tiistai 9. joulukuuta 2014

Jouluisia makuja kakussa

Tein tätä kakkua ensimmäisen kerran viime jouluna ja se maistui hyvin testiryhmällemme. Kun Lilyn kanssa pohdimme viime kuussa pikkujouluihimme soveltuvaa tarjottavaa, kakku ponkaisi heti mieleeni. Se muokkaantui kuitenkin vielä hieman aiemmasta, huomasinhan esimerkiksi etten tänä vuonna ollut ehtinyt poimimaan kakkuun vaadittavia karpaloita pakastimeen. Ne korvasikin lopulta puolukka.

 
Itse juhlien aikana sain useammankin toiveen kirjata kakun reseptin ylös, joten tässäpä tämä nyt olisi. Kakku soveltuu erinomaisesti koristamaan esimerkiksi joulupöytää jälkiruokana. Sen pohjassa maistuvat piparisen mausteiset maut itse täytteen ollessa raikkaan marjaisa. Valitettavasti kuvaa en omasta yksilöstäni tajunnut napsaista, mutta toisaalta kakkua voi ulkoisestikin muokata reilusti vastaamaan eri tarpeita.

Puolukka-piparikakku (raaka)

Pohja:
1 dl kaurahiutaleita
2 dl manteleita

1 dl palmusokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl tl neilikkaa
1/4 tl suolaa
 

 Täyte:
3 dl manteleita
1/2 dl vettä
3 dl puolukoita (Jos käytät kaupan pakastepuolukoita, valitse ehdottomasti kotimaisia jo ulkomaisten marjojen nororiskin takia) 
1/2 tl vaniljajauhetta
3/4 dl hunajaa
2 dl kookosöljyä

Koristelu:
Jäisiä puolukoita

Ajele pohjan ainekset sileiksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Painele pohja sopivaan vuokaan ohueksi kerrokseksi. Tähän sopii esimerkiksi irtopohjavuoka tai sopivan kokoinen uunivuoka. Jos tahdot leikellä lopuksi kakkusi valmiiksi suupaloiksi, vuoraa vuoka esimerkiksi leivinpaperilla. Tällöin saat nostettua leivonnaisen jähmettymisen jälkeen pois vuoasta ja leikattua sen sopiviksi paloiksi. Jos pohja tuntuu kovin kostealta omaan makuusi, sitä voi rapsakkuutta halutessaan kuivata uunissa noin 50 asteessa kiertoilmalla tunnin tai pari.

Sekoita sitten täytettä varten mantelit ja vesi hienoksi massaksi. Lisää puolukat ja mausteet. Viimeisenä lisää vesihauteessa sulatettu kookosöljy. Levitä pohjan päälle ja anna jähmettyä vähintään muutama tunti, mieluiten yön yli. Kakun maut myös syvenevät ja tasoittuvat jähmettymisen aikana, joten suosittelen tekemään kakun valmiiksi tarjoilua edeltävänä iltana. Koristele ennen tarjoilua kakkua haluamallasi tavalla esimerkiksi jäisillä puolukoilla.

Herkullisia hetkiä joulua odotellessa!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti