sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kemikaalisoppaa lapsille ja lapsellisille

Kemikaalikimara-blogia pitävä kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén on kirjoitellut jo pitkään ympäristömme kemikalisoitumisesta ja siitä, millaisia ongelmia tämä voi meille aiheuttaa. Fyysinen ympäristömme koostuu toki käytännössä kokonaan erilaisista kemiallisista aineista, vaikka asuisimme yksinämme keskellä aarniometsää. Modernissa ympäristössä meidät on kuitenkin ympäröity sadoilla uusilla kemiallisilla yhdisteillä. Niitä löytyy niin ruoasta, vaatteista, kosmetiikasta kuin lasten leluistakin. Osa niistä voi olla meille hyödyllisiä tai vaikuttaa meihin neutraalisti. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se jatkuvasti kasvava kemikaalien ryhmä, joka vaikuttaa niin meihin itseemme kuin luontoon ympärillämme haitallisesti. Seurauksista saamme lukea uutisista lähes päivittäin, kun tutkijat löytävät tutuista kemikaaleista uusia haittavaikutuksia tai ympäristössä havaitaan muutoksia, jonka ihmisten käyttämät kemikaalit ovat aikaansaaneet.

Pehmeäkantinen kirja sujahti kätevästi kaveriksi sohvalle linnoittauduttaessa
Olen jo useamman vuoden tehnyt hiljaista kemikaalien karsintaa omassa kodissani. Suurimman kimmokkeen edistyä projektissa isommin harppauksin antoi oma raskauteni. Olen luopunut monista kodin siivouskemikaaleista, lakannut värjäämästä hiuksiani, vaihtanut kokonaan ekokosmetiikkaan ja siirtynyt suosimaan luomua yhä useammin. Niinpä Anja Nysténin kirjoittama kirja Kemikaalikimara lapsiperheille kiinnitti huomioni jo ilmestyessään. Omaan hyllyyni opuksen hankin joitakin kuukausia sitten.

Minulla on hitusen ristiriitainen suhde tiedekirjoihin. Kaipaan niiltä faktoihin perustuvaa ja syvälle pureutuvaa otetta, mutta kovin kuivakan teknisiksi tai pikkutarkoiksi kootut oppaat saavat usein haukotuksen karkaamaan huuliltani. Anja on omassa blogissaan kuitenkin osoittanut hallitsevansa sujuvan asiatyylin, joten en ollut kovin huolissani lukukokemuksen raskaudesta.

Kemikaalikimara lapsiperheille osoittautuikin odotusteni mukaan lempeän leppoisaksi lukukokemukseksi. Siinä missä yleensä tapaan lukea tietokirjoja pätkissä ja sulatella välissä lukemaani, tämän opuksen pystyi lukemaan halutessaan kertaistumalta. Kirja olikin selkeä, sujuva ja helppotajuinen, unohtamatta kuitenkaan yksityiskohtia ja asioiden taustojen selvittämistä. 

Kodin sisustamisen vinkkejä kemikaalien näkökulmasta
Teos palvelikin erinomaisesti eri tasoisia lukijoita. Tekstistä oli helppo napata kiinni pääkohdista, vaikkei kemia tuttu aihepiiri itselle olisikaan. Kotinsa kemikaaleista huolestunut pystyykin poimimaan esimerkiksi konkreettisen listan asioista, jotka tekemällä koti muuttuu kaikille turvallisemmaksi paikaksi. Asioista syvällisemmin kiinnostuneet saivat kuitenkin myös materiaalia omille pohdinnoilleen, sillä mukaan oli liitetty usein erillisinä teemasivuina tai listoina tarkempia selvityksiä ja kemiaan paremmin pureutuvia selostuksia

Kirja on koottu luvuiksi, joissa käsitellään eri kokonaisuuksia. Oman lukunsa ovat saaneet esimerkiksi koti, raskausaika, vauvaikä, lapsuus ja teini-ikä. Jokaisessa ikävaiheessa tarkastellaan tälle tyypillisiä riskipaikkoja kemikaalialtistuksen kannalta ja annetaan myös selkeitä ja käytännönläheisiä ohjeita riskien välttämiseksi. Aihepiirijako on toimiva ja tekee asiakokonaisuuksien etsinnästä helpompaa. Sen avulla on myös kätevä sukeltaa kullekin ikäkaudelle tyypillisiin ongelmakohtiin ja pohtia juuri niiden hoitoa omassa kodissaan.

Kirjan sisällysluetteloa
Vaikka kirjan nimikin jo kertoo opuksen keskittyvän eniten lapsiperheisiin, mielestäni sen lukemista kannattaa jokaisen aihepiiristä kiinnostuneen harkita. Kirja käy kuitenkin läpi monia sellaisia teemoja, jotka koskettavat aivan jokaista. Sen syvällisempää kemian tuntemusta ei opuksen läpikahlaamiseen myöskään tarvita. Suosittelenkin kirjaan tutustumista lämpimästi kaikille, jotka tuntevat huolta nykyisestä kemikaalien kyllästämästä arjesta.


-Annukka


2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Miun pitää ehdottomasti lukea tuo kirja, on keväämmällä yksi "happeninki", johon tarvitsen taustamateriaalia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä jos tästä apua oli :) Opusta myi ainakin Booky.fi kampanjahintaan muutama kuukausi sitten, jos moisen omaan hyllyyn asti haluaa. Kirjastoista varmaan löytyy myös tätä hyvin. Itse pohdin pitkään lainaamista, mutta epäilin, että tarvetta asioiden tarkistamiseen kirjasta tullee jatkossakin sen verran usein, ettei se omankaan hyllyn täytteenä ole huono asia.

   -Annukka

   Poista