torstai 8. toukokuuta 2014

Simaa kolmella tavalla

Punaista puolukkasimaa.

Meidän taloutemme ei ole koskaan ollut kovin tarkkaavainen juhlaperinteiden suhteen. Jouluksi laitamme koristeita, jos muistamme ja ehdimme. Pyhäthän olemme kuitenkin jossakin muualla. Pääsiäinen harvoin näkyy taloudessamme mitenkään, kuten ei vappukaan. Jos jotakin juhlitaan, se tehdään lähinnä hyvässä seurassa ja mainiota ruokaa kokkaillen, puitteilla ei ole niin suurta merkitystä.

Nyt kuitenkin kun taloutemme jakaa meidän pyhänpilaaja-aikuistemme lisäksi pieni lapsi, suhtautuminen pyhäperinteisiin on salakavalasti muuttunut. Jotenkin yllättäen tuntuu tärkeältä tehdä lapsen kanssa niitä juttuja, joita itsekin teki lapsena. Rakentaa jonkinlainen yhteys siihen, mitä meillä jo useampi sukupolvi on tehnyt ja mitä iso osa kansastamme tekee kyseisinä päivinä.

Niinpä meillä oli pääsiäisenä kasvamassa rairuohoja tytön itse askartelemassa kupissa ja vappuna puhalleltiin niin saippuakuplia kuin ilmapallojakin tytön suunnattomaksi riemuksi. Laitoimme myös muutaman litran annoksen simaa tulemaan. Viisi litraa tätä makeaa juhlajuomaa oli juuri sopiva määrä meidän taloudellemme. Koska emme yleensäkään tykkää kaikista perinneleivonnaisista ja -ruoista ainakaan sellaisenaan, kokeilimme tehdä simaakin pienillä muunnoksilla. Myös Lily intoutui kokeilupuolelle siman kanssa tänä vuonna, ohessa ovatkin kootut reseptimme.

Juomissa oli myös väri kohdillaan!

Raparperi/kuusenkerkkäsima

5 litraa vettä
1,5 litraa raparperia paloina tai kuusenkerkkiä
0,5 kg fariinisokeria tai intiaanisokeria (myös hunajaa voi kokeilla makeuttamiseen)
0,5 dl sitruunamehua
0,25 tl hiivaa

Kuumenna noin puolet vedestä kattilassa. Lisää raparperit/kerkät veteen ja anna keittyä hiljalleen noin puolisen tuntia. Siivilöi raparperit/kerkät vedestä ja lisää kattilaan sokeri. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Lisää joukkoon loput vedestä, lorauta joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon vesitilkkaan liotettu hiiva. Sekoituksen voi jättää seisomaan huoneenlämpöön seuraavaan päivään asti. Pullota ja säilytä viileässä. Sima kypsyy noin viikossa.


Puolukkasima
2 litraa vettä
300g (noin puolisen litraa) puolukoita
2,5dl vaaleaa ruokosokeria
pieni nokare tuorehiivaa (tai vaihtoehtoisesti vajaa 1tl kuivahiivaa)

Kiehauta vesi ja puolukat kattilassa. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi*. Murustele sekaan hiiva, sekoittele muutaman kerran ja anna käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan. Tämän jälkeen sima on valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi, sekä viileään siirrettäväksi. Parhaimmillaan sima on noin viikon kuluttua valmistamisesta.

Vapuksi tehdessä puolukat tulevat tietysti pakkasesta, mutta tuorettakin puolukkaa olisi mukava kokeilla, samoin kuin muitakin luonnonmarjoja. Alkuun hieman epäilytti, että saako kirpeästä puolukasta tarpeeksi makeaa simaa aikaiseksi, mutta lopputulos oli varsin erinomaista. Sitruunaa suunnittelin puristavani joukkoon, mikäli juoma sitä tuntuisi kaipaavan, mutta loppujen lopuksi sille ei ollut tarvetta. Sopivaa reseptiä googlettelin netistä ja lopulta päädyin laatimaan oman yhdistelmäni monesta eri ohjeesta.

*Kuivahiivaa käytettäessä hiiva tulee sekoittaa hieman kädenlämpöistä lämpimämpään juomaan.


Sima soveltuu mainiosti juomaksi muulloinkin kuin vappuna, joten kannattaa kokeilla erikoisempiakin reseptejä pitkin vuotta!

-Annukka

4 kommenttia:

  1. Kuusenkerkkäsima voisi olla hyvää. Minäkin tein tänä vuonna kolmea eri simaa: appelsiinisimaa, inkiväärisimaa ja mustaherukkasimaa. Pakkasessa olisi vielä aroniaa ja karviaista niin niistä ajattelin tehdä juhannukseski simaa. Marjasimat ovat muutenkin kivoja kun niihin ei tarvitse sitruunamehua niin käy sitrusallergisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerkän maku ei itse asiassa ollut läheskään niin voimakkaan hallitseva kuin hieman pelkäsin sen olevan. Enemmänkin se oli sellainen lempeä sivujuonne siinä maussa, omaan suuhuni ainakin maistui mainiolta :)

      Ihanalta kuulostavat nuo simakokeilut, mustaherukkasimaa olen maistellut aiemminkin (lehdistä tehtyä). Se ainakin oli todella herkullinen. Tylsääkin vähän sinällään, miten vähän sitä yleensä ihmiset näitä reseptejä muokkailevat, simassa kun on mahdollisuuksia niin moneen.

      -Annukka

      Poista
  2. Moi. Kiva blogi teillä, kahlasin lähes kaikki reseptinne läpi. Oikeastaan hain ideoita johonkin puolukkajuomaan, ehkä teenkin puolukkasimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kehuista! Toivottavasti löytyi kokeilemisen arvoisia reseptejä. Puolukkasima on ainakin yksi omista suosikeistani, valmistan sitä kaikkina vuodenaikoina aina, kun mieli tekee... -Lily

      Poista