keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Kikherneitä naposteluherkkuna

Jaoin alkuvuodesta hummusreseptin, jota olemme käyttäneet tehdessämme levitettä leivälle. Samoihin aikoihin testailin ensimmäistä kertaa myös herneitä naposteluherkkuna. Googlettaminen paljasti, että moiseen löytyy reseptejä kymmenittäin. Testailimmekin miehen kanssa muutamia versioita ja tykästyimme useampaankin. Paahdetut palleroiset päätyivätkin meillä vakituisten ruokalajien joukkoon, olivathan ne tavattoman helpot valmistaa, ravintoarvoiltaan hyviä ja maultaan monipuolisia.

Kun taannoin tiedossa oli viljojen ja maidon suhteen rajoittuneen lapsiperheen vierailu meille, päätin pyöräyttää riisijauhopohjaista pannaria kookoskermalla sekä juurikin näitä paahdettua herneitä tarjoilupöytään.

Ihania, rapeita herneitä


Paahdetut kikherneet

Jos käytät kuivattuja herneitä, liota herneet yön yli ja keitä niitä tunti. Laita uuni lämpemään 200 asteeseen ja levittele herneet kerrokseksi pellille. Laita pelti uuniin ja anna herneiden hieman kuivahtaa samalla kun uuni lämpiää. Ota pelti uunista, sekoita mausteet joukkoon ja laita herneet takaisin uuniin. Jatka paahtamista noin 20-30 minuuttia. Voit välillä testata, joko herneet ovat sinun makuusi sopivat. Pidemmällä paistoajalla niistä tulee kovempia ja rapsakampia, lyhyemmällä etenkin sisus jää pehmeäksi.

Keitetyt herneet paahtoon menossa

Grillimausteseos

1/3 dl fariinisokeri
1/3 dl paprika
3 tl mustapippuri
3 tl suola
1 tl valkosipuli
1 tl sipuli
1 tl liperi
1/2 tl cayennepippuri

1/3-1/2 dl öljyä

Sekoita mausteet keskenään. Ota puolet maustejauheesta erilleen ja lisää siihen öljy. Sekoita huolella pöyhien öljymausteseos hieman paahtuneiden kikherneiden joukkoon, jatka paahtamista. Kun herneet ovat valmiit, ota ne uunista ja ripottele pinnalle loput kuivaseoksesta.


Currymauste

3-5 tl currya
(suolaa)
1/3-1/2 dl öljyä

Sekoita curry öljyyn, pöyhi mausteseos hieman paahtuneiden herneiden joukkoon. Jatka paahtamista. Kun herneet ovat valmiit, voit lisätä halutessasi niiden pinnalle vielä suolaa oman makusi mukaan.

Currymaustettuja herneitä
Paahdetut kikherneet sopivat niin erilaisten illanistujaisten tarjoiluvalikoimaan tai vaikkapa leffaherkuksi sohvalle. Mitä muita vastaavia naposteluherkkureseptejä teillä on varastoissanne, tilausta näille terveellisemmille herkuille on ehdottomasti ainakin meidän huushollissamme?

-Annukka

2 kommenttia:

 1. Kokeilin näitä kuukausi siitten ja oli kovin pettynyt että herneet jäivät niin pehmeäksi. Maku oli hyvä. En muista minkä ohjeen mukaan tein. Käytin tölkkiherneitä kun halusin kokeilla näitä heti ja en tiedä vaikuttiko se myös siihen pehmeyteen. Pitää kokeilla vielä uudestaan. Muuten jos kaipaan jotain naposteltavaa olen aika perinteinen ja dippailen vihannestikkuja humukseen. Kohta voisi kokeilla jotain villivihanneksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään tullut sellaisia rapsahtavan kuivia näistä, vaan enemmänkin pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. En toisaalta tiedä, olisiko pidempi paahtoaika lisännyt rapsakuutta vai polttanut satsin pohjaan :D En ole itse kokeillut näitä vielä tölkkiherneistä, pitäisikin itsekin testata ja katsoa, tuntuisiko se vaikuttavan asiaan. Vihannestikut ovat meilläkin kovassa käytössä, etenkin jos spontaanisti tahtoo jotakin naposteltavaa. Näissähän on kuitenkin se oma vaivansa valmistuksessa ja etenkin jos itse tekee alusta lähtien, on valmistus tajuttava aloittaa jo herkuttelua edeltävänä päivänä :) Mitään pikaherkkuja eivät siis olekaan, mutta tykästyimme kyllä miehen kanssa molemmat näihin kovasti.

   -Annukka

   Poista