sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Multasormia syyhyää

Taimimulta tulee tarpeeseen.

Helmikuun kasviharrastukset eivät hyötykasvien osalta päässeet vielä kovinkaan vauhdikkaasti käyntiin: mitä nyt muutama luomusitruunan siemen tuli laitettua itämään (vaikka sitruuna nyt onkin näin pohjoisessa lähinnä koristekasvina sisällä) ja ensimmäiset siemenet ostettua. 

Ensimmäiset siemenostokset tuli tehtyä muutama viikko sitten.

Muistattehan, kun tammikuun kasvipostauksessa kehotin säästämään vessa- ja talouspaperihylsyjä? Niistä olen ehtinyt askarrella idätysruukkuja. Eikä ole muuten vaikea homma, näin se käy: 

Säästä vessa- ja talouspaperihylsyt. Talouspaperihylsyt kannattaa puolittaa ruukkuja
tehdessä.

Leikkaa hylsyn alareunaan neljä muutaman sentin pituista lovea saksilla. Koeta
saada lovet suurin piirtein toisiaan vastakkain, tasaisen välimatkan päähän toisistaan.

Käännä syntyneet liuskat sisään limittäin toistensa päälle, samoin kuin
pahvilaatikkoa sulkiessa.

Jokaisen liuskan toinen puoli jää viereisen liuskan alle, toinen tulee päälle.

Nyt sinulla on valmis idätysruukku. Ruukku on varsin sopiva esimerkiksi kurpitsan ja kesäkurpitsan siemenien idättämiseen. Pienempien yrttien siemenet voi idättää myös pienessä kestoruukussa (tai kierrätysversiossa, eli puhtaassa viili-/rahkapurkissa, jonka pohjaan olet tehnyt muutaman reiän) ja koulia sitten muutaman taimen samaan pahviseen idätysruukkuun. 

Idätysruukkujen lisäksi nyt voi tehdä jo monia muitakin kasvatuspuuhia:

 • kylvetään pitkän itämisajan vaativia hyötykasveja (esimerkiksi chiliä, paprikaa, laventelia, rosmariinia, mansikoita...)
 • myös kesäkukkien siemeniä voi jo kylvää (keijunmekko, orvokki, pelargoni...)
 • tilataan nettikaupoista siemenet ja/tai suunnistetaan määrätietoisesti lähimmän marketin/huonekasvikaupan siemenosastolle
 • ikkunalaudalle/kasvilampun alle raivataan tilaa taimille
 • vanhat muoviset tarjottimet, pestyt viili- ja jogurttipurkit sekä yhdeltä pitkältä sivultaan auki leikatut maitopurkit toimivat oivallisesti idätysruukkujen alusina

Maaliskuussa kasviharrastus lähteekin jo täysin käsistä, kun suurimmalla osalla kasveista on oikea idätysaika käsillä!

-Lily


2 kommenttia:

 1. Viime keväänä testasin tuota grobiootti multaa ja todellakin taimet kasvoivat siinä oikein kohisten verrattuna 'tavalliseen' taimimultaan :-)
  Kylvämiset on aloitettu jo kuukausi sitten juuri chileillä ja paprikoilla!
  Paperi rullat laitettu talteen ja ajattelinkin kylvää niihin juuri sellaiset, mitkä saa koulimatta laittaa sitten suoraan kasvimaalle! Muutama kesäkukkanen tuli kylvettyä viikonloppuna ja tomaatit olisivat seuraavaksi vuorossa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaapa hyvältä! Itse ajattelin toteuttaa tässä pian idätyskokeen, jossa vertaan tuota grobioottimultaa ja "tavallista" idätysmultaa.. Katsotaan, millaisia tuloksia tulee! ;-)
   -Lily

   Poista