torstai 12. kesäkuuta 2014

Falafel-hampurilaisia

Olemme pohtineet miehen kanssa edessä olevaa kesämökkikautta ja todenneet, että tahtoisimme ottaa matkoille mukaan hieman kevyempiä herkkuja eväiksemme. Etenkin monen tuttavapiirini tapa paistaa kilotolkulla punaista lihaa grillit sihisten on muuttunut itselleni yhä etäisemmäksi ja pohdimmekin erilaisia vaihtoehtoja omiksi murkinoiksemme. Lopulta päätimme pitää viikonloppuna perheemme sisäiset hampurilaiskestit testaten kasvispihvejä. Testiin päätyi lopulta falafel-tyylinen pihvitaikina, josta oli tarkoituksena sorvata hampurilaisten väliin mahtuvia pihvejä.

Pihvit paistosta tulleina
Kasvishampurilaispihvit

4 dl yön yli liotettuja kikherneitä
1 iso sipuli
1-3 valkosipulin kynttä
1 rkl tahini-tahnaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl suola
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
1/2 dl tuoretta ruohosipulia silppuna
1 rkl sitruunamehu
2-4 rkl turkkijogurttia
jauhoja (minulla kaapissa sämpyläjauhosekoitusta)

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon ja vedä sileäksi. Anna massan levätä jääkaapissa tunti. Taputtele jauhotetuilla käsillä massasta pihvejä, jotka pyöräytät jauhossa. Paista kullanruskeiksi pannulla tai grillissä kummaltakin puolelta.

Itselleni päänvaivaa tuotti lievästi etukäteen se, miten hyvin vähän huteran oloinen massa pysyisi kasassa paistossa ja etenkin pihvien kääntelyssä. Olinkin henkisesti varautunut pieniksi paloiksi mureneviin pihveihin, etenkin kun pihvien muotoilun aikana massa tuntui murentuvan jatkuvasti. Paistossa pihvit käyttäytyivät kuitenkin mallikkaasti ja totesimme, että paistettuina pihvejä saattoi käsitellä aika huolettomasti. Ne kestivätkin kasassa hämmentävän hyvin ja napakasti.

Valmis hampurilainen lisukkeineen
Hampurilaisten lisukkeina tarjoiltiin paistettua kesäkurpitsaa, ananasta, nektariinia ja mausteisia paistiperunoita. Lisäksi tarjolla oli Lilyn reseptillä tehtailtua ketsuppia sekä tsatsikia. Sämpylöitä emme tehneet itse, vaan ostimme paikallisen pikkuleipomon luomusämpylöitä. Niitä paahdettiin grillissä lyhyt hetki. Hampurilaisten väliin meni myös salaattia villiyrteillä hyöstettynä sekä juustoa.

Mitä kaikkea vegevaihtoehtoja te laitatte grilliin kypsentymään näin kesäisin? Perinteisiä täytettyjä herkkusieniä, kesäkurpitsaa ja maissintähkiä on tullut meilläkin paisteltua, mutta entäpä niiden lisäksi?

-Annukka

1 kommentti:

  1. Hyvännäköisiä hamppareita! ja varmasti myös maistuvia, itse olen falafel-hampurilaisen syönyt vain pikaruokapaikassa. Kesäisin teen usein grillattavana pikaruokana nuudeli-vihanneswokkia: pannulle pussi wokkivihanneksia, kuutioitua tofua, mahdollisesti herkkusieniä ja kesäkurpitsaa ja sekaan murennetaan pussillinen täysjuvänuudeleita mausteineen. Helppoa ja ihan maistuvaa. Saatan paistaa myös uusia perunoita wokkipannussa siten, että kuution raa'at perunat ja laitan ne sellaisenaan pannulle reilun öljymäärän kanssa.

    VastaaPoista