tiistai 4. marraskuuta 2014

Saippuahemmottelua

Kuten tiedätte, me tykkäämme kumpikin tehdä saippuaa. Mukavinta saippuassa on mielestäni tekemisen luovuus ja terapeuttisuus. Saippua on käyttötavaraa ja sillä voi korvata monet ylimääräisillä kemikaaleilla lastatut kauneudenhoitotuotteet. Se ei siis turhaan istu hyllyn päällä, vaan menee tarpeeseen joko itselle tai läheisille. Kaiken tämän päälle sen tekeminen on kiehtova seikkailu. Koskaan ei voi olla täysin varma, miten massa muotissa käyttäytyy. Värit, kuviot ja koristelut ovat aina arvoituksia siihen hetkeen asti, kunnes saippuan saa irrotettua muotistaan ja näkee, millaiseksi se on muodostunut. Iloa, odotusta ja joskus pieniä pettymyksiäkin, sellaista on saippuan tekeminen.

Tämän päivän hyvän mielen tekeminen onkin perussaippuan tuunaileminen hieman viritetymmäksi versioksi. Perussaippuaan saa helposti lisää luonnetta, kun siihen lisää jonkin pienen jujun. Se voi olla saippuan väri, muoto tai koristelu. Ohessa onkin kaksi erilaista tapaa muokata perussaippuan ulkonäköä. Näitä voi käyttää ilahduttamassa itseään tai vaikkapa sujauttaa palasen lahjapakettiin jollekin rakkaalle tyypille.

Kerrossaippua

Tasaraidat kahvisaippuassa tekevät yksinkertaisesta vähän viilatumman

Kerrokset ovat hyvin yksinkertainen, mutta myös kaunis tapa muokata saippuaa. Massa jaetaan kiisselivaiheessa kahteen tai useampaan osaan ja osat värjätään eri väreillä. Usein ruokakaapistakin löytyy värjäykseen sopivia aineksia. Kaakaolla ja kanelilla saa esimerkiksi ruskeita, chlorellalla tai muilla levillä vihreitä. Perusmassa itsessään on jotakin valkoisen tai vaaleankermaisen väliltä. Leikitellä voi helposti monilla seikoilla: miten leveitä raidoista tekee, miten montaa väriä käyttää, tekeekö paljon ohuita vai kaksi paksua raitaa, missä kulmassa raidat tekee... -vain taivas on rajana!

Tässä kerrokset ovat epätasaiset ja toiseen niistä on lisätty pilkuiksi marjarouhetta

Kerrosten kanssa on muistettava, että kiisselin täytyy olla vähintään keskipaksua muottiin kaadettaessa. Kovin löysä massa ei jaksa nimittäin kannatella päällään ylempiä kerroksia, jolloin päälle kaadetut kerrokset vain uppoavat alempaan. Myös liian paksu kiisseli on ongelma. Se ei tahdo levittyä alemman kerroksen päälle tasaisesti ja massaan jää helposti onkaloita, kun jäykkä massa ei asetu juoksevamman tapaan täyttämään jokaista pinnan epätasaisuutta. Raaka-aineet vaikuttavat myös osaltaan siihen, miten nopeasti massa jähmettyy.

Tukemalla muotin vinoon, voidaan raidat tehdä eri suuntiin kuin tavallisesti

Itse teen useimmiten niin, että sekoitan massan ohueksi kiisseliksi ja erottelen eri kerrokset tässä vaiheessa. Sen jälkeen aloitan työstämisen alimmasta kerroksesta alkaen. Väriä sekoittaessa massa paksunee entisestään, joten työ kannattaa tehdä tosiaan kerros kerrallaan.


LumipallosaippuaLumipallosaippua on käytännössä suolasaippuaa, joka on muotoiltu hieman eri tavalla kuin saippua yleensä muokataan. Voit käyttää mitä tahansa suolasaippuan ohjetta, joskin nopeammin jähmettyvät reseptit ovat tässä tekniikassa edukseen. Itse käytin hyväksi havaitsemaani Kirpun ohjetta, sillä tiesin sen jähmettyvän nopeampaan kuin omat reseptikokeiluni.

Tee saippua tavalliseen tapaan, surruuttele massa paksuksi kiisseliksi. Lisää lopussa suola ja sekoittele. Jätä massa seisomaan sekoitusastiaansa. Käy aina välillä sekoittelemassa sitä ja kokeilemassa, millainen tuntu siinä on. Koska suolasaippua yleensä kovettuu todella kovaksi jo parissa tunnissa, kannattaa tosiaan massaa pitää silmällä.

Kun massa on alkanut jähmettyä sen verran, että se alkaa kestää muodossaan, lusikoi siitä leivinpaperille haluamasi lumipallon kokoisia kasoja. Niiden ei tarvitse vielä kestää täydellisesti muodossaan, sillä massan annetaan jähmettyä vielä hetki leivinpaperilla. Riittää, että massa ei lähde valumaan alaspäin, vaan kestää kasoina. Kasoiksi jakaminen nopeuttaa massan kuivumista ja jähmettymistä. Kun hanskoilla kasoja kokeiltaessa massa ei tartu enää kunnolla kiinni sormiin, voidaan kasat työstää lumipalloiksi. Ota kasa kerrallaan kämmenten väliin ja pyörittele palloiksi. Aseta kuivumaan leivinpaperille.

Toivottavasti näistä pikkuvinkeistä on teille iloa! Meille saa myös aina vinkata hienoista saippuankoristeluvinkeistä, olemme surullisen kuuluisia kyvystämme innostua testailemaan milloin mitäkin hullutusta!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti