maanantai 16. maaliskuuta 2015

Satokausikalenteria testaamassa

Olen ollut Satokausikalentereista tietoinen jo muutaman vuoden, mutten ole tullut sitä itselleni hankkineeksi. Alkuvuodesta nappasin kuitenkin kiinni kalenterin FB-sivujen tarjoukseen ja hankin meillekin seinälle moisen.

Satokausikalenterin idea on yksinkertainen. Koska eri kasvikset ovat parhaimmillaan ja ekologisimmillaan tiettyinä vuodenaikoina, kalenteri esittelee kuukausittain mitä juuri siinä kuussa kannattaisi syödä. Idea on huikean yksinkertainen, mutta hyvä. Kun syöt sesongin mukaan, vaihtelevat käyttämäsi kasvikset ympäri vuoden. Saat lautasellesi juuri niitä kasviksia, jotka ovat parhaimmillaan juuri tänä hetkenä. Se on myös ekologista, kun valitset kulloinkin järkevimmin ja helpoimmin saatavilla olevia kasviksia esimerkiksi kasvihuoneissa kypsytettyjen erikoisuuksien sijasta. Kauden kasvikset ovat lisäksi edullisia, joten sesongin mukaan syöminen on tapa huolehtia ympäristön lisäksi omasta taloudestaan.

Maaliskuun kasvisherkkuja
Satokausikalenteri tosiaan nimensä mukaisesti esittelee joka kuukausi ne kasvikset, jotka ovat juuri nyt sesongissa. Kalenteri erittelee myös esittelyissään kotimaiset kasvikset ja ulkomaalaisen tuotannon, aina yksittäisen tuottajamaan tasolle asti. Minulle kalenteri on ollut oiva apulainen muistuttamaan, mitä juuri nyt kannattaisi valita. Tietyt sesongit osaan jo ulkoa, mutta mukana on myös paljon kasviksia, jotka ovat minulle vieraampia. Kalenteri auttaakin valitsemaan kokeiluun myös sellaisia lajeja, joita emme muuten olisi tulleet testanneeksi. Kasvisten syöntimme onkin monpuolistunut entisestään. Kalenterin Facebook-sivuilla jaetaan myös ahkerasti reseptejä ja muuta materiaaleja sesonkisyömisen tueksi.

Yksi parhaista puolista on se, että Satokausikalenteri on tajunnut lähteä rohkeasti myös heti suoraan mobiilimaailmaan. Vihkosten laukuissa kantelun sijasta voi sovelluksen asentaa puhelimeensa ja käyttää älyluuriaan kaupassa vinkkaamaan, mitä kannattaisi koriinsa juuri nyt lappaa. Itse en ole vielä mobiilisovellusta ladannut, mutta se on seuraava looginen ja helppo askel.

Laukkuun helposti sujahtava taskukirja
Satokausikalenteri on myös saanut ympärilleen muita sovellutuksia, joista minun täällä Keski-Suomessa asuvana täytyy myöntää olevani hieman kateellinenkin. Sesonkikassin konsepti on minusta suorastaan nerokas ja hemmottelee myös kukkaroa. Täytyy sanoa, että vaikka kassi ei kooltaan meidän perheemme viikkotarpeiksi riittäisi mitenkään, idea on niin hyvä, että sen varmaan nappaisin matkaani jos palvelu joskus rantautuu myös Jyväskylään. Monelle kaupassa asioimista inhoavalle tai kiireiselle valmiiksi pakattu kassi myös olisi helppo ja kätevä tapa hyödyntää sesonkikasviksia. Upeaa, että fiksua ideaa on lähdetty rohkeasti viemään eteenpäin eri tavoin!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti