keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Paahdettuja manteleita

Joulu mielletään perinteisesti ajaksi, jolloin on tapana ahmia itsensä täyteen kaikenlaisia herkkuja vailla omantunnon pistoksia tai huolia huomisesta. Kesän raskaiden murheiden ja syksyn väsymyksen jälkeen halusin siivota ruokavaliotani ja minusta tuntui siltä, etten kaivannut joulunakaan oikeastaan perinteisiä herkkuja. Niinpä lomani sujui melkoisen normaalilla ruokavaliolla. Herkuttelua varten tein piparimaustettua raakasuklaata sekä paahdettuja manteleita. Etenkin jälkimmäiset osoittautuivat niin suosituiksi muidenkin keskuudessa, että ensi kerralla niitä täytynee tehdä reilusti enemmän.

Mantelit sopivat myös mihin tahansa herkkuhetkiin, joten niitä voi hyvin tehdä esimerkiksi leffaevääksi tai vaikkapa kaveriporukan peli-iltaan naposteltaviksi.



Hunajamantelit

2-3 dl kuorimattomia manteleita
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
2 tl makadamiaöljyä
1/2 palmu/intiaanisokeria
1/2 tl suolaa
1-2 tl kanelia

Levitä mantelit uunipellille ja paahda niitä uunissa 225 asteessa. Paahtaminen vie aikaa noin 5-12 minuuttia, uunista riippuen.  Kannattaa pysytellä lähistöllä ja tsekkailla, että mantelit eivät pääse palamaan. Paahtuneet mantelit ruskistuvat hieman ja tuoksuvat ihanalta.

Mittaa kattilaan hunaja, vesi ja öljy ja ne kuumennetaan. Kun neste alkaa kiehua, lisää joukkoon paahdetut mantelit. Näitä kiehutellaan noin kymmenisen minuuttia tai kunnes valtaosa nesteestä on kadonnut. Sekoita sokeri, kaneli ja suola lautasella. Kippaa manteleita pieni annos kerrallaan  seokseen, pyörittele ja nosta tarjolle/puhtaaseen purkkiin.

Savumantelit

2-3 dl kuorimattomia manteleita
2 tl öljyä
2 tl savuaromia
1 tl savupaprikaa
1/2 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria
ripaus chiliseosta ja valkosipulia jos näistä tykkäät

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Sekoita mausteet huolella ja pyörittele mantelit niissä. Jos koemaistelet manteleita tässä vaiheessa, ota huomioon, että maut loivenevat jonkin verran paiston aikana. Levitä mantelit ohueksi kerrokseksi uunipellille ja paista noin puolisen tuntia.

Iloisia herkutteluhetkiä!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti