lauantai 19. heinäkuuta 2014

Jättiläiskuusen varjossa

Kesäkuun alussa suuntasimme tytön kanssa päiväretkelle Suomen suurimman kuusen luokse. Kyseinen puu on minulle läheinen tuttu, teinhän opiskeluaikoinani Jyväskylän kaupungin metsätoimistolla kesätöitä ja olin mukana mittaamassa kyseistä kuusta. Raineriksi ristitty kuusi löytyy Takakeljosta, Ronsuntaipaleen tien varrelta.


Parkkipaikan sisäänajo tahtoo jäädä helposti huomaamatta pienen kylttinsä kera, mutta se sijaitsee täsmälleen toisella puolella tietä kuin Mustankorkean kaatopaikalle kääntyvä tie. Miltei välittömästi tie levenee parkkipaikaksi, johon voi jättää autonsa tai polkupyöränsä. Rainerin luokse vie opastettu polku, jonka taittaa helposti pieni lapsikin, matkaa ei ole kuin muutama sata metriä puulle. Lähellä Raineria on myös Kolmisoppisen metsäpolku, johon voi helposti käydä tutustumalla samalla vaivalla.

Jos metsään haluat mennä nyt

Meidän retkipäivämme oli tihkusateinen, mutta olimme intoa täynnä. Itse en ollut käynyt katsomassa vanhaa kesäheilaani muutamaan vuoteen, joten oli mukava suunnata askeleensa tuttuun paikkaan. Vaikka tiesinkin puun isoksi, sen järeys onnistui jälleen kerran yllättämään minut. Rainer onkin tosiaan tilavuudeltaan yli kymmenen kuutiota ja sen kyllä huomaa. Järeät kuuset ympärillä tuntuvat kutistuvan, kun puun äärelle vihdoinkin pääsee. Myös tyttö tuntui aistivan paikassa jotakin erityistä. Jatkuva iloinen pulputus hiljeni hetkeksi ja katse tapaili puun latvaa. Lopulta hetken hämmästelyn jälkeen tyttö totesi puuta osoittaen: "Iso puu. Iso jättipuu". Mitäpä siihen enää suotta lisäämään.


Ainoa harmistuksen aihe matkalla oli ihmisten piittaamattomuus. Moni oli käyttänyt kaatopaikan tietä vastapäätä olevaa parkkipaikkaa käteävänä paikkana dumpata omat jätteensä. Parkkipaikan ympäristö olikin valitettavan sotkuisen näköinen ja kismitti ainakin minua suunnattomasti. Onneksi Rainerin luona oli kuitenkin helppo hetkeksi unohtaa harminsa ja rauhoittua, vaikka ärtymys paikalle saapuessa olikin terävä ja valkohehkuinen.

Rainer saa halauksensa

Rainer on mielenkiintoinen retkikohde, jossa kannattaa käydä ehdottomasti piipahtamassa. Koska paikalle pääsee helposti ja itse kohteelle ei ole matkaa kovinkaan paljon, sopii kohde erinomaisesti myös kokemattomille ja nuorille retkeilijöille. Ainakin tuo meidän hieman alle kaksivuotiaamme tallusteli polun perille ongelmitta ja tyytyväisenä. Vähän vanhemmat voivat tosiaan hakea lisäliikuntaa matkaansa retkeilemällä paikalle pyörällä ja kiertämällä myös Kolmisoppisen polun samalla matkalla.

Mukavia kesäretkiä toivotellen,
-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti