keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lahjaostoksilla osa II - Eettistä ja ekologista

Lahjat pakettiin! Esimerkiksi suloinen metallirasia toimii myös itsessään loistavana
lahjana, jota voi jatkossa käyttää vaikkapa pikkuesineiden säilyttämiseen tai eväsrasiana.

Lahjapostauksen edellisessä osassa käsiteltiin aineettomia lahjoja sekä omatekoisia ihanuuksia. Entä, jos se käsityö- tai askartelupeukalo sijaitsee keskemmällä kämmentä, mutta jokin ihana käsin tehty lahja olisi vastaanottajasta hyvinkin mieluinen? Ja miten lahja kannattaisi paketoida, jotta lopputuloksena ei olisi suurta kierrätyskelvotonta pakettiroskavuorta aattona?


Läheltä ja tarpeellista

Kokonaisvailtaisesti paljon hyvää mieltä tuo lähialueen pienyrittäjien suosiminen. Jyväskylässä ihania lahjaostoksia voi tehdä vaikkapa Toivolan Vanhan Pihan Joulupihalla sekä käsityömuseon vieressä sijaitsevassa Taito Shopissa. Myös TeeleidiCoffeaPaahtimo Papu ja monet muut ihanat pikkuliikkeet tarjoavat mahtavia joululahjavaihtoehtoja. Ja jos nämä vielä onnistuu yhdistämään lähipiirin lahjatoiveiden kanssa, niin joululahjasta tulee varmasti hyvä mieli monelle ihmiselle!

Coffeasta saa kahvin lisäksi myös teetä. Ja suklaata. Ja erilaisia valmiita juomia.
Ja teen ja kahvin valmistuksessa tarvittavia pannuja, siivilöitä...

Paikallisten pientuottajien tuotteista voi myös koota muutaman tuotteen lahjapaketteja tai –koreja, jotka voi vaikka viedä sukulaisreissulla vastaanottajaperheen yhteiseksi lahjaksi. Ruokalahjoihin sopivat loistavasti esimerkiksi Mukulaarin tai Teeleidin lahjakortti sekä herkutteluun vaikkapa käsin tehdyt suklaat ja muut makeiset Satelta

Hyvää mieltä tuo myös moni kauempana valmistettu lahja, kunhan valitsee reilun ja eettisen vaihtoehdon. Ostamalla vaikkapa maailmankaupoista lahjat varmistaa sen, että tavaroiden tuotanto-olot ovat reiluja ja niistä menee tekijöille kunnollinen korvaus.

Ja tärkeintähän on muistaa valita lahja siten, että se on saajalleen oikeasti tarpeellinen sekä tuo hyvää mieltä. Harva ilahtunee kymmenennestä tusinakynttilätuikkupakkauksesta tai viidennestä Finlandia-palkintokirjasta (jos ei erityisesti ole tuikkukynttilöiden tai kaunokirjallisuuden suurkuluttaja). Nämä lahjat jäävät usein kerryttämään kodin "turhaa tavaraa", sillä lahjaksi saatua voi olla haastavaa laittaa kiertoonkaan.

Mikäli lahjan saaja ei ole esittänyt sen kummempia lahjatoiveita, niin erilaiset ruoka- ja hemmottelulahjat ja -lahjakortit ovat useimmille oivallinen valinta. Ruokalahjojen kanssa kannattaa hieman harkita, josko lahjoisi jollain muulla kuin perinteisellä suklaakonvehtilinjalla: todennäköisesti konvehtirasioita kertyy nurkkiin pyörimään joulun aikoihin liiaksi asti. Näin ainakin allekirjoittaneen taloudessa...


Lahjapaperit ja -narut

Valmiin lahjapaperin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ekologisuuteen ja kierrätykseen:
tästä somasta kasviväreillä painetusta lahjapaperista voi käytön jälkeen askarrella vaikka
pieniä kortteja tai lahjapaketteja ensi jouluksi!

Joululahjojen kompastuskivenä on ainakin itselläni viimeistään paketointi: kuinka paketoida lahjat ekologisesti, ilman helposti kertyvää kertakäyttöistä käärepaperi- ja –nauhavuorta? Osassa lahjoja käytän kartonkisia lahjakasseja, jotka vastaanottaja voi halutessaan kierrättää. Myös ruskeat paperipussit ja ruskea kierrätetty voimapaperi ovat toimivia pakkauksia. Käsityöihmiselle olen paketoinut joskus lahjan kangaspalaan, joka on sen verran iso, että siitä saa ommeltua vaikkapa ostoskassin. Perinteisiäkin lahjapapereita saa ekologisempina versioina: tarjolla on esimerkiksi kierrätyspaperia, jonka kuviot on painettu vesipohjaisilla kasviväreillä.


Harjun paperin korttiostokset tulevat nätisti
taitelluissa kierrätyspaperipusseissa, jotka voi
edelleen laittaa eteenpäin lahjapakettina.
Osa joululahjojen antamisen iloa on ainakin itsellä myös pakkausten askartelu. Erilaisia kierrätysrasioita ja -paketteja voi näperrellä joulunalusiltoina ja ohjeita näihin löytyy helposti netistä. Sopisiko sinunkin joululahjojesi paketoimiseen esimerkiksi maitotölkistä askarreltu tölkkirasia, kierrätyspaperista askarreltu lumihiutalerasia tai kankainen lahjapussi vaikkapa käytössä keskeltä kuluneen vanhan lakanan päistä ommeltuna? 

Myös pakkaus itsessään voi olla osa lahjaa: herkkuja voi koota kauniiseen pieneen punoskoriin. Pienet kangaskassit ja pussukat ovat myös käytännöllisiä ja niitä voi myöhemmin käyttää esimerkiksi matkoilla kertyvän likapyykin säilyttämiseen. Jännittävä vaihtoehto kankaisten lahjapussien joukossa on Wrapsack, joka sopii varsinkin kauemmas matkaaville lahjoille ja geokätköilystä/teknisistä vermeistä innostuneelle. Persoonallinen lahjapakkaus pienille lahjoille, kuten koruille tai lahjakorteille, on myös piparitaikinasta leivottu rasia.

Lahjanaruina paperinaru toimii hienosti ja on kimalteisia muoviserkkujaan ekologisempi. Myös muut luonnonkuituiset punosnarut ja langat ovat hienoja pakkausnaruja, samoin kuin kankaasta leikatut suikaleet. Paketit voi koristella luonnonmukaisilla koristeilla, kuten lepänkävyillä, kuivatuilla omena- tai appelsiinirenkailla, kanelitangoilla... Vain mielikuvitus on rajana!Joululahjoissa onkin mukavaa panostaa laatuun ja pienellä ajallisella tai rahallisella lisäpanoksella myös lahjojen eettisyyteen sekä ekologisuuteen. Loppujen lopuksi turhaa krääsää ei kukaan kaipaa, mutta kestävä ja laadukas lahja tuottaa iloa pitkän aikaa niin vastaanottajalleen, lahjoittajalleen kuin kaikille tuotteen valmistusketjussa omaa ammattitaitoaan käyttäneillekin.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja iloa joululahjasuunnitteluun ja -pakkaustuokioihin! 

-Lily

--
Wrapsack -pussukoita saa esimerkiksi kotimaisesta Cocoi-verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti