tiistai 31. maaliskuuta 2015

Teehetki hiuksille

Kaikki minua vähänkään tuntevat tietävät, että rakastan teetä. Ilman isoa mukillista teetä ei päivä tunnu lähtevän oikealla raiteella käyntiin, eikä iltapäivän tauko tunnu samalta ilman höyryävää kupillista tätä lämmintä ja hyvää tekevää juomaa. 

Niinpä ilahduinkin kovasti saadessani Annukalta testiin omatekoista hiustenhoitoainetta, jossa yhtenä pääraaka-aineena oli vihreä tee. Hoitoaine kun osoittautui vielä upean hoitavaksi, takut selvittäväksi ja hiukset kiiltävän puhtaiksi jättäväksi, oli käsissäni todellinen aarre!

Hoitoaineen raaka-ainelista ei perusmuodossaan päätä huimaa: pohjaneste, hoitavat öljyt ja kasviperäinen emulgaattoriaine. Kasvipohjaisen, hoitavan emulgointiaineen ansiosta pohjaneste sekä valitut öljyt sekoittuvat keskenään upean kermaiseksi, paksuksi emulsioksi. 

Teestä on ihanan moneksi

Testikäyttöön saadun hoitoaineen myötä rohkaistuin tilaamaan seuraavassa Saippuapajan tilauksessani myös BTMS-50 emulgaattoria ja kokeilemaan omia hoitoainereseptejä. Hoitoaineen perusreseptihän on varsin yksinkertainen ja raaka-aineita muuntelemalla saa aikaiseksi monenlaisia hiustenhoitoaineita. Alkuperäinen hoitoaineresepti löytyy Pienen tuoksukaupan reseptiarkistosta (josta muuten löytyy monia muitakin kokeilemisen arvoisia ohjeita).


Hoitava hiustenhoitoaine
(n. 3-5 käyttökertaa, hiusten pituudesta, paksuudesta ja kunnosta riippuen)

1 rkl BTMS-50 emulgaattoriraetta
2rkl kasviöljyä
8rkl vettä tai muuta haluttua pohjanestettä

Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa tai vesihauteessa. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes emulgaattorirakeet sulavat vähitellen ja seoksesta muodostuu läpikuultamatonta, paksua voidetta. Mikäli voiteen koostumus tuntuu liiankin paksulta, voit tässä vaiheessa lisätä varovasti hieman käyttämääsi pohjanestettä tai vettä sekaan. 

Huomaa, että hoitoaineen koostumus paksunee vielä hieman sen jäähtyessä. Kun hoitoaineesi on tasaista ja sopivan paksuista, nosta kattila/vesihaude pois lämmöltä ja anna seoksen jäähtyä. Hieman jäähtyneeseen seokseen voit sekoittaa halutessasi muutaman tipan tuoksuvia eteerisiä öljyjä ja/tai muita lisukkeita (kts. alkuperäisestä ohjeesta vinkkejä).

Eteeriset öljyt antavat hoito-aineelle ihanan tuoksun

Purkita jäähtynyt hoitoaine puhtaaseen (lasi)purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Oma säilymistestini tulos oli se, että hoitoaine vaikutti vielä reilun kuukauden päästä varsin toimivalta (ei näkyviä muutoksia värissä tai koostumuksessa, eikä omituista hajua), kunhan se säilytetään todellakin jääkaapin perimmäisessä, viileimmässä nurkassa. Säilyvyys ei kuitenkaan muodostu ongelmaksi, kun valmistaa hoitoainetta pienissä erissä. Näin saa sitä paitsi testattua myös mukavasti erilaisia yhdistelmiä. 

Itse olen ehtinyt valmistaa hoitoainetta muun muassa seuraavilla hiuksia hellivillä raaka-aineyhdistelmillä:

Kevyen kookoksinen hoitoaine
pohjaneste: kookosvesi
öljyt: ½avokadoöljy ja ½ viininrypäleensiemenöljy
eteerisinä öljyinä sitruunaeukalyptus, neroli ja atlasseetri

Ruusuinen tehohoito
pohjaneste: hibiscusta sisältävä yrttinen teeseos
öljyt: ½ risiiniöljy ja ½ manteliöljy
eteerisinä öljyinä ruusu ja atlasseetri

Sitruksisen raikas hoitoaine
pohjaneste: vihreä tee
öljyt: ½risiiniöljy ja ½oliiviöljy
eteerisinä öljyinä sitruuna, teepuu ja atlasseetri

Erilaisia raaka-aineyhdistelmiä on ollut varsin hauskaa testata ja lähipiiristä rekrytoidut koekäyttäjätkin ovat antaneet hoitoaineista positiivista palautetta. Jotkin raaka-aineet tuovat myös hoitoaineeseen väriä: esimerkiksi hibiscushauduketta käyttämällä saa ihanan vaaleanpunaisen värin ja paljon lehtivihreää sisältävillä kylmäpuristetuilla öljyillä tulee vaaleanvihreää hoitoainetta.

Itse olen jostain syystä tykästynyt risiiniöljyyn hoitoaineessa, sekä tuoksuista atlasseetriin, joka tuo mielestäni mukavan pohjatuoksun yhdessä kevyempien kukkaistuoksujen kanssa käytettynä. Makuja on kuitenkin monia ja kokeilemalla löytyvät varmasti itselle parhaat suosikit. 

Iloisia teehetkiä siis hiuksillekin!

-Lily

1 kommentti:

  1. Kuulostavat ihanilta! :) Ja jos epäilee hoitoaineen säilyvyyttä, tai sitä ei kulu paljoa, niin siihen voi laittaa säilöntäainetta samalla tavalla, kuin ihovoiteisiinkin. Silloin ei tarvitse arpoa, onko bakteeri- tai homekasvustoja päässyt kertymään. Ne kun eivät aina heti näy tai tuoksahda, vaikka niitä jo olisikin.

    VastaaPoista