tiistai 13. toukokuuta 2014

Tomaattinen vuohenputkilevite

Levite maistuu vaikkapa ruisleivän kera.

Näin villiyrttikauden ollessa parhaillaan käynnissä jo koko maassa, tulee itsekin seikkailtua lähimetsissä ja edellisten kesien hyviksi havaituilla apajilla. Tätä herkkua tosin ei tarvitse kovin sinnikkäästi metsästää, se kun tuntuu viihtyvän miltei kaikkialla. Ja etenkin niiden lukuisten puutarhaharrastajien pihoilla, joissa se ihan kiusallaan leviää jokaiseen kukkapenkkiin... Kysehän on tietenkin elinvoimaisesta vuohenputkesta. 

Kaikeksi onneksi kasvi on herkullinen raaka-aine keittiössä ja sitä voikin syödä niin tuoreena kuin kypsennettynäkin. Villikatajan blogin arkistoistakin löytyy ohje mainioon vuohenputki-kinkkupiirakkaan. Tätä tomaattista levitettä puolestaan tuli tänä keväänä tehtyä ensimmäistä, mutta ei varmasti viimeistä, kertaa. Levitteen valmistus on varsin yksinkertaista ja sitä voi myös käyttää vaikkapa kevään juhlissa voileipäkakuissa tai esimerkiksi pienten cocktail-leipien päälle pursotettuina ruusukkeina.


Levite katosi parempiin suihin ennätysajassa.
Tomaattinen vuohenputkilevite
noin 2dl eli tuorejuustorasiallinen

0,5dl maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl turkkilaista jugurttia
1dl nuoria vuohenputkia
muutama öljyyn säilötty aurinkokuivattu tomaatti
rouhaus mustapippurimyllystä

Silppua tomaatit ja vuohenputket sauvasekoittimella* ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä jugurtti. Mausta vastarouhitulla mustapippurilla. Anna levitteen maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. 


*Vuohenputket ja tomaatit voi myös vallan hyvin silputa keittiösaksilla.

--
Tämä herkkulevite ei ehtinyt kauaa vanheta, vaan tuli syötyä muutamassa päivässä aamupalaleipien päällä. Levite toiminee myös kesän grilliherkkujen kanssa esimerkiksi herkkusienien täytteenä.

-Lily

2 kommenttia:

  1. Taas täältä löytyy kiva ohje. Minulla on pussillinen vuohenputken lehtiä jolle pitäisi tehdä jotain. Perinteisesti olen tehnnyt sosekeittoa tai piirakkaa, mutta levite voisi olla myös kiva vaihtoehto. Vanhempien entisellä kasvimaalla on joka vuosi paljon vuohenputkia ja he eivtä pahastu kun käyn "kitkemässä rikkaruohoja".

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä maistuvaa ja helppo ohje myös niille, jotka eivät jaksa keittiössä kauheasti puuhailla. Vuohenputki tosiaan on niin kovin yleinen kasvi, että sitä tuntuu löytyvän jokaisesta puutarhasta. Mikäs sen mukavampaa, kuin poimia sieltä raaka-aineita kotikeittiöön! -Lily

    VastaaPoista