torstai 2. lokakuuta 2014

Karamellimakuja lempeästi haudutellen

Oi ihana toukokuu ja omenankukat!

Tänä vuonna omenasato on ollut varsin, sanotaanko vaikka, riittoisa... Minulla ei omaa pihaa ole, mutta onneksi lähipiiristä on löytynyt useampikin suuren omenasadon kanssa kamppaileva taho. Näin olemme tähänkin taloon saaneet omenoita säilöön asti. 

Mielestäni tavallinen omenasose on aina ollut jotenkin hieman liian miedon makuista, eikä sitä oikein ole tullut lopulta käytettyä pakkasen perukoilta. Toissa syksynä törmäsin kuitenkin uuniomenahilloon, joka on aivan omaa luokkaansa. Mahtavan karamellimainen, täyteläinen aromi ja syvän kullanruskea tai punaruskea väri. Kaiken lisäksi uuniomenahilloa tekee helposti, suurimman työn kun hoitelee uuni. 


Mausteinen uuniomenahillo

omenoita
hillosokeria noin 1/4-1/2 omenoiden painosta
vaniljajauhetta
kanelijauhetta
inkiväärijauhetta
muskottipähkinäjauhetta
neilikkajauhetta

Huuhtele omenat huolellisesti, pilko suuriksi lohkoiksi ja siivoa siemenkodat pois. Jätä kuoret paikoilleen. Lado täysin teräksinen kattila tai uuninkestävä kannellinen pata täpötäyteen omenanlohkoja. Kiehauta liedellä ja anna hautua noin 10-15 minuutin verran, kunnes omenat ovat jonkin verran pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella, lisää joukkoon sokeri ja mausteita oman makusi mukaan. Huomioi, että hillon maku syvenee uunissa, joten aluksi kannattaa annostella mausteita ja sokeria säästeliäästi. 

Aseta kattila/pata noin 225 asteisen uunin alatasolle kansi päällä. Hauduttele hilloa uunissa, kunnes sen väri syvenee ja maku muuttuu karamellimaisemmaksi. Myös paistoastian reunoille kertyy kypsymisen edetessä paahtuvaa sokeria. Hillo valmistuu noin 1-2 tunnissa, riippuen osin myös siitä, kuinka karamellisoituneesta hillosta pidät. 

Kun hillo on makusi mukaista, ota se uunista ja lisää tarvittaessa sokeria ja mausteita. Jos olet käyttänyt sokeria säästeliäästi, kannattaa hillo säilöä pakastamalla. Muutoin voit tölkittää hillon puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. 

--

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti