perjantai 16. toukokuuta 2014

Pihkasalvaa kokeilemassa

Olen jo viime kesästä lähtien suunnitellut pihkasalvan tekemistä itse. Asia kuitenkin jäi ja unohtui hetkeksi talvella, vain palatakseen mieleeni tällä viikolla. Mies nimittäin vietti viime viikonlopun Härkälinnassa treenileirillä. Kun lajina on bofferointi eli pehmomiekkailu, ei nirhaumilta ja haavoilta yleensä ole vältytty. Haavojen hoitoa pohtiessani muistin taas pihkasalvan ja päätin vihdoinkin keitellä sitä koesatsin.


Reseptiä varten selailin hieman nettiä ja katselin myös, mitä apteekin hyllyltä löytyvistä pihkasalvoista löytyykään. Ohessa onkin oma versioni pihkasalvasta. Resepti sinällään on yksinkertainen ja helposti muunneltavissa jokaisen omien toiveiden mukaan. Nyrkkisääntönä käytetään puolet pihkaa ja puolet öljyä ja tähän lisätään mehiläisvahaa noin 1/5-1/4 edellisten yhteispainosta. Tällä saadaan aikaiseksi perusmallinen pihkasalva, jonka voi purkittaa sellaisenaan. Reseptiin voi lisäillä myös muita mausteita mielensä mukaan.

Raaka-ainetta kulhossa
Itse käytin perussalvan lisänä esimerkiksi antimikrobista ja pehmentävää hunajaa sekä haavojen paranemista nopeuttavia eteerisiä öljyjä. Jos minulla olisi ollut mahdollisuus, olisin lisäksi käyttänyt pohjaöljynä piharatamouutettua oliiviöljyä. Piharatamohan on tutkitustikin varmastikin yksi parhaita luontomme haavanhoitoyrttejä. Kaapeissa ei kuitenkaan ollut kuin rajallinen määrä yrttiuutoksia, joten valitsin niistä rosmariiniuutoksen salvan pohjaksi. Laitoin myös muistilistalleni ratamon keräämisen talvivarastoja varten.

Pihkan keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa eli sitä ei voi jokamiehen oikeuksien nojalla kerätä. Vaikka isot pihkapallot puun rungolla houkuttavat keräämään, ne eivät yleensä sula salvaan kokonaan, vaan osa niistä menee salvan valmistuksessa hukkaan. Ohuemmat pihkanorot ja -tipat sen sijaan toimivat parhaiten, vaikka niiden keruussa vierähtääkin helposti enemmän aikaa.

Kaakaovoita, mehiläisvahaa ja eteerisiä öljyjä

Pihkasalva

25 g pihka
25 g oliiviöljy (rosmariiniuutettu)
7 g kaakaovoi
7 g mehiläisvaha
1 tl hunaja
E-vitamiini
laventelin eteerinen öljy
teepuun eteerinen öljy

Laita öljy ja pihka sulamaan vesihauteessa. Tähän kannattaa käyttää kulhoa, jolla ei ole kovin kunnianhimoisia tulevaisuudennäkymiä, sillä pihkaa tulee olemaan todella vaikea puhdistaa täysin astiasta. Itse käytin rosmariiniuutettua oliiviöljyä, koska minulla sattui sitä olemaan valmiina uuttoksena kaapissani. Myös muut öljyt soveltuvat hyvin. Siivilöi pihka-öljyseos harsokankaan läpi päästäksesi eroon roskista.

Pihka-öljyseos vesihauteessaan
Tähän puhdistettuun seokseen voit lisätä pieneksi silputun mehiläisvahan ja kaakaovoin. Voit käyttää halutessasi myös pelkkää mehiläisvahaa. Anna vahan ja öljyn sulaa, ota pois lämmöltä. Lisää hunaja, E-vitamiini sekä eteeriset öljyt. Laventelilla ja teepuulla on tutkitusti haavojen paranemista edistäviä ja antimikrobisia ominaisuuksia, joten ne soveltuvat haavojen hoitoon hyvin. Itse käytin viitisen tippaa kumpaakin.

Valmis salva jähmettyneenä
Purkita ehdottoman puhtaisiin purkkeihin ja siirrä viileään jähmettymään. E-vitamiini lisää säilyvyyttä toimien antioksidanttina (ja tehden hyvää iholle muutenkin), mutta salva on parhain säilyttää viileässä. Salvaa kannattaa ottaa aina purkista jollakin lastalla, jotta bakteerit eivät kulkeudu käsien mukana salvaan. Koostumukseltaan tällä reseptillä tehtävä voide oli kohtalaisen notkeaa eli se on kyllä kiinteää, mutta jääkaappikylmänäkin sitä voi levittää helposti. Salvaa voidaan käyttää suoraan haavan alueelle tai esimerkiksi haavataitokseen, joka sidotaan haavan päälle. Jälkimmäisessä tapauksessa tulee muistaa vaihtaa taitos kyllin usein. Tässä, kuten missä tahansa luonnonmukaisessa hoidossa, kannattaa seurata tuloksia ja kuunnella kehoaan. Jos haava on märkivä eikä se tahdo parantua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

-Annukka

----

Luettavaa:

Lääkärilehti: Pihkasalva nopeuttaa haavojen paranemista, 22.5.2013

Arkitaivas: Isoäidin ohjeella pihkavoidetta, 23.7.2013


PS. Retkipaikka haastoi meidät Tunti luonnossa -haasteeseensa. Aikomuksenamme onkin ottaa osaa haasteeseen ja ensi viikolla voittekin toivon mukaan lueskella, miten tuntimme luonnossa vierähtikään.

6 kommenttia:

 1. Nytpä tiedän, miten mökkiviikonloppuni kesällä käytän: pihkaa keräten ja piharatamoita bongaillen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan kelpo puuhaa ulkoilmassa vietettynä :) Yllättävän helposti ainakin lähialueilla oli noita pintahaavoista kärsiviä puita, joista pihkaa sai irroteltua. Suosittelen kuitenkin käyttämään kertakäyttökäsineitä, kädet voivat olla melkoisen tahmeat muuten keruun jälkeen! -Annukka

   Poista
 2. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Ratamoöljyäkin saattaapi olla juuri sopiva määrä jäljellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro ihmeessä, miten kävi ja etenkin jos teet kokonaan oman versiosi, jaathan sen blogissasi meille muillekin :) Mielenkiintoista olisi päästä näkemään, mitä muut saavat samasta aikaiseksi ja tuleeko millaisia käyttökokemuksia. -Annukka

   Poista
 3. Ihanat ihanat sivut! tämä ohje menee kyllä kokeiluun ensi kesänä! Terveisin uuden uutukainen blogaaja Savon sydämestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kuulla, että tykkäsit sivuistamme :)

   Tämä salva on ollut kyllä erityisen kätevä meidän taloudessamme, kun tuo kaksivuotias tuppaa nirhimään itseään milloin mihinkin.

   Onnea myös omalle blogillesi, vaikuttaa hurjan mielenkiintoiselta!

   -Annukka

   Poista