maanantai 23. maaliskuuta 2015

Mustista pavuista suklaaherkuiksi

Gluteeniton ja maidoton leipominen sekä ruoanlaitto ovat meillä jatkuvasti lisääntyneet. Mitään pakottavaa ruoka-allergiaa meillä ei valintamme taustalla ole, mutta havaintojemme mukaan tiettyjen ruoka-aineiden vähentäminen ja huomattavasti kohtuullisempi syöminen tekee hyvää meille kaikille. Turvotukset, epämääräiset vatsavaivat, yleinen vetämättömyys ja muut pahalaiset ovat selkeästi harvinaisia vieraita nykyisin. Monet tutut ovat myös moniallergisia, joten yhteisen aterian nauttiminen helpottuu, kun opettelee hieman kokkaamaan ruokarajoitteisilla resepteillä.


Myös sokerin määrää olemme vähentäneet ja vaihtaneet valkoisen sokerin intiaani- ja kookossokeriin. Huipputieteellisissä ihmiskokeissamme olemme yhden lapsen otannalla todenneet, että pienehkötkin määrät valkoista sokeria saavat aikaiseksi hurjan paljon isompia hepuleita kuin nuo muut sokerit isompinakaan määrinä. Ylipäätään sokeria kannattaa toki vältellä, mutta silloin kun siihen joutuu turvautumaan, suosittelen valitsemaan näitä muita vaihtoehtoja.


Mustapapubrowniet
n. 5 dl mustapapuja (liotettuja ja keitettynä)
12 pehmeää taatelia
3 munaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1 dl raakakaakaojauhetta
1 dl kookossokeri (tai muu sopiva makeuttaja)
loraus vettä tai kahvia
Blendaa mustapavut ja taatelit sileäksi massaksi. Lisää joukkoon loput aineet kananmunia lukuun ottamatta, tarkista maku. Lisää munat ja jatka blendaamista vielä hetki. Laita taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin puolisen tuntia. Brownie on valmis, kun taikina alkaa vaikuttaa kiinteältä ja sen pinta halkeilee jonkin verran. Leivonnaisen kannattaa antaa vetäytyä yön yli kylmässä, sillä maut tasoittuvat samalla huomattavasti. Hurjan hyvää ja suklaista!

-Annukka

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kakku:)
    Tuota on kokeilta, mutta täytyy ensin hankkia papuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kovasti! Muutamaan kertaan olen tästä kuullut aiemminkin ja kavereiden versioita päässyt maistelemaankin, mutta pitihän sitä itsekin päästä testaamaan. Myös lapsiosastomme iloitsi kakusta ja piti sitä suurena herkkuna eli oli kaiketi kyllin suklainen/makea ;) Mustapapuja saa kuivattuina sekä käyttövalmiina ainakin GoGreenilta tetroissa -Annukka

      PS. Olipas sinulla ihanan kaunis ja lempeätunnelmainen blogi! :)

      Poista
  2. Juu, tuo sokerin vaihto ja valkoisen kokonaan poisjättäminen kyllä tuntuu suuresti aikuisenkin olotiloissa. Ei kylläkään hepuleina, mutta muutoin. Se huomaa erityisen hyvin silloin, jos sattuu syömään jotain oikeasti sokerista - tulee heti hyvinkin huono olotila, eikä herkun syömisestä nauti enää samalla tavalla kuin ennen. Valkoisen sokerin välttäminen näkyy myös muussa roskaruoan himossa -se katoaa, mutta palaa heti, jos tavoista hetkeksi lipsuu....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aivan totta. Ennen saatoin syödä irtokarkkejakin aika huolettomasti, nyt jo muutama makeinen tekee oikeasti etovan olon todella vauhdikkaasti. Itse elänkin nyt ensimmäistä kertaa aikaa, jolloin en himoitse makeaa koko ajan. Koko ikinä olen ollut aina herkkujen perään, nyt vihdoinkin helpottaa :)

      -Annukka

      Poista