleille mielestäni tunnusomaista mausteista makua.

Koska valmistaminen on aikaavievää puuhaa ja kaikkien ohjeiden jakajat kehottivat valmistamaan herkkulihaa samalla kertaa isomman määrän, tein minäkin näin. Lihan kun voi vallan mainiosti pakastaa valmiina pötkylöinä tai lastuina myöhempiä herkutteluhetkiä varten. 


Kebabliha
kaksi pötkylää, noin 6-8 annosta

n. 1kg jauhelihaa (minulla 40% karitsaa ja 60% nautaa)
1rkl suolaa
1rkl rouhittua mustapippuria
2-3rkl (savustettua) paprikajauhetta

Sekoita jauheliha ja mausteet keskenään joko käsin tai yleiskoneella vaivaten. Vaivaa massaa noin 15 minuutin ajan, jotta saat siitä hyvin tiivistä. Maustamisen kanssa kannattaa olla varovainen ja paistaa massasta vielä nokare paistinpannulla makujen tarkistamiseksi. Massa saa olla ihan reilusti maustetun makuista, onhan kebabliha ravintoloissa ja kaupan pakastealtaissakin hyvin maustettua. Muotoile vaivatusta taikinasta kaksi tiivistä pötkylää, jotka molemmat kääritään leivinpaperiin ja sen jälkeen vielä tiukasti folioon. Rullaa folion päät tiiviisti kiinni, kuten karkkipapereissa ikään. Nosta pötkylät uunivuokaan ja paistele noin 100-asteisessa uunissa 3,5-4h. Uunivuoka on kätevä valmistusastia siltä varalta, että pötkyläpaketit sattuisivat vuotamaan paistamisen aikana paistonesteitä. Matala lämpötila on oleellinen tiiviin kebablihamaisen rakenteen aikaansaamiselle, korkeammassa lämpötilassa pötkylät kypsyvät jauhelihamurekkeeksi.

Nosta valmiit pötkylät uunista vuokineen ja anna asettua noin 20-30 minuuttia. Tämän jälkeen avaa pötkylät ja kaada niiden sisään muodostunut neste pois. (Herkullinen paistoneste kannattaa ottaa talteen vaikkapa pakasterasiaan hyväksi keitto- tai kastikepohjaksi.) Pötkylästä voi näin haaleana jo leikellä terävällä veitsellä lastuja ja kasata niistä oma kebabateria, kuten meillä nälissämme tehtiin. Parhaat suikaleet saa kuitenkin aikaiseksi vasta seuraavana päivänä, kun antaa pötkylän asettua omissa kääreissään jääkaapissa yön yli. Jotkin yrittelijäät kebabinvalmistajat olivat onnistuneet myös vuolemaan juustohöylällä ohuempia suikaleita. Joko taloutemme juustohöylä on jo käytössä hieman tylsynyt tai sitten kebabimme onnistui silti saamaan hieman murekemaisia piirteitä, mutta juustohöylällä höyläily ei onnistunut. 

--
Olin varsin tyytyväinen tähän ensimmäiseen kebabkokeiluuni. Omatekoisen kebablihan seuraksi kun annoksiin kasattiin myös ranskalaisia perunoita, sipuli- ja kaalisuikaleita, kirsikkatomaattilohkoja ja itse tehtyä, timjamilla sekä mintulla maustettua valkosipulijogurttikastiketta. Sekä tietysti sekalaisia valmiskastikkeita paremman puoliskon annoksen osalta. Lihasta tuli todella herkullista (parempaa, kuin kaupan tai kebabravintoloiden vastaavista).

Rakenne muistutti eniten pakastealtaista ostettavia kebablastuja, joten seuraavalla kebabinvalmistuskerralla jauhelihamassaa pitäisi malttaa vaivata vielä perusteellisemmin, jotta rakenteesta tulisi tiiviimpi. Myös paistolämpötilan pudottamista 10-15 asteella voisi kokeilla, samalla paistoaikaa pidentäen. Illan kebabherkuttelujen jäljiltä jääneet lihat vuolin seuraavana päivänä lastuiksi ja pakastin kätevissä annospusseissa tulevia aterioita varten. Meillä pötkylöistä tuli noin 8 annosta, mutta lopullinen annoskoko riippuu hieman jauhelihan laadustakin: rasvaisemmasta jauhelihasta suurempi osa 'katoaa' paistettaessa paistinesteen mukana.

Kannatti tehdä isolta kuulostava erä lihaa kerralla, sillä nyt tiedossa on vielä monta herkkuhetkeä pelkällä pannulla tai uunipellillä kuumentamisen vaivalla!

-Lily

1 kommentti:

  1. Itse tehty kebab on niin hyvää! Tein ekaa kertaa jo pari vuotta sitten. Minulla ei ole mitään konetta jolla taikinaa voisi vaivata, mutta kyllä se onnistui myös käsin kun vaan oikeasti katsoin kellosta että vaivasin tarpeeksi kauan.

    VastaaPoista