maanantai 10. marraskuuta 2014

Puolukan ja rukiin ihana liitto

Pienenä lapsena en koskaan pitänyt pahemmin puolukoista. Ne olivat vähän sellaisia jämämarjoja, joita syötiin jos oli pakko, eikä mitään maistuvampiakaan ollut saatavilla. Ne olivat happamia, ikäviä ja niitä kannatti vältellä huolella. Kotona niitä ei juurikaan poimittu, eikä ihmeemmin missään käytettykään.

Nyt vuosia myöhemmin olen huomannut rakastavani puolukkaa. Sen mausta on tullut upea ja vivahteikas. Hillona kurpitsan kanssa se maustaa monet liharuoat. Sellaisenaan se on upeaa naposteltavaa, kuusenkerkän kanssa sekoitettuna metsäistä herkkua. Erityisen ihanasti toimii rukiin ja puolukan liitto.

Harvoin meillä leivotaan enää perinteisiä leivonnaisia, mutta kun minuun iski puolukkapiirakan kaipuu, en pitkään vastustellut. Aina välillä pitää olla vähän syntinen.Ruispuolukkapiiras

Pohja
100 g voita
1 dl intiaanisokeri
1 muna
1 dl ruis-/kaurahiutaleita/leseitä
1,5 dl ruisjauho
1 tl leivinjauhe

Täyte
3-4 dl puolukoita

Muruseos
50 g voisula
2 dl ruis/kaurahiutaleita/leseitä
maun mukaan makeutusta

Vaahdota voi ja sokeri, lisää joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne taikinaan hyvin vatkaten. Taputtele uunivuokaan jauhotetuilla sormilla. Levitä pohjan päälle puolukat. Sekoita voisula, hiutaleet sekä sokeri tai muu makeutus. Maistele, milloin seos on mielestäsi kyllin makeaa taittamaan hieman puolukoiden happamuutta. Levittele puolukoiden päälle. Paistetaan 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Minulla on myös suunnitelmissa kokeilla tehdä muutamasta suosikkileivonnaisestani raakaversioita, kunhan vain ennättäisin istua alas suunnittelemaan reseptiikkaa. Katsellaan, saanko jotakin syömäkelpoista aikaiseksi, laittelen reseptejä sitten jos onnistuvat.

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti