keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Yrttisiä makuja

Pikkujoulujen tunnelmavalaistusta.

Vietimme eilisiltana Villikatajan pikkujouluja rennoissa merkeissä. Koska halusimme juhlista mahdollisimman vapaamuotoiset, järjestimme ne minun kotonani. Juhlista tulikin oikein onnistuneet ja yhteisvoimin kasasimme myös tarjoilupöytään suolaista ja makeaa pikkupurtavaa.

Tarjoilupöydän antimia.

Suolaisella puolella tarjolla oli erilaisia dippikasviksia sekä suolakeksejä. Näiden seuraksi valmistin raikkaan yrttidipin. Yrttidippejä, kuten muitakin maitotuotepohjaisia dippejä, valmistan nykyään useimmiten jogurttiin. Tällä kertaa dippipohjana toimi turkkilainen jogurtti ja makua tarjosi luonnonyrteistämme nokkonen. Dippejä voi valmistaa mainiosti myös vähärasvaisempaan maustamattomaan jogurttiin, mutta tällöin kannattaa valuttaa jogurttia, jotta siitä saa kiinteämpää.


Jogurttinen nokkosdippi

2dl turkkilaista jogurttia (myös kreikkalainen tms. jogurtti käy)
2-3rkl kuivattua nokkosta (kesällä tuoretta voi laittaa noin 1dl verran silputtuna)
yrttisuolaa tai savusuolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki dipin ainekset ja anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Sopii mainiosti dippailun lisäksi myös kylmäksi kastikkeeksi esimerkiksi kasvis- tai kalaruokiin. 
--

Dippiin voi lisätä myös maun mukaan esimerkiksi hienoksi hakattua sipulia, murskattua valkosipulia, sitruunamehua... Myös luonnonyrttejä voi käyttää varsinkin kesäaikaan monipuolisesti erilaisina makuyhdistelminä, tässä muutamia ehdotuksia:

  • vuohenputki, punasipulihakkelus, tilli
  • siankärsämö, timjami, murskattu katajanmarja
  • apila, poimulehti, valkosipuli, kylmäpuristettu oliiviöljy
  • kuusenkerkkä, savustettu paprikajauhe, sipulihakkelus
  • siankärsämö, vuohenputki, aurinkokuivattu tomaatti
  • tilli, vuohenputki, sitruunamehu

Mikä on sinun oma suosikkimakuyhdistelmäsi?

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti