tiistai 16. syyskuuta 2014

Herkkuja metsästä

Mukavan miedoista mustatorvisienistä saa keittoa, gratiinia, kastiketta, muhennosta...

Nyt niitä saa, herkullisia metsäsieniä! Säätkin ovat suosineet ainakin meillä täällä Keski-Suomessa sen verran, että metsäretkiä on ollut ilo tehdä. Tattisato on todellakin ollut kaiken hehkutuksen veroinen: edellisen retken aikana muutamassa tunnissa sienikori JA varuilta mukana ollut 10 litran ämpäri täyttyivät mukavasti. Myös himoittuja herkkutatteja löytyi ja niistä syntyikin mitä mahtavin risotto. 

Tänä syksynä tatteja riittää!


Herkkutattirisotto
3-4 annosta

2-3 herkkutattia
nokare voita
1rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
2,5-3dl risottoriisiä (arborio)
n. 1l kanalientä
1-2dl valkoviiniä
100g parmesanraastetta
suolaa
pippuria
tuoretta timjamia

Puhdista ja kuutioi tatit. Sulata paistinpannulla voinokare ja paista tattikuutiot. Siirrä sienipaistos toiseen astiaan odottamaan. Lisää pannulle oliiviöljy, hienoksi pilkottu salottisipuli ja risottoriisi. Kuullota, kunnes riisi on pinnalta kiiltävää ja hieman läpikuultavaa. Lisää hienonnettu valkosipuli, sienipaistos ja 1-2dl valkoviiniä. Hauduttele risottoa miedolla lämmöllä, lisää kanalientä aina pienissä erissä vähän kerrallaan. Odota, että edellinen liemierä on imeytynyt riisiin, ennen kuin lisäät uutta. Hauduttele risottoa, kunnes riisi on al dente, eli siinä on jäljellä vielä hippunen purutuntumaa. Sekoita risottoon joukkoon parmesanraaste ja mausta suolalla, pippurilla sekä tuoreella timjamilla.

Nauti!

Herkkutatteja parhaimmillaan.
--
Risottoon voi käyttää mainiosti myös muita sieniä herkkutattien sijaan: esimerkiksi kantarellit, suppilovahverot ja mustatorvisienet toimivat mainiosti. Myös kuivattuja sieniä voi käyttää, kunhan liottaa sieniä hetken ennen risottoon lisäämistä. (Myös sienten liotusveden voi lisätä risottoon.)

Valmis risotto höystetään vielä parmesanraasteella,
tilkkasella hyvää oliiviöljyä ja muutamalla
timjaminlehdellä. Minulla sattui tähän hätään olemaan vain
kuivattua timjamia, tuore olisi tietysti herkullisinta.
Itse keittelin kanaliemen alusta alkaen muutamasta broilerinkoivesta, sillä mielestäni herkkutatin kaltainen gourmetherkku sen ansaitsee. Lisäksi koipilihoista valmistui ihan mukava salviabroilerilisuke risotolle. Kanaliemen voi kuitenkin varsin mainiosti tehdä myös liemikuutiosta tai fondista.

Jos käytät mausteena kuivattua timjamia, voit lisätä sen risoton sekaan jo aiemmin hautumaan. Risotto toimii pienenä alkupalana neljälle hengelle, pääruokana saimme siitä kolme annosta.

Resepti syntyi monia nettireseptejä selaillen ja lopputulos oli sen verran mehukkaan herkullinen, että syksyn mittaan tätä tulee varmasti testattua useammallakin eri sienilajilla...

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti