keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Canja de Galinha - kanakeittoa kaukaa

Funchalin keskustasta löytyi joulutori sekä muun muassa tämä upein kukin
koristeltu luonnollisen kokoinen seimiasetelma.

Tänä vuonna joulua tuli vietettyä lämmön ja valon perässä matkustaessa: jouluviikko vierähti hyvässä seurassa Madeiralla. Jouluaatonaaton iltana saaren pääkaupungissa Funchalissa vietetään perinteisiä joulumarkkinoita, jotka jatkuvat pitkälle aamuyön tunneille asti. Jokainen kohtaamamme paikallinen suositteli markkinoita ja kertoi "lähes koko saaren" olevan paikalla. Olihan markkinoille sitten lähdettävä!

Reissuseurueessa mukana ollut Lotta ehtikin jo kuvailla tarkemmin itse markkinoita, jotka osoittautuivat pikemminkin valtaviksi kaupunkifestivaaleiksi. Musiikkia, ohjelmaa ja hyväntuulista väkijoukkoa riitti korttelikaupalla. Ja tietysti herkullista ruokaa! 

Kauppahallissa riitti vilinää vielä joulun jälkeenkin, kun kävimme
ostamassa viimeisiä tuliaisia mukaan.

Yksi paikallisten suosimista herkuista oli varsin simppeli kanakeitto, jonka valmistamista piti tietysti heti kokeilla myös kotona. Koska matkan jälkeen ruokavarastomme olivat vielä hieman puutteelliset, sovelsin löytämiäni ohjeita kotoa löytyvien ainesosien mukaisesti. Korvasin alkuperäisessä ohjeessa käytetyn persiljan nokkosella ja hapokkuutta ruoka sai tilkasta italialaista balsamicoa. Lopputulos oli mielestäni varsin maittava ja melkoisen lähellä joulumarkkinoilla kauppahallin kojusta ostettua annosta.

Mmm...


Canja de Galinha -kanakeitto

1-2kpl broilerin koipireittä
vettä
muutama laakerinlehti
muutama maustepippuri
suolaa

2-3 perunaa
1-2 porkkanaa
1 sipuli
1rkl oliiviöljyä
2dl (risotto)riisiä
1tl kuivattua nokkosta
½tl balsamicoa
mustapippuria

Itse tein keiton pidemmän kaavan mukaan, eli keittelin kahdesta pakkasesta löytyneestä broilerin koipireidestä laakerinlehtien ja maustepippurin kanssa liemen. Kypsistä koipireisistä riivin haarukalla lihat keittoa varten. Keitosta tullee varsin maittavaa myös, mikäli oikaisee tämän työvaiheen käyttämällä vaikkapa broilerinsuikaleita tai -filettä sekä valmista kanalientä. Varaa luutonta broileria noin 300-400g.

Kuori juurekset. Pilko porkkana(t) ja perunat, silppua sipuli. Kuullota oliiviöljytilkassa ja lisää riisi. Sekoittele muutama minuutti, kunnes riisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Lisää noin litran verran kanalientä sekä riivityt kananlihat (tai suikaleet raakoina). Mausta nokkosella, balsamicolla ja mustapippurilla. Anna keiton kypsyä keskilämmöllä noin puolisen tuntia välillä sekoitellen. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

--
Keittoa valmistaessani mietin, että monissa ohjeissa mainittu varsiselleri voisi varsin mukavasti korjautua muutamalla nuorella vuohenputken varrella... Tätä ideaa pitää testata kevään tullen!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti