tiistai 28. lokakuuta 2014

Neuleet puikoille

Uuden kotin neulenurkka on varsin kutsuva.

Harmaat päivät, pimeät illat ja kolea sää inspiroivat minua koti-iltojen pariin. Aiemmin neuloin ahkerasti aina talvikaudella: talven aikana valmistui vähintään yksi neulepaita tai -takki sekä lukuisia pienempiä asusteita. Yliopistoaikoina kiireet söivät neuleaikaani ja viimeisimpänä muutamana vuonna en käytännössä ehtinyt neuloa lainkaan. 

Liukuvärjätty lanka tuo lisää eloisuutta moniin neulemalleihin.

Nyt olen viimein elvyttänyt neuleharrastustani jälleen. Keväällä aloitettu pitkä pitsineulehuivi on valmistunut ja parhaillaan työn alla ovat paksut villasukat sekä kokovillainen torkkupeitto sohvalle. Myös sohvatyynyn päällisiä haaveilen neulovani, samoin kuin tietenkin puolen vuoden kestokäytössä kuluvia villasukkia. Ja kyllä uudelle villapaidallekin käyttöä olisi...

Torkkupeitossa tutustun uuteen neulemalliin, kalanruotoneuleeseen.

Ideoita ja toteutettavia töitä on siis jonoksi asti. Onneksi neuleet ovat valmistuttuaan kestäviä ja pitkäikäisiä (paitsi ne kovassa käytössä olevat villasukat). Myös pimeitä iltoja piisaa, joten eiköhän niiden aikana ennätä valmistua yksi jos toinenkin neuletyö. Neulominen on sitä paitsi oivallinen tapa rentoutua. Tekeehän samalla jotain "hyödyllistä", jolloin ahkerimmankin häärääjän sisäinen komentaja sallii pysähtymisen.

Neulekuvion opittuaan voi neuletta tehdä kätevästi vaikkapa elokuvaa seuratessa, kun siihen ei tarvitse enää niin kovasti keskittyä. Puikoilla syntyy myös moni ihana joulun pehmeä paketti pukinkonttiin. Näin joululahjojen pähkäilykin jää vähemmälle ja joulunalusaikana ehtii rauhoittua paremmin. Varsinaista neuleterapiaa siis, monella tapaa!

Tänä syksynä pyrin varaamaan myös pelkästään neulomiselle pyhitettyä aikaa: taustalla voi korkeintaan soida rentouttavaa musiikkia. Sen lisäksi on vain minä, neuletyö ja höyryävän lämmin teekuppi. Nauttikaahan te muutkin käsityöihmiset vuodenajan tarjoamasta hyvästä syystä istahtaa alas hetkeksi tekemään mukavia asioita.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti