perjantai 23. tammikuuta 2015

Suklaista ihanuutta

Aina välillä mieli palaa jonkin vanhan paheen luokse. Minulle yksi tällainen paheiden keskittymä ovat makeat leivonnaiset. Niissä on jotakin todella houkuttelevaa ja vastustamatonta. Syönkin niitä esimerkiksi vieraspaikoissa käydessäni tai joskus reissun päällä. Vaikka nautinkin leivonnaisten mausta suuresti, huomaan kuitenkin, että kehoni ei ole niiden taivaallisuudesta samaa mieltä. Maha oikkuilee, olo on kehno ja hiilaripöhnä tuntuu ikävältä.


Tämä pikkuleipäresepti koettaa oikoa hieman pahimpia ongelmakohtia perinteisten leivonnaisten raaka-aineissa oman kehoni kannalta ajateltuna. Samalla resepti on kyllin makea ja rasvainen kuuluakseen helposti syntilistan kärkipäähän, mutta joskus elämässä on oltava pikkuleivän kokoisia paheita. Näitä meillä tehdäänkin siis silloin, kun kaipuu leivonnaisten perään on todella poltteleva. Kauniista pikkuleipäpurkista rakkaudella kaiveltu cookie onkin oivallinen kaveri teekupilliselle niinä arjen pieninä juhlahetkinä.



Cookies (gluteeniton)

110 g voita
1,5 dl palmusokeria/intiaanisokeria
0,5 tl suola
0,5 tl ruokasooda
0,5 tl vaniljajauhetta
2,5 dl mantelijauho
2 rkl psyllium
1 kananmuna
n. 1 dl pähkinöitä rouheena
n. 0,5 dl chiasiemeniä
n. 1 dl kaakaonibsejä

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita jauhot, suola, sooda, psyllium ja vaniljajauhe toisessa kulhossa. Yhdistä kuivat aineet ja sokerivaahto, sekoita huolellisesti. Lisää mukaan pähkinät ja kaakaonibsit. Niiden tilalla/lisäksi voit käyttää myös esimerkiksi rusinoita tai muita kuivahedelmiä, siemeniä ja muita. Tee taikinasta pieniä nokareita leivinpaperille. Paista 200 asteessa noin kymmenisen minuuttia. Pikkuleivät leviävät paiston aikana ja niiden tulee jäädäkin hieman tahmeiksi rakenteeltaan.
 
Suklaisin terveisin,

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Kuulostavat hyviltä, pitää kokeilla! :) Mie lopetin valkoisen sokerin käytön noin vuosi sitten, eikä sen jälkeen ole tehnyt edes mieli leivonnaisia - vaikka ennen olisin voinut elää pelkillä leivonnaisilla ja jälkiruoilla! Jos joskus jossain, jostain syystä, syön tai juon jotain, missä sokeria on, tulee siitä välittömästi huono olo. En olisi ikinä uskonut eron suuruutta, ennen kuin itse kokeilin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minäkin olen kärsinyt koko ikäni makeanhimosta, raskausaikaa lukuun ottamatta. Nyt kun valkoisen sokerin hylkäsin kokonaan, tuntui ihan käsittämättömältä etten esimerkiksi makeisia ole syönyt kohta pariin vuoteen muutama yksittäinen yksilö poislukien -eivätkä nekään mitenkään kovin hyviltä maistuneet, kurjasta olotilasta puhumattakaan. Ero on huikea, samoin kuin ero omassa olossa! Minulla esimerkiksi on ollut hyvinkin herkkä vatsa, joka tuntuu viljojen vähentämisen ja sokerin heivaamisen jälkeen olevan taas paras ystäväni :)

      -Annukka

      Poista