keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Tuoksuja tulvillaan

Minä en ole koskaan pitänyt suuremmin synteettisistä tuoksuista. Tiedättehän, niistä voimakkaista hajuista, joita esimerkiksi nykyisin kaikki pyykinpesuaineet, siivoustuotteet ja ilmanraikastimet on tungettu täyteen. Ne tuntuvat pieninäkin määrinä käytettyinä aivan hurjan voimakkailta. Kirpputorilta lapselle vaatteita katsellessa on täytynyt aina välillä laskea lupaava vaatekappale käsistä, kun tuoksu on hyökännyt vasten kasvoja. Tunnelma on aivan huumaava. Miten joku voi työntää noin paljon hajusteita pyykkiinsä ja vielä pukea sen päälleen? Asiaan varmasti vaikuttaa sekin, että mitä vähemmillä hajusteilla on itse tottunut olemaan, sitä vahvemmin pienetkin määrät tuntuvat omassa nenässä.

Eteeriset luomuöljyt ovat hyvä tuoksujen lähde
Toisaalta tuoksuilla on minullekin oma vahva merkitystä. Ne ovat hurjan tärkeitä. Tuoksumuistimme esimerkiksi toimii usein pelottavan tehokkaasti. Nuuhkaus tietystä kasvorasvasta palautti minulle elävästi mieleen ensimmäisen oman asuntoni kaikkine yksityiskohtineen. En ollut edes tiennyt muistavani sitä kaikkea ennen kuin tuoksu vei minut takaisin niihin päiviin. Joskus huomaan myös kaipaavani tiettyjä tuoksuja. Mausteinen piparitaikina kuuluu yhdessä kuusen kanssa erottamattomana jouluun, lämpimän voimakas männyntuoksu aurinkoisiin kesäpäiviin kotiseuduillani.

Tuoksuilla on myös käytännöllinen puolensa. Itse käytän esimerkiksi eteerisiä öljyjä myötäilemässä tai muokkaamassa mielialaani. Ollessani kovin voimaton ja apea, saatan piristää itseäni rakastamillani sitrustuoksuilla. Väsyneenä saatan rentouttaa itseäni lisää vaikkapa laventelilla tai piristää piparmintulla.

Omaperäisten tuotenimien sarjamme jatkuu
Jotkin käytännön tilanteet myös vain yksinkertaisesti vaativat hieman ylimääräistä tuoksua. Meillä kylpyhuoneessa sijaitsevat sekä lapsen potta että kissojen vessat, joten tuoksumaailma ei ole aina miellyttävimmästä päästä. Koetin selailla netistä, mitä kaupan ilmanraikastimia ekompia ratkaisuja on tarjolla. Erilaiset eteerisistä öljyistä sekoitetut huonetuoksut tulivatkin pian tutuiksi, mutta totesin ne niin yksinkertaisiksi tehdä itse, ettei tarvetta niiden ostamiselle ollut.

Huonetuoksu

(1 tl vodkaa tai muuta vahvaa alkoholia)
1 dl vettä
5-20 tippaa eteeristä öljyä. Tarkista tuoksu välillä ja lisää tarvittaessa.

Mittaa aineksen suihkepulloon ja sekoita. Siinä se sitten olikin. Simppeliä, eikö?

Vesi ja eteerinen öljy eivät sekoitu keskenään, vaan kerrostuvat pullossa. Voit joko sekoittaa pulloa aina ennen käyttöä tai lisätä mukaan alkoholia.Voit tehdä sekoituksen esimerkiksi suosikkituoksustasi tai tehdä erilaisia sekoituksia. Toiset tahtovat valita tuoksut sen mukaan, mihin käyttötarkoitukseen ne tulevat. Kylpyhuone raikastuu esimerkiksi teepuuöljyllä tai neilikalla, kun taas makuuhuoneessa toimivat paremmin rentouttavat ja rauhoittavat öljyt, kuten laventeli. Keittiön voimakkaiden aromien vastapainona toimivat hyvin erilaiset sitrukset tuomassa raikkautta.

Tuoksujen sekoittaminen on antoisaa, mutta myös yllättävän haastavaa puuhaa. Itsekin olen sekoitellut useita kertoja kosmetiikkaa varten tuoksuja ja yllättynyt yhtä lailla välillä todella kehnoista tai upeista yhdistelmistä. Sekoittelussa auttaa, kun ymmärtää hieman tuoksujen toimintaa ja periaatteita. Niihin voi tutustua esimerkiksi täällä. Netti on myös väärällään erilaisia valmiita sekoituksia, joten riittää, kun kirjoittaa hakukoneeseen toivomansa tuoksutyypin ja suorittaa haun.

Tuoksuvia hetkiä kaikille!

-Annukka

3 kommenttia:

 1. Voikohan tätä suihketta käyttää kun on lemmikkejä? En tietenkään suihkuta niiden päälle, mutta ei ikinä tiedä että käykö joku karvakorva nuolemassa lattiaa tai vastaavaa. Minullakin tekee pahaa monet tuoksut. Varsinkin kaikki kaupan keinotekoiset pesuaineet sun muut. Lapsena totuin "tuoksuttomaan" kotiin kun äiti on hajusteallerginen. Pidän kyllä monista miedoista tuoksuöljyistä joita käytä saippuassa, mutta monia kukkaistuoksuja en siedä yhtään. Ja en edes pidä kaikista eteerisistä öljyistä, esimerkiski laventelista, vaikka olen yrittänyt viimeisen vuoden aikana tottua tuoksuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tottumuskysymyshän se varmaan on pitkälti :) Itsekin pohdin, että joskus rakastin tuoksuvia kaupan shampoo- ja hoitoainepulloja, nyt niiden haju tuntuu tyrmäävältä. Pelkkä osastolle käveleminen saa ahdistumaan, enkä ole edes hajusteille allerginen!

   Täysin varma en asiasta ole, mutta uskoisin tuoksun olevan turvallinen myös eläimille, kun sen raaka-aineet valitsee huolella. Tiedän myös aromaterapeutteja sekä ihan tavan tallaajia, jotka hoitavat omia eläimiään eteerisillä öljyillä ihan säännöllisesti, joten uskoisin tiettyjen öljyjen soveltuven oikein hyvinkin lemmikkien kanssa käytettäviksi :) Sitten on taas öljyjä, joita ei kannata lemmikeilleen tarjoilla. Esimerkiksi sitrukset ovat tietääkseni kissoille myrkyllisiä, joten meillä ei esimerkiksi sitruksia roiskita pitkin asuntoa huolettomasti. Toisaalta monet vinkit ja kaupalliset kissankarkottimetkin käyttävät juurikin sitrusten eteerisiä öljyjä häätämään kissoja ei-toivotuilta paikoilta eli kissa ilmeisimmin jo luonnostaankin välttää noita tuoksuja. En tiedä miten koirien kanssa tilanne on?

   Nyt kun nopsaan koetin googlata tuosta kissojen ja sitrusten epäpyhästä liitosta, törmäsin esimerkiksi tällaiseen listaan juurikin eteerisistä öljyistä ja kissoista: http://www.experience-essential-oils.com/essential-oils-for-cats.html Luulisin, että myös muille eläimille löytyy etsimällä listoja siitä, mitä öljyjä kannattaisi ehdottomasti välttää.

   -Annukka

   Poista
  2. Ja heti kärkeen koirien kohdalta vastaan tuli tämä lista:
   http://thebark.com/content/essential-oils-and-dogs (kakkossivulla lista käytetyistä)

   Tosin, kuten aina, kannattaa tosiaan tarkistaa useammasta lähteestä ja tehdä vertailuja, nämä ovat äkkiseltään Googlesta napattuja tiedostoja, joita en ole ehtinyt tarkastella sen enempää :)

   -Annukka

   Poista