keskiviikko 20. elokuuta 2014

Koskien kuohuissa

Nytkymenjoen varrella sijaitseva Juvèninkoski on upea keskisuomalainen luontokohde.

Tiesittekö, että Keski-Suomessa on oma vesiputous? En minäkään. Opin kuitenkin taannoin mediassakin ahkerasti esiintyneen Suomen vesiputoukset -sivuston kautta, että Jyväskylästä lähin vesiputous, Juvèninkoski, sijaitsee Jämsässä.  

Tyrskyjä!

Nyt kuluneen kesän aikana pääsin viimein ihastelemaan putousta paikan päälle. Ja se oli kuulkaas komea! Ennakko-odotuksissa mielessä kangasteli kuva "ihan jees" -koskesta, joka ryöppyilee muutaman kallion yli ja tyyntyy pian taas uomassaan eteneväksi puroksi. Jälkimmäinen osuus pitikin paikkansa, mutta itse koski oli juuri niin vesiputousmainen, kuin Suomen kaltaisessa tasaisehkossa maassa on mahdollista olla.


Putouksen jälkeen vesi rauhoittuu nopeasti takaisin uomaansa.
Kukakohan onnellinen mökkeilee kosken alajuoksulla?

Juvèninkoskelle pääsee helposti autolla aivan viereen, eikä ysitieltäkään tule sen suurempaa lenkkiä. Koskella voikin käydä mainiosti esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän väliä ajellessa pitämässä pienen jaloittelutauon. Huomaavaisesti Partalankosken kyläyhdistys on kunnostanut kosken yläpäähän portaat ja näköalapaikan, jossa vierailija voi vaikka halutessaan istahtaa hetkeksi nauttimaan eväitä. Näköalapaikalla ja kosken ympäristössä on myös aiemmin toimineiden myllyjen jäännöksiä: vanhoja myllynkiviä ja osittain purettuja myllyn rakenteita pääsee tarkastelemaan kosken ihastelun yhteydessä. 

Koskelle ei ole pitkä matka: Partalantien oikealla puolella avautuva
vaatimaton pysähdyspaikka voi tulla vastaan hieman yllättäenkin.

Kosken vapaa pudotus on 6-7 metriä ja helteisestä kesästä huolimatta vesimassojen kuohunta oli vaikuttava ilmestys näin kesäaikaankin. Syksyn sateiden aikaan koski on taatusti komeimmillaan, joten lähikuukausina kannattaa suunnata ihastelemaan tätä maakuntamme ikiomaa, näyttävää vesiputousta!

-Lily


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti