perjantai 27. maaliskuuta 2015

Hohtavan puhdasta

...tai ainakin kohtalaisen siistiä. Meillä ei nimittäin tarpeettoman usein hinkata asuntoamme. Perusperiaatteina on, että tietyt kodinhoidolliset toimet järjestyvät päivittäin. Näitä ovat pyykki- ja tiskihuolto sekä iltaisin käytettyjen tavaroiden, lelujen ja vaatteiden vieminen omille paikoilleen. Jos tilanne vaatii, saatamme tehdä ylimääräisen imuroinnin pitkäkarvaisten kissojemme vuoksi. Kerran viikossa meillä on virallinen siivouspäivä. Tuolloin imuroidaan, luututaan lattiat, pyyhitään pölyt ja pestään keittiö sekä kylpyhuone. Suurimman osan viikosta meillä siis ajelehtii ympäri asuntoa kissankarvoja, hiekanjyviä ja huonepölyä.

Viimeisen parin vuoden aikana ovat kaikki puhdistusaineet taloudessamme vaihtuneet erilaisiin ekoaineisiin. Niistä onkin kertynyt jo jonkin verran kokemusta, enkä enää vaihtaisi mistään hinnasta takaisin vanhoihin tökötteihin. Erityisen mukavia lempeämmät ekoaineet ovat nyt touhukkaan taaperomme kanssa, lapsi kun tahtoo osallistua siivoukseen ja auttaa käytännössä kaikissa hommissa. Tujujen myrkkyjen kanssa en laskisi lasta lähellekään, mutta itse tehtyä saippuaputsaria voi muksukin suihkutella pinnoille ja hinkata rätillä avuliaana.

Osa kodinpuhdistusarsenaalistani
Maison Belle -sarjan tuotteisiin tutustuin, kun tein viime asuntomme loppusiivousta. Tahdoin aineita, joilla saan hinkattua pahimmat tahrat irti, mutta joista olisi myös iloa uudessakin asunnossamme. Niinpä nappasin lähi-Prismasta matkaani sarjan keittiö- sekä kylpyhuonesuihkeet. Tanskalaisen firman periaatteisiin kuuluu, että puhdistusaineiden kuuluu olla tehokkaita, mutta ne eivät saa samalla sisältää mitään vaarallisia aineita. Tuotteiden tuoksut tulevat kokonaan eteerisistä öljyistä. Tuotteet on pakattu kierrätyskelpoisiin muovipulloihin. Itse käytössä tuotteet ovat olleet todella tehokkaita eli pinnat ovat kyllä säihkyneet. Tuoksut ovat ihanan raikkaita, mutta omaan nenääni hitusen voimakkaita. Toisaalta perinteisempiin siivouskemikaaleihin tottuneille nämä kuitenkin varmasti ovat tuoksumaailmaltaan lähempänä totuttua. Plussaa siitä, että kauniin ulkonäön takia pullot kehtaa jättää myös näkyville kylpyhuoneessa ja keittiössä.

Lumme-sarjasta meillä on ollut käytössä niin yleispuhdistusaineita kuin pyykinpesuaineitakin. Sarjan puhdistusaineella on Hyvä ympäristövalinta -merkki, jonka perusteisiin kuuluu mm. tuotteen biohajoavuus, myrkyttömyys, pakkausten kierrätettävyys ja ilmastovaikutusten minimointi. Etenkin pyykinpesuaineista olen pitänyt, vaikkakin myös kodinpuhdistusaineet ovat toimineet sangen kelvollisesti. Ehkä isoin miinus sarjalle on se, että puhdistusaineet ovat hieman mitäänsanomattomia. Pakkaus ei herätä minussa kovin suurta ihastusta, eikä tuotteessa ole erikseen mitään erityistä tuoksuakaan. Jotenkin se siis vähän hukkuu massaan, vaikka käytössä en siitä moitteita ole löytänytkään.


Attituden puhdistusaineisiin ihastuin aikoinani syvästi, sillä tuotteet tuntuivat erottuvan tuolloin testaamistani puhdistusaineista suuresti. Ensimmäinen mieleen jäänyt seikka oli teho. Tuotteet puhdistivat erinomaisesti tuoreet tahrat, mutta myös ne vanhat pinttyneet, joihin aiemmat viikkosiivoukseni eivät olleet purreet. Pakkaukset ovat myös mukavat suunnittelultaan, kauniit eläinhahmot vaihtuvat pakkauksesta toiseen. Sarja saa tuoksunsa eteerisistä öljyistä ja ne ovatkin ihanan raikkaita ja luontevia. Tässä sarjassa ne ovat myös hieman lempeämmät voimakkuudeltaan kuin Maison Bellella. Myös Attitude luottaa eteeristen öljyjen ja muiden kokonaan kasvisperäisten ainesosien voimaan.
Tuotteet ovat hiilineutraaleja eli valmistaja pyrkii minimoimaan tuotteen valmistuksesta ja sen kuljetuksesta syntyvät hiilipäästöt. Jäljelle jäävät päästöt hyvitetään istuttamalla puita. Tuote on Ecologo-sertifioitu. Ilmeisesti tästä sertifikaatin "outoudesta" johtuen merkin tuotteita ei esimerkiksi paikallisessa Citymarketissa ole merkitty ekotuotteiksi lainkaan.

Viimeisessä purkissa on saippuarouhetta, jonka olen raastanut saippuanjämistä. Saippuat ovat itse tekemiäni, joten tiedän tarkalleen mitä aineksia niissä on käytetty. Raastetta käytän noin teelusikallisen litran suihkepullolliseen vettä, saaden näin helposti suihkutettavaa yleispuhdistusainetta. Yleensä lisään mukaan myös hieman jotakin eteeristä öljyä, kuten teepuu- tai sitrusöljyä. Liuos toimii oikein hyvänä ja helppona perusputsarina eri pinnoille.

Mitkä ekopuhdistusaineet ovat teidän suosikkejanne viikkosiivousta ryydittämään?

-Annukka

PS. Kaikki käytössä olleet tuotteet on maksettu itse.4 kommenttia:

 1. Saippuaraasteen käyttö tuli itselle aivan uutena ideana - kiitos! Itse olen laimentanut ekologista tiskienpesuainetta suihkepulloon ja lisännyt tarvittaessa eteerisiä öljyjä joukkoon. Käy niin tiskien pesuun kuin yleispuhdistukseenkin. Varsinkin mökillä tiskatessa säästää vettä, jos ottaa sen asiakseen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen katso niin pihi, että pitää hyödyntää ne pienet jämäsaippuat :D Tässä kätevästi saakin niille käyttöä.

   Meillä muuten mies juuri viikko sitten ehdotti tuota samaa tiskivinkkiä, kun pullosta ruiskimalla sitä tiskiainetta tulee aina vähintään puoli teelusikallista! Pitäisikin nyt itse tormakoitua ja saada aikaiseksi ottaa tämä käyttöön, idea kun on vallan mainio!

   -Annukka

   Poista
 2. Mä pärjään yhden, suht siistin, hengen taloudessani aika vähillä aineilla. Sooda, etikka ja astianpesuaine on piisannut mulle. Varsinaista likaa suurempi siivoushaaste mulle on pöly, sitä piisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ympäriinsä juoksevia, satunnaisesti oksentelevia/tahraavia pitkäkarvaisia kissoja, reipas 2-vuotias ja vielä milloin mitäkin sotkevia aikuisia pari kappaletta, joten tahroja ja muuta kyllä piisaa :) Vähän käy kateeksi tuo sinun tilanteesi, välillä koetan vain zenmäisesti hokea itselleni, että universumissa kaikki pyrkii kohti kaaosta, niin myös minun asuntoni... :D Pölyä on meilläkin runsaasti ja niin, niitä kissankarvoja. Jos täällä tahtoisi tahratonta, pitäisi varmaan imuroida ja hinkata joka päivä viikkosiivouksen sijasta.

   -Annukka

   Poista