tiistai 24. kesäkuuta 2014

Hyvää kesää!

Kesän kiireisin opetuskausi on saanut vihdoinkin väistyä ja tilalle ovat tulleet muut puuhat. Lily viilettää parhaillaan lomaretkellään  ja minä puolestani olen käyttänyt päiväni tehokkaasti maastotöitä tehden. Koska kummankin kädet ovat täynnä puuhaa, joudumme potkaisemaan blogin taas hetkeksi perinteikkäälle kesätauolle. Älkää silti olko huolissanne, palaamme muutaman viikon päästä uusin voimin ja ajatuksin, jahka meillä vain taas on aikaa istahtaa rauhassa näppäimistön äärelle. Houkuttelevia reseptejä, ajankohtaisia luontoaiheita, retkivinkkejä, erilaisia meitä pohdituttaneita asioita ja sekalaisia hajatelmia onkin kuplinut mielissämme paljon. Nyt tarvitsemme vain tovin rauhallista aikaa kotosalla saadaksemme ne kirjoitettua ylös.

Heitä pois kengät, huolet ja rutiinit! Nauti kesästä!
Toivotammekin oikein ihanaa kesää teille kaikille, palaillaan taas asiaan muutaman viikon päästä! Toivon, että teidän kesäkuunne on ollut yhtä täynnä naurua, yllätyksiä, onnea ja tyytyväisyyden silaamia hetkiä kuin omanikin. Me näemme taas heinäkuussa!

-Annukka

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Tuoksujen huumaa - esittelyssä Pieni tuoksukauppa

Pienen tuoksukaupan ihania eteerisiä öljyjä sekä bentsoeuutetta.

Edellisessä yhteistyöpostauksessa esittelimme Saippuapajaa ja sen valikoimia. Tällä kertaa vuorossa on Pieni tuoksukauppa, jota pyörittää Käsin tehtyä saippuaa -kirjan sekä sen uusintapainoksen Saippuakirjan kirjoittaja Saara Kuha. Tämäkin blogiyhteistyö toimii samalla periaatteella, kuin Saippuapajan esittely, eli haluamme jakaa teidän kanssanne parhaita tärppejä kotimaisiin puoteihin, vaikka sen suurempaa hyötyä meille itsellemme tästä ei koidukaan.

Raikkaan havuisesta kuusenneulasöljystä saa oivallisen saunatuoksun.

Pieni tuoksukauppa tarjoilee nimensä mukaisesti laajan valikoiman erilaisia tuoksuöljyjä ja eteerisiä öljyjä. Varsinkin eteeriset öljyt ovat upean monikäyttöisiä, näin kesän tullessa vaikkapa omatekoisen hyönteiskarkoitteen valmistamisessa. Ja voipa terassille tipauttaa tuoksulamppuun pari tippaa esimerkiksi sitronellaa ötököitä karkoittamaan.

Kaupasta saa myös muita saippuanvalmistuksessa ja kotikosmetiikassa tarvittavia aineksia, kuten öljyjä, rasvoja, väriaineita... Lisäksi kaupasta voi ostaa Saippuakirjan, jonka kattavalla ohjeistuksella aloittelijakin pääsee varsin nopeasti sisälle saippuanvalmistuksen kiehtovaan maailmaan. Saippuakirjan ensimmäinen painos, Käsin tehtyä saippuaa toimikin aikoinaan meidän molempien innoittajana saippuanvalmistuksen alkumetreillä.

Kauppa tarjoaa myös luomutuotteet näppärästi omana ryhmänään.

Mukava lisä ovat kaupan sivuilta löytyvät reseptit (esimerkiksi sihisevät kylpypommit tai omatekoinen parfyymi onnistuvat kaupan reseptisivujen ohjeiden mukaan), linkit ja tietoiskut, samoin kuin mahdollisuus arvostella tilaamiaan tuotteita. Pienyrityksenä kauppa on välillä kiinni lomien vuoksi, niin myös tänäkin kesänä 12. - 23.6. ja 4.7. - 12.8. välisinä aikoina. Tämä kannattaa huomioida tilauksia tehdessä, ja muutoinkin tutustua etusivun ajankohtaisiin viesteihin. Pieni tuoksukauppa löytyy myös Facebookin puolelta ja sivua seuraamalla pääseekin käsiksi uusimpiin kuulumisiin.

Erityisen mukavaksi Pienen tuoksukaupan tekee valikoiman laajuus, hieman erikoisempienkin myyntiartikkeleiden mukanaolo sekä paikan välitön tunnelma. Jos apua tai lisätietoja on kaipaillut, Saara on auliisti palvellut ja kaivellut tietoja meitä varten.

Pieneen tuoksukauppaan olemme iloksemme saaneet tarjota teille jokaiselle käyttöön alennuskupongin, jolla saatte tilauksestanne 10% alennusta. Kuponki on voimassa kaikissa tuoteryhmissä, eli samassa tilauksessa voi olla vaikkapa tuore Saippuakirja, eteerisiä öljyjä, valmista saippuamassaa ja hennaa hiusten värjäykseen... Tai mitä kaikkea ihanaa nyt löydättekään kaupan valikoimista! Joten tässä tulee alennuskoodi kaikille teille upeille lukijoille:

VILLIKAT976

Alennuskoodi on voimassa syyskuun 2014 loppuun saakka ja kannattaa tosiaan huomioida kaupan loma-ajat tilausta suunnitellessa. Toivottavasti tämä koodi ilahduttaa varsinkin edellisen esittelyn arvontaan osallistuneita, pääsette nyt tutustumaan toiseen kosmetiikkatarvikkeita myyvään suosikkiimme!


Mukavia kosmetiikkahetkiä teille toivottavat
Annukka & Lily

torstai 12. kesäkuuta 2014

Falafel-hampurilaisia

Olemme pohtineet miehen kanssa edessä olevaa kesämökkikautta ja todenneet, että tahtoisimme ottaa matkoille mukaan hieman kevyempiä herkkuja eväiksemme. Etenkin monen tuttavapiirini tapa paistaa kilotolkulla punaista lihaa grillit sihisten on muuttunut itselleni yhä etäisemmäksi ja pohdimmekin erilaisia vaihtoehtoja omiksi murkinoiksemme. Lopulta päätimme pitää viikonloppuna perheemme sisäiset hampurilaiskestit testaten kasvispihvejä. Testiin päätyi lopulta falafel-tyylinen pihvitaikina, josta oli tarkoituksena sorvata hampurilaisten väliin mahtuvia pihvejä.

Pihvit paistosta tulleina
Kasvishampurilaispihvit

4 dl yön yli liotettuja kikherneitä
1 iso sipuli
1-3 valkosipulin kynttä
1 rkl tahini-tahnaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl suola
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
1/2 dl tuoretta ruohosipulia silppuna
1 rkl sitruunamehu
2-4 rkl turkkijogurttia
jauhoja (minulla kaapissa sämpyläjauhosekoitusta)

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon ja vedä sileäksi. Anna massan levätä jääkaapissa tunti. Taputtele jauhotetuilla käsillä massasta pihvejä, jotka pyöräytät jauhossa. Paista kullanruskeiksi pannulla tai grillissä kummaltakin puolelta.

Itselleni päänvaivaa tuotti lievästi etukäteen se, miten hyvin vähän huteran oloinen massa pysyisi kasassa paistossa ja etenkin pihvien kääntelyssä. Olinkin henkisesti varautunut pieniksi paloiksi mureneviin pihveihin, etenkin kun pihvien muotoilun aikana massa tuntui murentuvan jatkuvasti. Paistossa pihvit käyttäytyivät kuitenkin mallikkaasti ja totesimme, että paistettuina pihvejä saattoi käsitellä aika huolettomasti. Ne kestivätkin kasassa hämmentävän hyvin ja napakasti.

Valmis hampurilainen lisukkeineen
Hampurilaisten lisukkeina tarjoiltiin paistettua kesäkurpitsaa, ananasta, nektariinia ja mausteisia paistiperunoita. Lisäksi tarjolla oli Lilyn reseptillä tehtailtua ketsuppia sekä tsatsikia. Sämpylöitä emme tehneet itse, vaan ostimme paikallisen pikkuleipomon luomusämpylöitä. Niitä paahdettiin grillissä lyhyt hetki. Hampurilaisten väliin meni myös salaattia villiyrteillä hyöstettynä sekä juustoa.

Mitä kaikkea vegevaihtoehtoja te laitatte grilliin kypsentymään näin kesäisin? Perinteisiä täytettyjä herkkusieniä, kesäkurpitsaa ja maissintähkiä on tullut meilläkin paisteltua, mutta entäpä niiden lisäksi?

-Annukka

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ostoksille Saippuapajaan

Saippuapajalta löytyvät ainekset vaikkapa suloisiin marmoroituihin saippuoihin.

Blogiyhteistyössä Saippuapajan kanssa saimme arpoa tähän postaukseen kommentoneiden kesken 20 euron alennuskoodin Saippuapajalle. Arvonta on nyt suoritettu, ja onnetar suosi tällä kertaa Signeä,jolle toimitamme alennuskoodin sähköpostitse. Paljon onnea!

Onnettaren suosikiksi valikoitui tällä kertaa Signe.

Signe kertoi omista kosmetiikkakokemuksistaan seuraavaa: "Tuo kolmas kysymys oli juuri minuun sopiva - eli kemikaalikuormaani olen alun saippuahurahtamisen jälkeen lähtenyt rivakasti vähentämään, tällä hetkellä lähes kaikki päivittäiskosmetiikka ja kodin siivous sujuu omilla tuotteilla. Ensimmäisenä kommentoinut Kirppu on toiminut yhtenä inspiroijanani (vaikka ei itse konkariksi tunnustaudukaan), asiaa "opiskellessani" lueskelin ahkerasi hänen ja Pähkinän kirjoituksia aiheesta. Minulla on "luottoreseptejäkin" toki, mutta jatkuvasti myös tuunailen uusia, usein jotain teollista tuotetta lempeästi mukaillen, tai jotain tiettyä ominaisuutta jostain aineksista hakien. "

Kaikki kommentoijat olivat jättäneet mukavia kommentteja ja ilahduttavan moni onkin löytänyt kotitekoisen kosmetiikan, ja luonnonkosmetiikan ylipäätään, osaksi päivittäisiä rutiineitaan. Osalla kosmetiikan kotikokkailu oli alkanut jo aikoja sitten, osa taas on vasta päässyt kosmetiikan valmistamisen makuun- Myös into oppia uusia asioita yhdistää kommentoijia, samoin kuin kokeilunhalu. Saimmekin monessa kommentissa myös mukavia vinkkejä, joita lähteä itse kokeilemaan. Kiitoksia tuhannesti kaikille vastaajille! On todella ihanaa kuulla välillä, että millaisia ihmisiä siellä ruudun toisella puolella onkaan.

Pysykäähän kuulolla, sillä myöhemmin on tulossa myös lisää kotimaisten suosikkipuotiemme esittelyjä!

-Lily & Annukka

torstai 5. kesäkuuta 2014

Raakakakkujen pauloissa

Minulle aina välillä ihmetellään, miksei meillä leivota perinteisesti makeita pikkuleipiä, osteta kaupasta karkkipussia tai herkutella sokerikakuilla. Eikö olisi helpompaa ostaa perjantai-illan leffaevääksi irtokarkkeja kuin tehdä itse erikoisia kokkauskokeiluja? Olisihan se varmasti. Minulla on kuitenkin aikaa ja halua tehdä raakaleivonnaisia, joten miksipä en saisi näin harmittomaan puuhasteluun kuluttaa aikaani, jos se hyvältä tuntuu?

Suklaa-minttukakkua
Oma herkutteluni on kiteytynyt viime vuosina sen ympärille, etten tahdo syödä tyhjiä kaloreita. Tahdon saada elimistölleni hyviä rakennuspalikoita jokaisesta suupalastani. Raakaruoka perinteisten herkkujen korvaajana tuo juurikin tämän mahdollisuuden mukaan. En tunne enää nykyisin minkäänlaista huonoa omaatuntoa napsaistessani suuhuni palan raakasuklaata tai santsatessani toisen viipaleen kakkua. Koen, että hoidan omaa terveyttäni. Painonpudotusruokaa sen sijaan raakaherkut eivät useinkaan ole, vaan pikemminkin ne ovat hyvinkin tuhteja ja täyttäviä. Kaloreita tuleekin samalla tavalla tavanomaisemmistakin herkuista, enkä koskaan ole itse osannut mieltää tavoitteekseni keveyden tavoittelua kakkuja tehdessäni.

Vimmaistakin makeanhimoa aiemmin elämässäni poteneena olen myös huomannut, ettei kaupasta tule enää nykyisin ostettua oikeastaan varsinaisesti sokerisia juttuja. En edes muista, milloin olen viimeksi ostanut esimerkiksi karkkia. Viimeksi moista olen syönyt pääsiäisenä, kun kyläpaikassani oli sitä tarjolla. Vieraspaikoissa syönkin usein ihmeemmin erittelemättä sitä, mitä minulle tarjotaan ja nautin kyllä vanhojenkin suosikkiherkkujeni mauista. Minulla ei vain ole enää itselläni oikein tarvetta ostaa niitä.

Omenapiirakkakuppeja

Koen ruoan henkilökohtaiseksi jutuksi, enkä koskaan ole nähnyt tarpeelliseksi moittia muita siitä, mitä nämä syövät. Olen myös aina ollut kehno tuputtamaan mitään ideologiaa, joten minun suustani on turha odottaa ilman erillistä pyyntöä kuulevansa luentoa sokerin haitoista tai muista ravitsemusasioista. Uskon myös, että jokainen meistä on hitusen erilainen ihminen. Se, mikä toimii minun kehollani, ei toimi välttämättä muilla. Jokainen onkin oman itsensä paras asiantuntija.

Kookos-suklaakakkua

Kookos-suklaakerroskakku

Ensimmäisenä huomiona totean tähän reseptiin liittyen, että raakakokkailuissa pätee pitkälti sama logiikka kuin kaikessa muussakin kokkailussa. Aineksia voi korvata toisilla ja niitä voi jättää poiskin hallitusti. Oma kakkuni esimerkiksi muotoutui pitkälti sen pohjalta, mitä minulla sattui olemaan kaapissa. "Pohjaan voisi laittaa jotakin pähkinöitä. Mitähän täällä on? Jaahas, pekaania, niitä sitten varmaan. Jokin makea ainesosa olisi myös hyvä. Onkohan niitä rusinoita vielä? Ei? No jospa sitten niitä ostamiani taateleita... Ai ne olivatkin aprikooseja, no niitä sitten". Kannattaakin kokeilla siis ennakkoluulottomasti ja maistella. Jos et tahdo kakkupohjaasi kookoshiutaleita tai suolaa, jätä ne pois. Jos tuot pohjaan mieluummin makeutta aprikoosien sijasta hunajalla, anna palaa.
 

Pohja
1/2 dl kaakaovoi
1/2 dl kaakaonibs
1/2 dl kookoshiutale/lastu
1/2 dl pekaanipähkinä
8 kuivattua aprikoosia silppuna
ripaus suolaa

Suklaatäyte
3/4 dl hasselpähkinää (koska näitä sattui olemaan purkissa juuri tämän verran jäljellä, muutkin pähkinät käyvät kyllä)
3/4 dl kookosrasvaa sulatettuna
2 banaania
10 kpl kuivattu aprikoosi (myös taatelit, rusinat jne kuivahedelmät käyvät)
vaniljajauhetta
1 dl raakakaakaojauhetta

Kookostäyte
2 rkl chiasiemeniä
1 prk kookosmaitoa
1/2 dl kookoshiutale/lastu
vaniljajauhetta
suolaa 
jotakin makeuttajaa (hunaja, kookossokeri, stevia, jne)
(1/2 dl kookosrasvaa sulatettuna)

päälle: kookoslastuja, syötäviä kukkia (orvokki)



Pohjasta tulee tällä ohjeella suklaisen pehmeä, mutta nibsien kovan rakenteen ansiosta silti rapsakka. Valmistus on raakakakuille tyypillisen yksinkertainen. Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja kaada se blenderiin tai sauvasekoitimen sekoitusastiaan. Lisää muut aineet joukkoon, aja sileäksi. Taputtele haluamasi vuoan pohjalle. Omani oli noin 18 x 30 cm kokoinen neliskulmainen lasinen uunivuoka. Laita pohja jääkaappiin odottelemaan.

Tee suklaatäyte mittaamalla kaikki ainekset sekoitusastiaan ja ajamalla ne sileäksi massaksi. Maistele täytettä ja kokeile, tahdotko lisätä siihen banaanien ja kuivahedelmien lisäksi jotakin makeuttajaa. Voit toki myös lisätä edellisten osuutta täytteessä. Jos kaipaat  puolestaan suklaisempaa täytettä, voit lisätä myös kaakaojauheen määrää. Kun täyte maistuu mieleiseltäsi, levitä se vuokaan pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Käännä kookosmaitopurkki pohja ylöspäin ja avaa purkki tästä päästä. Valuta kookosvesi talteen, voit hyödyntää sen esimerkiksi smoothien pohjana myöhemmin. Lusikoi paksu valkoinen kookoskerma talteen sekoitusastiaan. Voit halutessasi murskata chiasiemeniä hieman ja turvottaa niistä valmiiksi kevyen geelin esimerkiksi pienessä määrässä kookosvettä ennen niiden lisäämistä seokseen. Kookoslastut lisäsin täytteeseen viime hetken päätöksellä mukaan suutuntumaa tuomaan, ne voi jättää tästä täytteestä poiskin halutessaan.
Itse tunsin oloni laiskaksi, joten mittasin vain kaikki ainekset sekoitusastiaan ja surruuttelin seoksen tasaiseksi. Makeutus ja suola tuovat hieman särmää kookoskerman pehmeyteen. Niiden määrää kannattaa varovasti maistellen kokeilla. Täyte levitetään päällimmäiseksi vuokaan.

Kädettömänä kokkina arvioin myös suklaatäytettä tehdessäni sulattamani kookosrasvan määrän pieleen ja sitä jäi puolisen desiä yli. Chia yleensä hyydyttää kokemukseni mukaan yön yli hyydytyksessä täytteet oikein mallikkaasti, mutta lisäsin lopulta hetken arpomisen jälkeen ylimääräisen kookosrasvan kookostäytteeseen tuomaan lisäjämäkkyyttä. Se ei kuitenkaan ole siis välttämätön kakun onnistumisen kannalta.

Kun kaikki säätäminen on vihdoin ohi, levitetään kookoskerros kakkuvuokaan päällimmäiseksi. Kakku laitetaan jääkaappiin hyytymään, mielellään yön yli. Koristele kakku ennen tarjoilua esimerkiksi kookoslastuilla ja erilaisilla syötävillä kukilla.

Herkullisia hetkiä raakakokkailujen parissa!

-Annukka

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Siniset suohirviöt suviyössä

Hämärissä saunatunnelmissa naamioista ei saanut otettua kovin edustavia kuvia.

Toissa viikonloppuna vietettiin ihanan ystäväni polttareita. Onnistuneen päivän kruunasi illanvietto mökillä morsiussaunoineen ja erilaisine hemmotteluhoitoineen. Olin tehnyt seurueelle muutaman tuorenaamion mukaan mökille. Toisena naamiona oli hellävarainen ja kosteuttava, kaikille ihotyypeille soveltuva syntinen suklaanaamio. Toiseksi naamioksi halusin jotain hieman puhdistavampaa, erityisesti rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle sopivaa. Niinpä tehtailin seuraavanlaista mustikkatuorenaamiota: 


Puhdistava mustikkanaamio

vajaa 2rkl mustikoita
1/2tl kalamiinijauhetta
1tl vaaleanpunaista savea
1/2tl manteliöljyä
vajaa 1tl ruusuvettä
1 maustemitallinen chia-siemeniä
1/4tl glyseriiniä
1 maustemitallinen spirulinajauhetta
2 tippaa appelsiinin eteeristä öljyä
(1 tippa laventelin eteeristä öljyä)

Murskaa mustikat sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon naamion muut ainesosat. Voit halutessasi turvottaa chia-siemeniä ensiksi ruusuvedessä ja/tai murskata niitä esimerkiksi huhmaressa. Purkita naamio ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti, mieluiten yön yli. Ota naamiota purkista puhtaalla lusikalla ja säilytä ylijäänyt naamio jääkaapissa. Naamio säilyy jääkaapissa puhtaassa purkissa kuten vastaavatkin tuoretuotteet, noin viikon verran. 

--
Polttarijuhliin tein naamion kymmenkertaisena annoksena, joten naamiota itselle tehdessä kannattaa hieman soveltaa ainesosamäärissä, mikäli naamion koostumus tai tuoksu eivät uppoa sellaisenaan. Uutin naamiossa käyttämääni manteliöljyyn laventelin kukkia, joten naamio sai sitä kautta lisää laventelin tuoksua. Mustikoina oli viime kesän sadon pakasteversioita, tuoreet mustikat saattavat olla hieman kuivempia. 

Naamio on aluksi löysähkön oloista, mutta chia-siemenet jämäköittävät kyllä rakenteen seuraavaan päivään mennessä. Mikäli naamio tuntuu silloinkin vielä löysältä, voi siihen sekoittaa hieman lisää kalamiinia tai vaaleanpunaista savea. Chia-siemenet tuovat naamioon myös hieman kuorivaa ominaisuutta, varsinkin murskattuina. Niinpä naamion voi pestä pois iholta pyörivin liikkein, jolloin saa samalla hellävaraisen kuorinnan. 

Villin violetinsinisen väristä naamiota levitetään pestylle iholle kunnon kerros ja annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia. Jos ihosi on kovin herkkä, kannattaa naamion vaikutusaika pitää lyhyempänä ja/tai käyttää hellävaraisempaa naamiota. Sekaiholle naamiota voi halutessaan levittää ainoastaan rasvoittuvalle T-alueelle. Naamio kannattaa huuhdella iholta huolella ja puhdistaa sen jälkeen vielä viimeiset sinivioletit rippeet pois kasvoveden avulla. 

-Lily