tiistai 2. syyskuuta 2014

Luopumisen tuskaa ja muutama muuttovinkki

Muuttolaatikko poikineen.

Meidän taloutemme muutti viime viikonloppuna. Matkaa tulevaan kotiin on vanhasta kolmisen kilometriä ja neliöt lähes tuplaantuivat. Muutto ei siis ole sieltä kaikista haastavimmasta päästä. Silti olemme viettäneet kuluneet pari viikkoa omaisuuttamme syynäten ja kaikenlaista turhalta tuntuvaa tai käyttämättömänä lojuvaa tavaraa karsien.

Kummallista tavaraa onkin löytynyt vähintään muutaman kuution verran poistettavaksi: osa matkasi kirpputoreille ja muulla tavoin kierrätykseen ja osan jouduimme vielä ottamaan mukaan uuteen asuntoon. Nyt muuttolaatikoita purkaessa onkin kertynyt myös poistettavia tavaroita, jotka lähtevät etsimään uusia kotejaan lähiviikkoina.

Huonekasviharrastaja muuttaa...

Uuteen kotiimme haluamme avaran ja tilavan ilmeen, kaikki käyttämätön ja turha tavara saa poistua vähitellen taloudestamme. Vähemmän on todellakin enemmän. Annukka kirjoitti aiemmin tavaroiden karsimisesta ja minimalistisemmasta otteesta kodin käyttötavaroiden suhteen. Itselläni on samanlaisia kokemuksia taannoisen työharjoitteluni parista Sveitsissä, jonne matkasin rinkallinen vaatteita mukanani ja majoituin koko kesän ihanan avaralta tuntuvassa huoneessa, josta löytyivät ainoastaan ne välttämättömimmät kalusteet: sänky, työpöytä, muutama tuoli ja pieni lipasto. Pois siis turhat tavarat, tervetuloa helppohoitoisempi koti!

Jostain syystä tavarasta luopuminen on kuitenkin yllättävän haastavaa. Lähes jokaiseen kippoon, kuppoon, vihkoseen ja sekalaiseen koriste-esineistöön liittyy jokin tarina. Yksi on saatu joululahjaksi seitsemänvuotiaana isotädiltä, toinen taas ostettu ensimmäiseen yksiöön taloustilanteessa, jossa fiksumpaa olisi ollut sijoittaa muutamaan makaronipussilliseen ja niin edelleen... 

Muuttajan askeettinen vuode: meillä meni myös nukkumaratkaisut vaihtoon.

Itse olenkin osittain pyrkinyt ratkaisemaan tätä ongelmaa yksinkertaisesti ottamalla valokuvia näistä "ah niin tärkeistä esineistä" (jotka nostetaan esille säilytyslaatikostaan noin 5-10 vuoden välein yleensä muutto-operaation lähestyessä ja lopun aikaa ne saavat olla kellarikomeron perimmäisessä nurkassa) ennen niiden laittamista kiertoon*. Ehkä tämä opettaisi minua luopumaan itse esineistä ja keskittymään enemmän siihen oleellisempaan: nauttimaan jokaisesta joulusta, muistelemalla hymyssä suin ensimmäisiä itsenäistymisvuosia - ja tallentamaan nämä muistot kuvina, ajatuksina, sanoina, makuina ja tuoksuina. 

Vähemmän tavaraa, tyynempi ja levollisempi mieli!

Ai niin, otsikossa lupailin myös jakaa muutamia muuttovinkkejä. Listaan tähän muutaman itse hyväksi havaitun niksin, jolla keventää muuttoa. Lähemmäs parikymmentä kertaa muuttaneena näitä kaikkia on kokeiltu enemmän tai vähemmän tehokkaasti.

 • Vuokraa muuttolaatikoita. Ellet asu askeettisen minimaalisesti, menee muuttolaatikoiden metsästykseen muutoin ikä ja terveys kauppojen pakkauslaatikoita ja vastaavia metsästäessä. Kirjoja ei myöskään niin vain liikutella höttöisissä pahvilaatikoissa...
 • Värvää pakkaushommiin apua ystävistä ja sukulaisista. Jokaisella meistä on varmasti lähipiirissään vähintäänkin yksi tehokas ja järjestelmällinen pakkausihme. Itselläni se sattuu olemaan nuorempi siskoni, joka on varsinainen pakkausihme ja muutoinkin hyvin tehokas muuttoapulainen (lue: muuton keskeinen voimavara, jota ilman mikään tuskin sujuisi yhtä hyvin).
 • Pyydä muutoinkin paljon apua: varsinkin muuttopäivänä tavaroiden kantaminen, siirtäminen sekä varsinkin joka välissä tarvittava pölyjen pyyhkiminen, roskien poiskanto, ikkunoiden pesu ja muu sekalainen siivoushomma nielee aina yllättävän paljon työtunteja.
 • Pakkaa matkalaukkuun mukaan puhdas pyyhe, puhtaat vuodevaatteet sekä muita välttämättömiä tarvikkeita. Kuvittele, mitä kaikkea tarvitsisit viikon lomalle ja pakkaa nämä tavarat. Näin et ensimmäisinä päivinä uudessa kodissa käytä kolmea tuntia siihen, että etsit hammastahnaa tai puhtaita sukkia. 
 • Mikäli mahdollista, majoitu perheen tai ystävien varapatjalle muuttoa edeltävänä sekä muuttopäivän jälkeisenä yönä. Mikään ei ole niin arvokasta kuin pehmeä sänky, mahdollisuus pukeutumiseen ilman vähintään kolmen uuden mustelman hankkimista sekä, mikä tärkeintä, kunnon aamupalat ja iltapalat (omassa jääkaapissa kun näinä päivinä on lähinnä vain valo).
 • Älä osta viimeiseen viikkoon tai pariin kotiin mitään ylimääräistä jääkaapissa tai pakastimessa säilytettävää ruokaa - käytä sen sijaan mahdollisimman paljon jo kotoa löytyviä pakasteita: nyt on hyvä tilaisuus syödä vähintään suositusten mukaiset pari desiä marjoja päivittäin ja käydä läpi erinäiset loppumetreillä olevat maustekastikepullot jääkaapin hyllyjen perukoilta.
 • Kylmälaukut kylmäkalleineen kuljettavat loput jääkaappitavarat näppärästi viileinä uuden asunnon jääkaappiin. Pakasteille kannattaa kysyä myös evakkopaikkaa pariksi päiväksi tuttavapiiristä.
 • Varaa muuttopäiväksi ahkerille talkoolaisille kunnon ruokaa: mikään ei ole ikävämpää, kuin kantaa toisten ihmisten hämärää, painavaa ja hankalan muotoista rojua tyhjin vatsoin.
 • Palkitse muuttotalkoolaisia avokätisesti: ruokaa ja juomaa sisältävät muuttoillanistujaiset voi ja kannattaa pitää muuton päätteeksi (Mutta mikäli muuttosiivous jätetään seuraavalle päivälle, kannattaa muistaa varautua tähän lepäämällä kunnolla. Myös muuttosiivoukseen kannattaa ehdottomasti pyytää mukaan talkoolaisia, joko samoja ahkeria kuin muuttopäivänä tai, mikä vielä parempaa, uusia virkeitä talkoolaisia!)
 • Viimeisenä vielä: koeta pidättäytyä turhan tavaran keräämisestä nurkkiin pyörimään! Jos et ole käyttänyt jotain esinettä vuoteen, se tuskin on kovin tarpeellinen ainakaan itse omistettavaksi. Tarvittaessa lainaa ja vuokraa harvoin käytettäviä esineitä.

Toivottavasti tästä pitkähköksi venähtäneestä sekalaisesta vinkkilistastani on jotain iloa teille, jotka parhaillaan muutatte opintojen, työn tai ihmissuhteiden takia uuteen kotiin. Itsehän yritän vältellä muuttamista sen vaivalloisuuden takia viimeiseen asti...

-Lily


*Samoja valokuvia voi sitten näppärästi käyttää nettikirpputoreilla ja -kierrätysfoorumeilla samaisten tuotteiden osalta mainoskuvana.

3 kommenttia:

 1. Mitä hintaluokkaa muuttolaatikoiden vuokraaminen suunnilleen on? Olen (lukuisia kertoja muuttaneena) sitä joskus harkinnut, mutta mielettömän tavaramäärän ja pakkaamiseen ja purkamiseen kuluvien useiden viikkojen takia sen sitten aina jättänyt ja turvautunut niihin pahvilaatikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin täällä Jyväskylässä muuttolaatikoiden päivävuokra on hintahaarukassa 15-20snt/kpl. Ensimmäistä kertaa vuokratessa sijoitin lähinnä kirjoja ja kasveja varten noihin laatikoihin, nyt tässä seuraavassa muutossa kulki surutta suurin osa tavaroista noiden laatikoiden avulla. Menee enemmän tavaraa muuttoautolliseen, kuin epämääräisten ja -kokoisten pakkauksien kanssa ja pysyy taatusti kasassa tavarat! -Lily

   Poista
  2. No ei se sitten niin paha ole, vaikka laatikoita menisikin satakunta. Täytyy muistaa tuo ensi kerralla, kun on muutto edessä.

   Poista