perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kosmetiikkaa kotikeittiössä

Ekopaasto on tänä vuonna painottunut meillä kemikaalien vähentämiseen arjessamme. Yhtenä oleellisena kohteena onkin ollut käyttämämme päivittäiskosmetiikka ja sen ainesosat. Nyt kun järjestämme Mukulaarin kanssa kosmetiikkakurssia yhteistyössä ja minua pyydettiin laatimaan blogikirjoitus aiheesta "Miksi valita kotikosmetiikkaa", huomasin tekstin venyvän hieman aiottua pidemmäksi.

Minulle kotikosmetiikan valmistuksen aloittaminen ei ollut mitenkään itsestäänselvä valinta. Mielikuvat omassa keittiössä kosmetiikan kokkailusta rajoittuivat omaan lapsuuteeni, jolloin reseptiikka tuntui kattavan lähinnä hiusten kananmunalla pesun ja jogurtin levittämisen naamalle. En oikein tuolloin ymmärtänytkään kunnolla, mitä kaikkea kotona voisi edes valmistaa. Myöhemmin raskausaikanani aloin kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, mitä kemikaaleja arjessani käytin. Päivittäiskosmetiikan mukanaan tuoma kemikaalialtistus alkoi huolettaa minua yhä enemmän ja päädyinkin pian ekokosmetiikan ostajaksi. Löydettyäni saippuanvalmistuksen lapseni syntymävuonna huomasin lipuvani kuin huomaamatta selvittelemään myös kosmetiikan valmistusta kotona entistä tarkemmin. Se tempaisikin minut mukanaan kerrasta.

Nokkosshampoota, mangosuihkusaippuaa ja kiinteää parfyymia

Kotikosmetiikka on hurjan monipuolista. Kotikeittiössä voi valmistaa käytännössä kaikkea lähtien yksinkertaisista naamioista ja päättyen voiteisiin, deodorantteihin ja hiuspuutereihin. Tuotteita löytyykin jokaisen tarpeisiin, eivätkä ne yleensä ole kovin vaikeita valmistaa. Myös itselle parhaiten sopivan tuotteen metsästäminen helpottuu, kun sen tekee itse. Täydellinen kesäkasvovoide ei välttämättä toimi enää talvikuivalla iholla, mutta ainesosia ja niiden suhteita muuttamalla muutoin täydellinen voide alkaa pelittää myös talvisin. Tai ehkäpä pidät hurjan paljon vartaloöljyistä, mutta olet tahtonut ne aina mahdollisimman kevyillä öljyillä ja appelsiinilta tuoksuvina? Onnistuu!

Kahvisaippuaa keittiöön
Kosmetiikan itse valmistamalla voit päättää itse, mitä ihollesi sivelet. Eri asiantuntijat ovat viime vuosina esittäneet huolensa kosmetiikan sisältämien kemikaalien johdosta. Niiden on epäilty olevan erityisen haitallisia raskaana olevien naisten käyttämänä ja esimerkiksi Tanskassa neuvolassa suositellaankin odottavia äitejä vähentämään kosmetiikan käyttöä. Kun kosmetiikan tekee itse alusta loppuun, voi itse päättää mitä aineita tahtoo käyttää. Toki täytyy muistaa, että myös luonnon aineille voi allergisoitua, aivan kuten mille tahansa kosmetiikan raaka-aineelle. 

Eteerisiä öljyjä
Kemikaalien välttely koituu myös ympäristömme eduksi, valtaosa käyttämästämme kosmetiikasta kun huuhdotaan loppujen lopuksi viemäristä alas. Esimerkiksi erilaiset hormonihäiritsijät vaikuttavat myös vesiekosysteemeissä haitallisesti. Tai miten moni tulee ajatelleeksi, että kaupasta kotiin kannetun kuorinta-aineen kuorivat osat ovat useimmiten pienen pieniä muovirakeita, jotka huuhtelemme viemäriin? Kun siis kevennämme omaa kemikaalikuormaamme, vähennämme myös ympäristömme altistusta. Kotikosmetiikassa myös pakkausjätteen määrä on kaupan kosmetiikka vähäisempää ja samoja lasipurkkeja ja pakkauksia voi käyttää kerta toisensa jälkeen.

Kiinteää kasvojenpuhdistusainetta
Kotona tehty kosmetiikka on kaiken muun hyvän lisäksi edullista. Omana odotusaikanani rahaa kului moneen muuhunkin asiaan, joten luomusertifioitu kosmetiikka kaupan hyllyllä tuntui kovin arvokkaalta hankinnalta. Kotona itse tehden monen tuotteen hinta oli vain muutamia euroja, mutta raaka-aineita valikoimalla niistä oli mahdollista tehdä täysin luomulaatuisia. 

Kotikosmetiikka tarjoaakin mielenkiintoisen sekoituksen niin maailmanpelastusta, kemikaalien vähentämistä ja taloudellisuutta. Se on myös ennen kaikkea rentouttavaa käsillä tekemistä, jonka parissa voi lepuuttaa myös arjessa uupunutta mieltä. Parhaimmillaan se on jaettuna, joten kannattaa ehdottomasti pyytää ystäviä käymään. Jutustelkaa, naurakaa ja tehkää hieman kosmetiikkaa.


-Annukka

PS. Tämä teksti on julkaistu myös hieman muokattuna Mukulaarin blogissa. Järjestämme yhteistyössä Mukulaarin kanssa Jyväskylässä kosmetiikkakurssin, jolle voi ilmoittautua täältä. Myös Kortepohjan ylioppilaskylän kurssille ensi keskiviikolle mahtuu vielä osallistujia, ilmoittautumisohjeet löytyvät kurssikuvauksen kera täältä.

---

Linkkejä ja lukemista:

Danish Ministry of the Environment: Expecting a baby? Advice about chemicals andpregnancy


YLE: Akuutti, Kosmetiikan haitat. 1.5.2007.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti