maanantai 15. joulukuuta 2014

Lahjaostoksilla osa I - Lahja ajatuksella

Kynttilä on eräs perinteisistä joululahjoista. Kannattaa kuitenkin hieman harkita,
josko lahjaksi antaisi tänä vuonna jotain hieman omaperäisempää... Ekologisina
soijavahasta tai mehiläisvahasta valmistetut kynttilät ovat kyllä ihana lahja
kynttilän valossa viihtyvälle tunnelmoijalle!

Tänä vuonna olen onnistunut aloittamaan joululahjaostokset ja -hankinnat jo hyvissä ajoin. Vuoden varrella olen poiminut läheisteni luona käydessäni ja heidän kanssa keskustellessani pieniä vinkkejä sille, millaiset lahjat kenties olisivat niitä kaikista mieluisimpia. Näin lahjaksi tulee annettua oikeasti toivottuja asioita, eikä turhaa tavaraa.

Joulutoreilla ja -markkinoilla tunnelmointi on oman joulunalusaikani kohokohtia.

Monissa perheissä ja ystäväpiireissä sovitaan, että aikuisten kesken ei jaeta sen kummemmin lahjoja, vaan lapset saavat joulupaketit. Itse kuitenkin pidän kovasti muiden muistamisesta: lahjojen suunnittelu ja ostaminen tai valmistaminen ovat ihanaa joulunalusajan puuhaa. Myös paketointi on tunnelmallista pimeinä joulukuun iltoina, höyryävän tee- tai glögimukin kera...

Lahjalistausta modernisti Facebookissa.
Olemme siskojen kanssa jo muutaman vuoden ajan koonneet jokainen oman joululahjatoivelistamme sähköisesti ja jakaneet listat keskenämme. Omalla listallani on harkiten sekä tavaraa että aineettomia lahjatoiveita. Hyviä ja ekologisia lahjoja löytyy todella pilvin pimein, joten jokaiselle voi varmasti antaa hyvällä omallatunnolla vastaanottajalle mieluisan paketin.


Aineettomat lahjat

Lahjakortti hierojalle, kasvohoitoon tai kampaajalle ilahduttanee varmasti useimpia vastaanottajia. Tämä on loistoidea varsinkin äideille ja anopeille, sekä muille naispuolisille sukulaisille. (Miksei siis myös miehillekin, mikäli lahjakortin vastaanottaja moisia palveluita käyttää.) Vaihtoehtoisesti voi myös antaa itse askarrellun version lahjakortista ja tarjota vaikka kynttiläillallisen, luisteluretken tai peli-illan. Varsinkin lapsellisille vastaanottajille voi luvata myös vapaaillan tarjoutumalla lastenvahdiksi. Ja kukapa ei ilahtuisi suuresti esimerkiksi siivouslahjakortista...

Lahjakortti iki-ihanaan Pau's Wellness & Beautyyn löytyy
omalta toivelistaltani.
Hektisessä yhteiskunnassamme aika todellakin on rinnastettavissa myös rahaan, joten oman aikansa lahjoittaminen läheisille voikin olla myös se lahjoista parhain! Omatekoisen lahjakortin muodossa luvattu yhteinen laatuaika on arvokasta ja hyvää mieltä tuovaa niin lahjan antajalle kuin sen saajallekin.

Hyviä aineettomia lahjoja ovat myös vastaanottajan nimissä tehdyt lahjoitukset vaikkapa ikimetsän tai saimaannorpan suojeluun tai kehitysyhteistyöhön. Tässä kohdin kannattaa miettiä hieman lahjan vastaanottajan omia arvoja ja valita lahjoituskohde niiden mukaan: esimerkiksi nyt jo edesmennyt isoäitini ei olisi todennäköisesti suurestikaan arvostanut luonnonsuojelullisia lahjakortteja, mutta olisi ilahtunut kovastikin saadessaan lahjoittaa vaikkapa uuden kaivon tai vuoden kouluopetuksen kehitysmaihin.


Itse tehden

Käsillä tekemisen suurena ystävänä itse tehdyt lahjat ovat minusta mahtavia. Varsinkin niiden tekeminen siis. Muutama joulu sitten lahjoin lähipiiriäni omatekoisilla joulutoffeilla ja limoncellolla, viime vuonna taas erilaisilla palasaippuoilla ja muulla kosmetiikalla. Myös tänä jouluna käsillä tekeminen näkynee lahjoissani tavalla tai toisella.

Joululahjaksi omatekoista palasaippuaa? Esimerkiksi pienen kasvopyyhkeen tai
pesusienen kanssa settinä toimiva kokonaisuus!

Käsityöpuolella esimerkiksi kotimaisesta pellavakankaasta ommellut laudeliinat tai neulottu villahuivi onnistunevat varsin näppärästi, jos vaan käsin tekemisen perustaidot ovat hallussa. Myös kauniiseen lasipurkkiin pakatut keksi- tai kakkutaikinan kuivat ainekset ja mukaan liitetty leivontaohje ovat ihania lahjaideoita, jotka on helppo toteuttaa.

Piparkakkutaikinan kanssa vain mielikuvitus on rajana!

Itsetehty voi olla myös vaikkapa lahjaksi vietävä piparkakkutalo tai -lyhty, jouluinen limppu, kotitekoinen likööri... Varsin monet ruokalahjat ilahduttavat saajaansa, eivätkä varsinkaan lisää kodin monesti jo ennestäänkin riittävää tavaramäärää. Mahtavia askarteluideoita löytää esimerkiksi Pinterestistä sekä tietenkin monista upeista blogeista. 

Syötävä herkkulahja voi olla myös lahjakortin muodossa tarjottu yhteinen
kokkailutuokio. Sushi-ilta, italialaisia herkkuja, pikkuleipäöverit...

Koska nettiyhteytemme rikkoutui kriittisesti juuri tätä lahjapostausta kirjoitellessani, lihoi postaus kaksiosaiseksi. Niinpä jälkimmäisessä osassa kirjoittelenkin hieman ekologisista joululahjoista sekä erilaisista tavoista pakata lahjat näppärästi (vältellen sitä valtaisaa kimaltelevien, kierrätyskelvottomien lahjapapereiden ja -nauhojen vuorta).

Mukavia lahjaostoksia ja joulunalusaikaa itse kullekin!

-Lily

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti