maanantai 11. elokuuta 2014

Luontoäidin lääkekaapilla

Viikonlopun aikana tutustuttiin luonnosta löytyviin lääkekasveihin
uutteita, tinktuuroita, öljyjä ja siirappeja valmistaen.

Vietimme yhdessä Annukan kanssa kuluneen viikonlopun Ruokolahdella Jaakkiman kristillisen opiston järjestämällä lääkeyrttikurssilla. Kaksipäiväisellä kurssilla opettajana toimi yrttiterapeutti Henriette Kress, joka on varsin tunnettu lääkeyrttitietäjä. 

Annukka ihastelemassa ensimmäisen maastoretken satoa.

Kurssin aluksi saimme oppimateriaalit, joihin oli mukava kurssin edetessä täydentää yksittäisten lääkekasvien vaikutuksia, käyttövinkkejä, ohjeita ja muita muistiinpanoja. Kurssilla vuorottelivat teoria ja käytäntö: välillä istuimme luokkahuoneessa kuuntelemassa eri rohdoskasvien vaikutuksista sekä erilaisten terveysongelmien itsehoidosta, välillä taas vuorossa olivat yrttienkeruuretket lähimaastoon sekä omien yrttirohdosten valmistaminen opetuskeittiössä.

Henriette Kress esittelee nokkosen siementen kuivaamista.

Osa valmistusmenetelmistä oli meille molemmille jo tuttua ja olikin ilahduttavaa huomata, että hallitsemme myös yrttirohdosten valmistamisen. Erilaiset uutteet, teeainekset ja salvat syntyivätkin vaivatta. Raaka-ainepuolella taas saimme paljon inspiraatiota ja uusia vinkkejä kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen, samoin kuin hoito-ohjeita vaikkapa mustelmien kaltaisiin vaivoihin. 

Vasemmalla ylhäällä: Kultapiiskuista saa siirappia hyvää yskänsiirappia.
Vasemmalla alhaalla: peltokorte-etikka uuttumassa. Oikealla
ylhäällä: Nokkosten tuoreuuttoa seesamiöljyyn. Oikealla alhaalla: Toisen
päivän maastoreissulla vastaan tuli mukava yllätys - metsälehmus!

Kurssilla vahvistimme ennestään tietouttamme kotimaisten luonnonkasvien rohdosvaikutuksista: vastoin monia ennakkoluuloja useat kasvien vaikuteaineet sekä niiden tulokset ovat tieteellisesti tutkittuja. Toki luontaislääkinnässä käytetään paljon myös kasveja, joiden vaikutusta ei ole pystytty kokeellisesti osoittamaan tai joiden vaikuteainepitoisuudet ovat liian pieniä vaikuttaakseen halutulla tavalla. 

Keruuretken satoa: takana vasemmalla jättipalsamia, takana oikealla peltokortetta
ja etualalla paljon nokkosta, josta kurssilla kerättiin siemenet.

Meillä molemmilla on yhteisenä näkemyksenä tarjota tieteelliseen tietoon perustuvia opastusta. Osittain tästäkin syystä emme ole juurikaan tarjonneet luontaislääkintään perehdytystä. Jatkossakaan emme varmasti tule tarjoamaan esimerkiksi syöpää parantavia uutteita tai pitämään luonnonlääkintään perustuvia ehkäisyneuvontaluentoja. Sen sijaan voimme kertoa, mitkä luonnonkasvit tutkitusti rauhoittavat ärtynyttä ihoa, tehostavat ruoansulatusta, nopeuttavat pienten naarmujen ja haavojen paranemista tai vaikkapa vahvistavat hiuksia ja kynsiä.
Annukka ja Anni Rintoo keskittyvät
seuraamaan opetusta.

Suomen luonnossa on valtavasti erilaisia ihania ja tehokkaita rohdoskasveja! Itse sainkin kurssin aikana kipinän niin kipua lievittävien salvojen kuin erilaisten tintuuroidenkin valmistamiseen. Taitaapa kasvikuivuri hurista tehokkaasti seuraavien viikkojen aikana...

Parasta antia viikonlopun kurssilla olivat mukava ja samanhenkinen kurssiporukka sekä valtavasti yrttikasveista ja luontaislääkinnästä tietävä kurssin vetäjämme.

Kurssilta jäi myös paljon uusia makututtavuuksia, joista itse varsinkin intoilen kovastikin. Joten herkullisia reseptejä on tiedossa syksyn mittaan! Innostuimme muutoinkin Annukan kanssa keittelemään lauantai-illasta vielä kurssin maastoretkeltä keräämästämme peltomintusta aivan upean makuista siirappia! Lisäksi keräilimme siirapin valmistuessa vielä lisää minttua kuivuriin. 

-Lily

4 kommenttia:

 1. Mitä te teitte jättipalsamista? Siinä olis ainakin raaka-aine, josta ei tulis pulaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä uutettiin öljyä, joka tepsii kutisevaan ihoon ja esimerkiksi hyönteisten pistoihin. Jättipalsami on myös ihan kelvollinen villivihannes myös lautasella eli kannattaa napata tämä vieraslaji luonnosta pataan :)

   -Annukka

   Poista
 2. Suomen luonnosta saa kyllä ammentaa iloa ja uusia tuttavuuksia ihan pohjattomasti. Mahtava mahdollisuus! Tuollainen kurssi olisi varsin mielenkiintoinen. Erityisesti jos homma pidetään sopivan tieteellisellä tasolla. :)

  VastaaPoista
 3. Näitä kursseja olisi myös mukava järjestää, todellakin noihin lieviin rohdoskasveihin ja tieteellisesti tutkittuihin vaikutuksiin keskittyen. -Lily

  VastaaPoista