keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kasviharrastajan kevätunelmia

Pikkuruinen kiivin taimi.
Näin päivien hiljalleen pidetessä heräilee itselläni kasviharrastus taas talvilevolta. Ensimmäiset siemenet pääsevät hiljalleen itämään ja huonekasveistakin tulee saksittua pistokkaita juurtumaan. Huonekasvit saavat samalla perusteellisemman suihkun ja pian myös uutta multaa ruukkuihin. 

Huonekasviharrastukseni on saanut uutta pontta nyt viime syksyisestä muutosta isompaan kotiin. Nyt on tilaa toteuttaa kasviunelmia vähän isomminkin!

Uudessa kodissa on myös parveke, joten ensi kesäksi pääsee monen vuoden tauon jälkeen suunnittelemaan myös parvekeistutuksia. Haaveilen erinäisistä hyötykasveista sekä monivuotisista luonnonkasveista... Oma pieni (villi)yrttimaa parvekkeella olisi aivan mahtava. 

Palstaviljelyä. Harkitsen vielä, lähtisinkö ensi kesäksi mukaan viljelemään...

Parvekeviljelystä minulla ei olekaan ehtinyt kertyä sen isommin kokemusta, joten kaikki hyvät vinkit otetaan ilolla vastaan! Onko teillä kokemusta villiyrttien parvekekasvatuksesta? Kuinka kasvattaa niistä mahdollisimman aromikkaita, onnistuuko? Entä talvettaminen ruukuissa?

Ihanan aromaattinen tilli pääsee myös ensi kesäksi parvekkeen yrttikokoelmiin.

Viidakkokirjeiden puolella keskityn varmasti huonekasvien kevääseen, joten voisin täällä Villikatajan blogissa kertoilla hieman hyötykasvi- ja parvekeprojekteistani. Näin tammikuun loppupuolella olen jo itse ruvennut suunnittelemaan ensi kesän viljeltäviä herkkuja. nyt kun minulla on viimein myös kasvivaloja, suunnittelin jo laittavani ensimmäisiä siemeniäkin itämään lähipäivinä.

Mahtuisikohan kesäkurpitsakin parvekkeelle?

Koska aina välillä saan pyyntöjä ja toiveita kasvien salojen aukomisesta, jaan tänä vuonna kanssanne itse hyväksi havaittuja vinkkejä, niksejä ja ideoita. Aloitetaanpa kasvikoulu siis listaamalla kasviharrastajan ajankohtaisia...

Tammikuussa

 • saa aloittaa jo puutarha-/parveke-/ikkunalautaviljelyn suunnittelua
 • kannattaa tarkistaa, vaatiiko jokin suunnitelluista kasveista pitkän esikasvatuksen
 • saa selailla siemenkauppojen valikoimia
 • käynnistyy tyhjien vessapaperi- ja talouspaperihylsyjen jemmaaminen
 • ensimmäiset siemenet voi jo laittaa itämään kasvilamppujen alle


Helmikuussa kylvöt ja muut mukavat kasvipuuhat jatkuvat: silloin muun muassa askarrellaan itse taimiruukkuja kerätyistä pahvihylsyistä ja laitetaan jo siemeniä multaan!

-Lily

2 kommenttia:

 1. Kiivintaimi! Miksei miulle ole koskaan tullut mieleen koittaa saada itsekasvatettua kiiviä ikkunalaudalle... Tästäpä tälle keväälle projektia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiivin siemeniä pitää kylmäkäsitellä jääkaapissa, oisinkohan omiani pitänyt siellä joitain viikkoja taannoin... -Lily

   Poista