lauantai 15. maaliskuuta 2014

Piristystä kutreille vai leikkiä terveydellä?

Hiusvärikeskustelu on noussut jälleen pinnalle, kun hiusvärien harhaanjohtavaan markkinointiin on toivottu jonkinlaista rotia. Asia lähteekin eteenpäin selvitykseen ja toivon mukaan siihen saadaan jonkinlainen selvyys. Itsellenikin hiusvärit ovat tuttuja, eikä niiden vaaroista viimeisen viidentoista vuoden aikana ole kovasti kohuttu kuin aivan viime vuosina.

Minä olin pienenä tyttönä tummahiuksisten ja ruskeasilmäisten sisarusteni joukossa se poikkeus kullaanvaaleine kiharoineni ja sinisine silmineni. Yläastevuosina hiusten kirkas vaalea alkoi taittua himmeään kullansävyyn ja hiljakseen tummua etenkin juuresta. Joskus noihin aikoihin sävytinkin ensimmäistä kertaa hiusteni tummaa juurta vaaleammaksi. Tapa jäi ja myöhemmin vaihdoin hiusväriäni kokonaan punaiseenkin, palaten kuitenkin takaisin vaaleaksi sangen pian. En värjännyt kovinkaan tiuhaan tahtiin (lähinnä laiskuuttani), enkä ajatellut värien kemikaaleja sen tarkemmin. Raskausaikana huomasin kuitenkin epäröiväni väripurkkiin tarttumista ja päätin paneutua aiheeseen tarkemmin. Värjääminen jäikin pysyvästi.
Juurikasvu vaaleissa hiuksissani raskausaikana

Vauvapalstojen vertaistukea

Netti on täynnä keskusteluita, joissa vauvapalstoilla kirjoittelevat äidit pohtivat, uskaltavatko värjätä hiuksiaan. Niiden joukosta tietoa etsiessään voikin todeta olevansa keskellä välillä verisenäkin käyvää taistelua. Lähes joka keskustelussa löytyy värien käyttöön kannustavia kommentteja:

"--Jos niin olis et myrkyllisiä aineita imeytys päänahan läpi ni noinkohan sitten olis hiusvärit edes laillisia?? Miettikääs nyt ihmiset ihan järjellä..."
"--kampaajan kanssa vielä kovasti juteltiin sen raskaudesta ja omastani...en usko,että se olis suostunu värjää, jos siitä jotain suurta haittaa olis..."
"--Ja kampaajat jatkaa töitä koko raskausajan.."
"--miten uskallat lähteä kotoosi mihinkään kun voit jäädä auton alle tai lentokone saattaa pipahtaa päällesi??? --ilmassakin on saasteita ja joka puolella myrkkyjä"
(suoria lainauksia nettikeskusteluista)

Keskusteluiden seuraaminen tuntui hurjalta. Värjäämistä perusteltiin myös sillä, että se tekee odottavalle äidille piristyneen olon ja täten myötävaikuttaa myös kohdussa olevaan lapseen -kemikaalialtistuksesta viis. Itsestäni tuntui myös hurjan pelottavalta, miten aukottomasti ihmiset ovat valmiita luottamaan markkinoilla olevien tuotteiden turvallisuuteen vaivautumatta selvittämään asiaa mitenkään. Joka vuosi meiltä vedetään markkinoilta useita eri tuoteryhmien tuotteita kuluttajille vaarallisina, mutta paikka kaupan hyllyllä miellettiin keskusteluissa turvallisuustakuuksi ilman muita perusteluita. Myös kampaajiin tunnuttiin luottavan tutkijoiden veroisina tietolähteinä asiassa, joka on kuitenkin heille tulonlähde. Montaa kampaajaa itseäänkin nettikeskusteluita lukiessa tuntuu huolestuttavan ne kemikaalit, joita he käsittelevät. Yhä useampi onkin vaihtanut kokonaan ekokampaajaksi pelätessään pilaavansa oman terveytensä kemikaaleilla.

Kampaajille tieto tuotteiden turvallisuudesta tulee myös pääosin tuotteen valmistajalta, jolle kyseessä on isomman luokan bisnes. Toisinaan onkin tullut ilmi myös tapauksia, joissa valmistaja ei ole kertonut asianmukaisia tietoja kouluttamilleen kampaajille.


Mitä niissä hiusväreissä sitten on vaarallista?

Hiusvärit ovat erittäin reaktiivisia kemikaaleja, joista monien on todettu yksinään aiheuttavan soluvaurioita. Värikemikaalien on todettu tunkeutuvan värjäystilanteessa ihon läpi elimistöön, minkä takia niiden pitoisuuksia hiusväreissäkin säädellään tarkasti.

Tavallisin hiusvärien aiheuttama terveyshaitta on kosketusallergia. Se voi olla mitä tahansa pienestä kutinasta värjäyksen jälkeen aina voimakkaimmillaan pään alueen turvotukseen ja silmien muurautumiseen. Hiusväreissä erityisen voimakas kosketusallergian aiheuttaja on para-fenyleenidiamiini eli PPD:tä, joka oli pitkään Suomessa kiellettyjen aineiden listalla. EU:n myötä kielto oli kuitenkin pakko kumota eli nykyisin ainetta saa taas käyttää Suomessakin hyllyssä olevissa hiusväreissä. Aine aiheuttaa allergiselle usein pysyvän yliherkkyyden ja se estää käytännössä kaikkien hapettavien kestovärien käytön. PPD on haitta-aineista se, johon mediassa on kiinnitetty eniten huomiota, mutta se ei ole ainut allergiaa tai ongelmia aiheuttava aine hiusväreissä.

Kuva: Wikimedia Commons, Dean Wissing
Hiusten värjäyksen lisääntymisen myötä allergiat ovat olleet lievässä nousussa. Niiden määrä on kuitenkin vähäisempi kuin nykyisillä värjäysmäärillä voisi olettaa.

Kampaajan käyttämät värit ovat käytännössä myös samaa tavaraa kuin marketeissakin myytävät. Ainoa ero onkin se, että kampaaja on koulutettu käyttämään näitä värejä mahdollisimman turvallisesti ja oikein, mutta mitään kemiallista eroa aineilla ei ole. Kampaajalla värjääminen ei siis aineiden puolesta ole sen turvallisempaa kuin kotonakaan värjääminen.

Hiusvärien markkinointi on melkoinen temmellyskenttä. Pakkauksissa saatetaan mainostaa esimerkiksi sellaisten aineiden poisjättämistä, joilla ei ole kuluttajan terveyden kannalta merkitystä, mutta jotka luovat kuvan turvallisemmasta väristä. Paketeissa saatetaan mainostaa myös, ettei väri sisällä PPD:tä, mutta ilman sitä tai sen johdannaisia ei pysyvää värjäystulosta voida saada aikaiseksi. Käytännössä lähes kaikki kevyt- ja kestovärit sisältävätkin joko PPD:tä tai sen yhtä allergisoivia johdannaisia. Kuluttajaa saattaa myös hämätä se, että ekokaupasta ostettu luomuväri ei välttämättä ole yhtään sen turvallisempi kuin muutkaan hiusvärit. Osassa on nimittäin mukana PPD:tä ja ne voivat aiheuttaa allergiaa aivan samalla tavalla kuin tavalliset kauppojen hiusvärit.


Mutta kun tukkani on ruma ilman väriä!

Niin minullekin sanottiin. Eräs kampaaja, jolle totesin juurikasvuvaiheessa alkuraskaudessani tahtovani kasvattaa oman värini esille, otti sivuttaisen askeleen kauhistunut ilme kasvoillaan. "Mä en tajua miks kukaan tahtoisi olla vapaaehtoisesti sen näköinen, sun tukkahan on ihan harmaa". Nieleskele siinä sitten itsetuntosi rippeitä. Totesin, että siitäkin huolimatta tukkani saa jäädä näin, kiitoksia vain.

Myöhemmin raskauteni jälkeen asioin toisella kampaajalla ja kävimme keskustelua siitä, miten tukkani saadaan helpoimmin salonkikelpoiseksi. Totesimme, että sävytämme hiusten latvan ruskealla kevytvärillä, jonka jälkeen oman värin kasvattaminen on helpompaa juurikasvun rajan kadotessa. Huhujen mukaan värin piti lähteä pesukertojen myötä pois, mutta vaalea latvani imaisi ilmeisesti värin turhankin terhakasti, sillä tuo värjäys onkin viimeinen kerta, kun hiuksiani on värjätty. Seuraavana keväänä päätin palata lyhyisiin hiuksiin ja valtaosa hiuksistani naksaistiin suoraan pois. Nyt tukkani onkin kokonaan omaa väriäni, eikä loppujen lopuksi lainkaan hullumman näköinen.

Näin hirveä se harmaa tukkani sitten on
Oma väri näyttää usein etenkin värjätyn osan vierellä valjulta, kiillottomalta ja epämääräiseltä. Harvoin se houkutteleva on. Kuitenkin kasvaessaan selkeämmin esiin, hiusväristä onkin helppo löytää sävyjä ja kauneutta.

Jos hiustensa luonnollista sävyä tahtoo kuitenkin piristää, erilaiset ekokampaamot tekevät lempeitä värjäyksiä kokonaan luonnonaineksilla. Myös itse voi taikoa tukkaansa sävynkirkastusta erilaisilla hiushuuhteilla. Vaaleat sävyt saavat hohtoa ja lisävaaleutta esimerkiksi sitruunasta ja kamomillasta, tumma hius taas pitää nokkosesta. Toki myös luonnonaineita käytettäessä on muistettava, että myös ne voivat allergisoida ja aiheuttaa iho-oireita. Tervettä varovaisuutta kannattaakin noudattaa aina hiusvärien, kuten muunkin kosmetiikan, kohdalla.

Ennen kaikkea toivon, että me oppisimme nauttimaan itsestämme ja omasta ulkonäöstämme ilman markkinaväen meille luomia paineita.

-Annukka

---
Lähteitä, linkkejä ja lisälukemista:

Hiusväreistä yhä enemmän ongelmia. Yle, 9.1.2012

Hiusväri voi viedä jopa teho-osastolle, MTV 24.11.2010

Hiusvärit ja niiden vaarat, Helsingin Allergia- ja astmayhdistys

Kemikaalikimaran hiusväriopas, Kemikaalikimara  9.12.2011 (Mukana myös lista eri hiusvärimerkeistä ja niiden sisältämistä suurimmista haitta-aineista)

Seitsemän harhaluuloa hiusväreistä. Uusi Musta, 26.10.2011

6 kommenttia:

 1. Minä olen nykyään sitä mieltä että hiusvärit ovat aika myrkkyä. Etenkin sen jälkeen kun vajaa vuosi sitten sain kaupan väristä allergisen reaktion ja sain mennä päivystykseen. Ja minä en ole aikaisemmin ollut allerginen millekään enkä edes herkkäihoinen tms. Nyt on sitten elinikäinen hiustenvärjäyskielto. Omassa värissä ei ole mitään vikaa, mutta kun on luonnostaan melkein mustat hiukset ja kuuluu sukuun joka harmaantuu nuorena niin ei ole kiva kun nuo "luonnonvaaleat raidat" näkyvät. Mutta sellaista se on kun löytää ensimmäisen harmaan hiuksen alle kolmekymppisenä. Hennaa en ole vielä uskaltanut kokeilla, mutta ehkä ensi kesänä kun voi värjätä ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kurjaa että piti tulla värjäämiseen stoppi juurikin tuolla kaikkein ikävimmällä tavalla :/ Harmaantuminen on joo vaikea kysymys. Itse pidän esimerkiksi enemmän vanhemmista rouvista, joilla on se upea vitivalkoinen tai teräksenharmaa tukka leikattuna tyylikkäästi kuin niistä, jotka värjäävät sitkeästi vielä 70-vuotiaina. Tai minun silmääni se on vaan tyylikkäämmän näköistä! Mutta jos kovin nuorena alkaa harmaantua, se ei tosiaan välttämättä tunnu kovin mukavalta :/
   Hennaa olen joskus itsekin pohtinut, mutta itselleni sopivat paremmin viileät sävyt ja hennan tuo ymmärtääkseni usein juuri kuparinpunaisia sävyjä hiuksiin, joten en ole uskaltautunut. Enpä tosin tiedä edes miten mokoma edes tähän tummempaan tukkaan tarttuisi :) Olen myös mielenkiinnolla katsonut kevyesti sävyttäviä palashampoota, joissa on mukana hennaa ja muita luonnonaineita, mitenköhän ne toimisivat ja olisiko niitä miten helppo tehdä itse?

   -Annukka

   Poista
 2. Olen itsekin miettinyt hiusvärejä paljon viime aikoina. Tykkään kyllä punaisesta tukastani, mutta vaivalloinen se on ja kemikaalien määrä suorastaan kammottaa. Allergia ei sentään vielä ole iskenyt, mitä pidän melkoisena ihmeenä 15 vuoden värjäämisen jälkeen. Nyt kun vielä keksisi, miten oman värin saisi esiin ilman, että joutuisi elämään seuraavat viisi vuotta hurjan juurikasvun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pohdin raskausaikana tuon pidemmän tukkani kanssa juurikin sitä, että onko ainut vaihtoehto vain kasvattaa sitkeästi sitä tummaa juurta näkyville ja sitten vain leikata kerralla koko komeus pois jättäen omanvärinen, lyhyt tukka tilalle. Onnekseni juttelin tuon toisen kampaajan kanssa, hän siis ehdotti että värjätään koko latva juuren sävyiseksi, jolloin värieroa ei juurikaan ole ja ei tarvitse murehtia sitä karmeaa juurikasvua. Sitten vaan kasvattelee omaa sävyään sieltä esiin kaikessa rauhassa. Minusta tämä oli oikein hyvä kompromissi värjäyskierteen katkaisemiseen, homma vaati tosiaan minun kohdallani enää yhden kevytvärin ja sen jälkeen ei ole tarvinnut hiuksiin väripurkin kanssa koskea. En myöskään jotenkin tätä itse alkuun tajunnut, oletin että ainut tapa on vain kärsiä ja kasvattaa sitä omaa väriä esiin hissukseen.

   Ehkä joku tällainen olisi sinullakin toimiva, tosin varmaan punaisen kanssa vaatisi isomman muutoksen latvaan että saisi juuren sävyiseksi? Toinen vaihtoehto voisi tälleen mutuna arvioituna olla marssia ekokampaajalle ja kysellä esimerkiksi hennavärjäystä juureen, jolloin voisi mahdollisesti saada juuren ja latvan värieron tasoitettua ja värin pidettyä punaisena. Sitten siitä sumplisi eteenpäin hennavärjäyksin ja katsoisi, saisiko sen kaupan hiusvärin kasvateltua tällä keinoin hissukseen pois ja hennattua vähemmillä kemikaaleilla jatkossa?

   -Annukka

   Poista
  2. Itse katkaisin punaisen tukan juurikasvuvärjäyskierteen sillä, että värjäsin päänahasta suunnilleen korvien kohdalle vaaleaksi (lähelle luonnollista väriäni) joka liukuvärimäisesti vaihtuu sitten punaiseen. Sain pitää punaisen värin, mutta enää ei tarvitse ylläpitää kuin pituuksien väriä ja senkin voi tehdä vaikka suoraväreillä :)

   Mielestäni etenkin punainen sopii varmasti kaikkiin luonnollisiin hiusväreihin tällä tavalla liukuvärjättynä. Sitten voi joko ylläpitää sitä puoliksi punaista tukkaa tai kasvatella omaa väriä esiin ihan rauhassa pituudet pirteän värisinä :)

   Poista
  3. Tämähän on muuten myös aika hyvä idea! Oman värin kasvatuksessa juurikin kun ongelmallinen on tuo pätkä, jolloin se kahden tukan sekoitus näyttää aivan jäätävän hirveältä, mutta sitä on vain pakko sietää. Ihanaa, että näitä eri kikkoja on useitakin, tekee hommaan ryhtymisestä varmasti heti helpompaa kun tietää jo aloittaessa, ettei tukan ole pakko näyttää keskeneräiseltä useiden kuukausien ajan :)

   -Annukka

   Poista