torstai 5. kesäkuuta 2014

Raakakakkujen pauloissa

Minulle aina välillä ihmetellään, miksei meillä leivota perinteisesti makeita pikkuleipiä, osteta kaupasta karkkipussia tai herkutella sokerikakuilla. Eikö olisi helpompaa ostaa perjantai-illan leffaevääksi irtokarkkeja kuin tehdä itse erikoisia kokkauskokeiluja? Olisihan se varmasti. Minulla on kuitenkin aikaa ja halua tehdä raakaleivonnaisia, joten miksipä en saisi näin harmittomaan puuhasteluun kuluttaa aikaani, jos se hyvältä tuntuu?

Suklaa-minttukakkua
Oma herkutteluni on kiteytynyt viime vuosina sen ympärille, etten tahdo syödä tyhjiä kaloreita. Tahdon saada elimistölleni hyviä rakennuspalikoita jokaisesta suupalastani. Raakaruoka perinteisten herkkujen korvaajana tuo juurikin tämän mahdollisuuden mukaan. En tunne enää nykyisin minkäänlaista huonoa omaatuntoa napsaistessani suuhuni palan raakasuklaata tai santsatessani toisen viipaleen kakkua. Koen, että hoidan omaa terveyttäni. Painonpudotusruokaa sen sijaan raakaherkut eivät useinkaan ole, vaan pikemminkin ne ovat hyvinkin tuhteja ja täyttäviä. Kaloreita tuleekin samalla tavalla tavanomaisemmistakin herkuista, enkä koskaan ole itse osannut mieltää tavoitteekseni keveyden tavoittelua kakkuja tehdessäni.

Vimmaistakin makeanhimoa aiemmin elämässäni poteneena olen myös huomannut, ettei kaupasta tule enää nykyisin ostettua oikeastaan varsinaisesti sokerisia juttuja. En edes muista, milloin olen viimeksi ostanut esimerkiksi karkkia. Viimeksi moista olen syönyt pääsiäisenä, kun kyläpaikassani oli sitä tarjolla. Vieraspaikoissa syönkin usein ihmeemmin erittelemättä sitä, mitä minulle tarjotaan ja nautin kyllä vanhojenkin suosikkiherkkujeni mauista. Minulla ei vain ole enää itselläni oikein tarvetta ostaa niitä.

Omenapiirakkakuppeja

Koen ruoan henkilökohtaiseksi jutuksi, enkä koskaan ole nähnyt tarpeelliseksi moittia muita siitä, mitä nämä syövät. Olen myös aina ollut kehno tuputtamaan mitään ideologiaa, joten minun suustani on turha odottaa ilman erillistä pyyntöä kuulevansa luentoa sokerin haitoista tai muista ravitsemusasioista. Uskon myös, että jokainen meistä on hitusen erilainen ihminen. Se, mikä toimii minun kehollani, ei toimi välttämättä muilla. Jokainen onkin oman itsensä paras asiantuntija.

Kookos-suklaakakkua

Kookos-suklaakerroskakku

Ensimmäisenä huomiona totean tähän reseptiin liittyen, että raakakokkailuissa pätee pitkälti sama logiikka kuin kaikessa muussakin kokkailussa. Aineksia voi korvata toisilla ja niitä voi jättää poiskin hallitusti. Oma kakkuni esimerkiksi muotoutui pitkälti sen pohjalta, mitä minulla sattui olemaan kaapissa. "Pohjaan voisi laittaa jotakin pähkinöitä. Mitähän täällä on? Jaahas, pekaania, niitä sitten varmaan. Jokin makea ainesosa olisi myös hyvä. Onkohan niitä rusinoita vielä? Ei? No jospa sitten niitä ostamiani taateleita... Ai ne olivatkin aprikooseja, no niitä sitten". Kannattaakin kokeilla siis ennakkoluulottomasti ja maistella. Jos et tahdo kakkupohjaasi kookoshiutaleita tai suolaa, jätä ne pois. Jos tuot pohjaan mieluummin makeutta aprikoosien sijasta hunajalla, anna palaa.
 

Pohja
1/2 dl kaakaovoi
1/2 dl kaakaonibs
1/2 dl kookoshiutale/lastu
1/2 dl pekaanipähkinä
8 kuivattua aprikoosia silppuna
ripaus suolaa

Suklaatäyte
3/4 dl hasselpähkinää (koska näitä sattui olemaan purkissa juuri tämän verran jäljellä, muutkin pähkinät käyvät kyllä)
3/4 dl kookosrasvaa sulatettuna
2 banaania
10 kpl kuivattu aprikoosi (myös taatelit, rusinat jne kuivahedelmät käyvät)
vaniljajauhetta
1 dl raakakaakaojauhetta

Kookostäyte
2 rkl chiasiemeniä
1 prk kookosmaitoa
1/2 dl kookoshiutale/lastu
vaniljajauhetta
suolaa 
jotakin makeuttajaa (hunaja, kookossokeri, stevia, jne)
(1/2 dl kookosrasvaa sulatettuna)

päälle: kookoslastuja, syötäviä kukkia (orvokki)



Pohjasta tulee tällä ohjeella suklaisen pehmeä, mutta nibsien kovan rakenteen ansiosta silti rapsakka. Valmistus on raakakakuille tyypillisen yksinkertainen. Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja kaada se blenderiin tai sauvasekoitimen sekoitusastiaan. Lisää muut aineet joukkoon, aja sileäksi. Taputtele haluamasi vuoan pohjalle. Omani oli noin 18 x 30 cm kokoinen neliskulmainen lasinen uunivuoka. Laita pohja jääkaappiin odottelemaan.

Tee suklaatäyte mittaamalla kaikki ainekset sekoitusastiaan ja ajamalla ne sileäksi massaksi. Maistele täytettä ja kokeile, tahdotko lisätä siihen banaanien ja kuivahedelmien lisäksi jotakin makeuttajaa. Voit toki myös lisätä edellisten osuutta täytteessä. Jos kaipaat  puolestaan suklaisempaa täytettä, voit lisätä myös kaakaojauheen määrää. Kun täyte maistuu mieleiseltäsi, levitä se vuokaan pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Käännä kookosmaitopurkki pohja ylöspäin ja avaa purkki tästä päästä. Valuta kookosvesi talteen, voit hyödyntää sen esimerkiksi smoothien pohjana myöhemmin. Lusikoi paksu valkoinen kookoskerma talteen sekoitusastiaan. Voit halutessasi murskata chiasiemeniä hieman ja turvottaa niistä valmiiksi kevyen geelin esimerkiksi pienessä määrässä kookosvettä ennen niiden lisäämistä seokseen. Kookoslastut lisäsin täytteeseen viime hetken päätöksellä mukaan suutuntumaa tuomaan, ne voi jättää tästä täytteestä poiskin halutessaan.
Itse tunsin oloni laiskaksi, joten mittasin vain kaikki ainekset sekoitusastiaan ja surruuttelin seoksen tasaiseksi. Makeutus ja suola tuovat hieman särmää kookoskerman pehmeyteen. Niiden määrää kannattaa varovasti maistellen kokeilla. Täyte levitetään päällimmäiseksi vuokaan.

Kädettömänä kokkina arvioin myös suklaatäytettä tehdessäni sulattamani kookosrasvan määrän pieleen ja sitä jäi puolisen desiä yli. Chia yleensä hyydyttää kokemukseni mukaan yön yli hyydytyksessä täytteet oikein mallikkaasti, mutta lisäsin lopulta hetken arpomisen jälkeen ylimääräisen kookosrasvan kookostäytteeseen tuomaan lisäjämäkkyyttä. Se ei kuitenkaan ole siis välttämätön kakun onnistumisen kannalta.

Kun kaikki säätäminen on vihdoin ohi, levitetään kookoskerros kakkuvuokaan päällimmäiseksi. Kakku laitetaan jääkaappiin hyytymään, mielellään yön yli. Koristele kakku ennen tarjoilua esimerkiksi kookoslastuilla ja erilaisilla syötävillä kukilla.

Herkullisia hetkiä raakakokkailujen parissa!

-Annukka

4 kommenttia:

  1. Ihan kummastelen että miten ihmiset ympärilläsi ihmettelevät miten jaksat väkertää raakakakkuja sun muita. Minulla läheiset eivät ajattele että ne olisi mitään erikoisia juttuja vaan herkullisia leivonnaisia. Töissä taas otetaan kaiken mielenkiinnolla ja innostuen vastaan. Maanantaina herkuteltiin raakasuklaalla työkaverin synttärien kunniaksi ja äsken minulta kysyttiin että olenko kokeilemassa jotain uutta tervellistä reseptiä jota voisin tuoda töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, jos raakajutut on otettu teillä hyvin vastaan lähipiirissäkin :) Itse saan myös ihmettelyjä siitä, miten kukaan viitsii korvata herkut sahanpuruilta ja kitkeriltä maistuvilla aineksilla. Tuntuu, ettei tällöin ole edes hyvää ja laadukasta raakakakkua maistanut :)

      -Annukka

      Poista
  2. Ihanan näköisiä kakkusia! Täytynee kokeilla noista jotain nyt lomalla. Tätä nykyä ei vain oikein tee mieli makeaa edes raakakakkujen muodossa, jätettyäni valkoisen sokerin kokonaan on kaikki muukin makeanhimo kadonnut. Jos joku kummastelee "leivontaasi", johtuu se vain siitä, että ihmiset eivät itse viitsi vaivautua, ja tuntevat omantunnon pistoksen, kun joku muu viitsii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen aina ollut sellainen lähes vimmainen sokerihiiri, joten makeanhimon katoaminen tuntuu lähes taikatempulta :D Olo on kyllä huimasti parempi ja suklaata saa luvan kanssa syösä edelleen, joten nikäs sen parempi. Tämä toimiikin minusta herkuista kieltäytymistä huomattavasti parempana vaihtoehtona :)

      -Annukka

      Poista