keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Luontohetki keskellä kaupunkia

Retkipaikka heitti meille Tunti luonnossa -haasteen, johon tietysti tartuimme. Koska olemme aiemmin jo seikkailleet kotikaupunkimme luonnossa, päätimme toteuttaa haasteen tutustumalla vähän kaukaisempiin luontokohteisiin.

Ihastuttavat punakukkaiset alppiruusut!

Piipahdin viime viikonloppuna pääkaupunkiseudulla, joten innostuin toteuttamaan haasteen kaupunkiluonnossa aikaa viettämällä. Kohteeksi valikoitui Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, joka on suosikkipaikkojani Helsingin ydinkeskustan alueella. 

Myös kukkiva kuningasatsalea on upea näky.

Kaisaniemen kokoelmista löytyy ihastuttavia ja upeita kasveja ympäri maailmaa, joten mistään perinteisestä suomalaisesta metsäretkestä ei ollut kyse. Luonto on puistossa silti läsnä ja lähellä, tarjoten upeita elämyksiä ja ihastuttavia kasveja ihmeteltäväksi.

Evoluutiobiologi innostuu magnoliasta.

Näin loppukeväällä useat puiston kasveista olivat kauniisti kukassa ja ihmeteltäväksi riitti monia erikoisia kasveja. Osan jännittävyys aukeaa ehkä paremmin, jos kyseisiin kasveihin on perehtynyt hieman tarkemmin. Esimerkiksi magnolia ikivanhana kukkakasvina jaksoi kiehtoa erityisen paljon seurueen evoluutiobiologeja. Ja tarjoavathan sen kauniit kukat ja upea tuoksu myös iloa kaikkien muidenkin kävijoiden aisteille.

Tämän pohjoisamerikkalaisen keltamajavankaalin kukinto on varsin pahanhajuinen.

Puistosta löytyy ihastuttava pieni lampare, joka näytti toimivan lintujen kylpy- ja juomapaikkana. Jäimmekin seurueen toisen biologin kanssa lammen rannalle jumiin pitkäksi aikaa, kun kuvailimme lintuja. Kylpy- ja juomapuuhia oli myös lystikästä tarkkailla, eri linnuilla tuntuu olevan siinäkin varsin omanlaisensa rutiinit. 

Vaikka olinkin liikkeellä ainoastaan vanhalla pokkarilla varustettuna, onnistuin silti pääsemään sen verran lähelle lintuja, että sain napstaistua niistä muutaman kuvan. Tunnistatko kaikki kollaasin linnut?

Lammen rannalla riitti lintuja ruuhkaksi asti.

Rohkeiden lammikkovierailijoiden lisäksi kaikkialla puissa ja pensaissa raikui lintujen kevätkonsertti. Yhdistimme varsin kehnot lintujen lauluäänten tunnistustaitomme ja bongasimme ainakin satakielen, mustarastaan, räkättirastaan, talitiaisen, sinitiaisen, viherpeipon sekä tietysti peipon. Lisäksi nurmialueilla vaeltelivat kaikessa rauhassa sinisorsat, lukuisat eri lokit sekä ilahduttavan pirteät ja kauniit kottaraiset. 

Vierailu Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa todisti jälleen kerran sen, kuinka myös kaupunkien ydinkeskustasta voi löytää upean monimuotoista luontoa. Ja upeita luontokokemuksia.

-Lily

P.S. Haastan mukaan Erään planeetan ihmeitä (kiitos bongausseurasta!), Tieteen kananpojat sekä Perinnebiotooppeja tutkimassa

1 kommentti: