maanantai 13. lokakuuta 2014

Pimeyttä vastaan!


Syksy tuo tullessaan hämärtyvät illat ja putoilevat lehdet. Iltojen hämärtyminen voi olla voimavara, mutta myös masentavaa. Päivien harmautta vastaan voikin käydä taistoon sujauttamalla arkeaan piristämään erilaisia tapahtumia ja uuden oppimista. Kokosinkin taas mielenkiintoisimpia loka-marraskuun menovinkkejä Keski-Suomen alueelle.Pyöräilevät kaupunginosat –hanke, Japa ry, Huhtasuo. Useita aikoja lokakuussa.

Kokeilussa on tarkoituksena lisätä Huhtasuolla pyöräilyn määrää. Samalla tarkoituksena on kartuttaa tietoa liikennesuunnittelusta ja miettiä yhdessä, miten omaa asuinaluettaan voisi kehittää pyöräily-ystävällisemmäksi. Tapahtumiin voivat toki ottaa osaa muutkin kuin huhtasuolaiset. Ohjelmassa on syksyn mittaan mm. pyöräilykurssia maahanmuuttajanaisille, katuajokoulutusta, kaavakoulua, pyöräretkiä ja pyöränhuollon opastusta nuorille ja aikuisille. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. Lisätietoja Japan omilta sivuilta.


Mummon maatiaiset –multimedianäyttely, 19.10 saakka.

Harjun Vesilinnassa voi vielä noin viikon ajan nauttia Mummon maatiaiset –näyttelystä. Leikkisät ja hellyyttävät valokuvat, huovutustyöt ja multimedia esittelevät kaikki suomalaiset maatiaiskotieläimet pohjolan tummasta mehiläisestä suomenhevoseen. Näyttely on luontomuseon yhteydessä ja sinne (kuten museoonkin) on vapaa pääsy. Auki museo on ti-pe 11-18 ja la-su 12-17. Kävimme veljeni kanssa elokuussa nauttimassa näyttelystä ja aikomuksena olisi ehtiä käymään niin museolla kuin näyttelyssäkin eläimiä ihastelemassa myös taloutemme kaksivuotiaan kera.


Metsän aarteita - Taidetta UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista, 09.11.2014 saakka

Keski-Suomen museossa on parhaillaankin menossa Metsän aarteita – niminen näyttely. Se tarjoaa läpileikkauksen UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelman tärkeimmistä teoksista. Näyttely kuvaa niin metsää, metsäteollisuuden historiaa ja sitä, miten metsän ja paperin kuvaus taiteessa on muuttunut. Näyttelyyn kuuluu teoksia niin Pekka Haloselta, Elin Danielson-Gambogilta, Jussi Mäntyseltä, Pentti Sammallahdelta, Eero Järnefeltiltä, Hugo Simbergilta kuin Helene Schjerfbeckilta. Mukana on lähes 70 teosta 42:lta taiteilijalta. Museo on avoinna ti-su 11-18 (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä).


Vuoropuhelua metsäteollisuuden ympäristö- ja yritysvastuusta –yleisöluento, 17.10 16:00

Tilaisuus liittyy Metsän aarteita – Taidetta –näyttelyyn ja se pidetään Keski-Suomen museolla (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä). Keskustelemassa aiheesta ovat UPM:nympäristö- ja vastuullisuusjohtaja Päivä Salpakivi-Salomaa ja WWF:n metsäasiantuntija Annukka Valkeapää. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Luonnonmuistomerkit Jyväskylässä –yleisöluento, 21.10. ti 18–19.30

Keski-Suomen museon syksyn mielenkiintoiset yleisötilaisuudet jatkuvat. Jyväskylään on pystytetty lempi- ja nimikkopuita sekä muita luonnon muistomerkkejä eri tapahtumien ja henkilöiden muistoksi. Luennolla kerrotaan näistä paikoista. Tiedossa onkin siis mukavia ja mielenkiintoisia vinkkejä seuraavalle kaupunkiretkelle!


Pimé Café –kahvila pe 24.10.2014, 12-16

Pimé Café toimii taidemuseon työpajatilassa yhden päivän ajan. Vapaaehtoista maksua vastaan voi juoda kahvia, teetä tai mehua sekä nauttia jonkin pienen suupalan. Syy miksi kahvilaan kannattaa lähteä, on se, että kahvila on täysin pilkkopimeä. Kahvilassa työskentelee näkövammaisia, jotka toimivat vierailijoiden tarjoilijoina ja oppaina.  Kahvila tarjoileekin ennen kaikkea mahdollisuuden kokea arkipäiväinen hetki ilman yhtä aistia. Kokemus vaatiikin niin rohkeutta kuin luottamusta ventovieraaseen sekä omaan itseensä. Kauppakatu 23, Jyväskylä.


Hermannin herkkutori la 25.10 klo 10-15 ja joulupiha pe-su 28.-30.11.

Toivolan piha tarjoaa mahdollisuuden piipahtaa ihanassa miljöössö kahvilla tai tutustua alueen pikkuputiikkeihin. Pihalla järjestetään kuitenkin ympäri vuodenkin erilaisia tapahtumia. Perinteiseksi muodostunutta Hermannin Herkkutoria vietetään pihalla taas lokakuussa. Tarjolla erilaisia paikallisia herkkuja ja raaka-aineita. Marraskuussa tiedossa on myös joulupiha, josta voi hankkia niin herkkuja kuin käsitöitäkin. Pihalla järjestetään jatkuvasti myös erilaisia kursseja, kuten lyhtyjen tekoa, viinitietoutta ja etikettikoulutusta.


Tuunaus- ja taidetyöpaja ” Vanhan kirjan uusi elämä - kirjan sivut ja kannet tuunausmateriaalina”,  11.11, 17-20

Jyväskylän NNKY ry järjestää kerran kuussa tuunausillan. Illoissa pääsee askartelemaan eri teemojen mukaan kierrätysmateriaaleista uusia esineitä. Mukaan lähteminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista tai maksua. Paikan päällä voi maksaa vapaaehtoisen materiaalimaksun. Puistotori 4, Jyväskylä


13.11. Yrttilääkintä länsimaissa –yleisöluento, 18:00-20:00. Keski-Suomen luonnonsuojeluyhdistys

Yleisöluento klo 18-20 yrttilääkinnän alkuperästä ja historiasta sekä yrttien keruusta, vaikutuksista ja käytöstä. Asiantuntijoina Ritva Parviainen ja Pertti Kärkkäinen Savonlinnan Yrttipajalta.
Luento järjestetään Kirjailijatalolla, Seminaarinkatu 26 B. Vapaa pääsy.

Toivottavasti listasta löytyy jotakin teille muillekin paikkakuntalaisille tai täällä vieraileville! Jos myös mielestäsi olen missannut jotakin hurjan oleellista, saa aivan ehdottomasti vinkata kommenttiosiossa moisesta. Etenkin koko perheen huvitukset kiinnostavat kovasti!

-Annukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti