tiistai 21. huhtikuuta 2015

Mullantuoksuisia kevätpuuhia

Kevään kestävä kukkija, orvokki, on viihtynyt parvekkeella jo muutamia viikkoja.

Näin huhtikuussa kotipuutarhurin kevät on kiireisimmillään. Aiemmin keväällä kylvetyt siemenet ovat kasvaneet pieniksi taimiksi, joista useimmat kannattaa nyt koulia omiin taimiruukkuihin jatkamaan hyvin kasvanutta alkua. Lisää nopeakasvuisten lajien siemeniä voi kylvää aina toukokuun puolelle saakka: esimerkiksi monet kurpitsat ja kesäkurpitsat kannattaa kylvää melko myöhään, jotta nopeakasvuiset taimet eivät ehdi venähtää honteloiksi soiroiksi. 

Monesta huonekasvista on hyvä aika ottaa latvapistokkaita.

Huonekasvien osalta mullanvaihdot jatkuvat. Muista tarkistaa, että tarvitseeko kasvi edellistä isomman ruukun. Isojen kasvien kohdalla voit vaihtaa ainoastaan mullan päällimmäisen kerroksen, ja muutaman vuoden välein enemmän multaa. Myös huonekasvien latvomiset kannattaa tehdä nyt. Monista huonekasveista saat paljonkin pistokkaita, jotka voit sitten jakaa eteenpäin, mikäli esimerkiksi tilanpuute tulee vastaan...


Helmikuussa kylvetyt laventelin
siemenet ovat jo hyvässä kasvussa ja
taimet pääsivät yksityisruukkuihinsa.
Parvekkeelle, patiolle ja puutarhaan voi myös istuttaa ensimmäisiä viileitä säitä kestäviä kausikukkia. Minulla on ollut jo muutaman viikon ajan parvekkeella innokkaasti kukkivia orvokkeja ja narsisseja. Lasitusta ei parvekkeelta löydy, mutta eipä tuo tunnu kevätkukkijoita haittaavan lounaaseen aukeavalla aurinkoisella kasvupaikalla.

Pihan kasvimaata ja kukkapenkkejä voi myös ruveta muokkaamaan. Perennapenkkien alustat voi käydä läpi rikkaruohonjuurten varalta. Kitkemisen jälkeen voi penkkiin tarpeen mukaan muokata uutta multaa/kalkkia/lannoitteita, ja lopuksi levittää penkin pinnalle vaikkapa kerroksen kaarnakatetta. Näin maaperässä pysyy kosteus paremmin ja rikkaruohotkin pysyvät kauempana.

Ajankohtaista kasvipuuhailua tällä hetkellä siis:


 • kouli pikkutaimia omiin ruukkuihinsa, kasvista riippuen 1-3 tainta/ruukku
 • kylvä lisää siemeniä
 • vaihda loppujenkin huonekasvien multa
 • siivoa parveke/patio/terassi ja istuta ulos ruukkuihin kylmänkestäviä kevätkukkijoita: orvokkeja, narsisseja, esikoita...
 • mikäli omistat oman pihan, voi maan hieman kuivuttua lumien sulamisen jälkeen jo aloittaa kasvipenkkien muokkauksen
Aurinkoisia ja mukavia kevätpuuhia kasviharrastuksen parissa!

-Lily

2 kommenttia:

 1. Viimekertaisen kylvöpostauksen kommenteissa mainitsit et aiot verrata grobiootti-taimimultaa tavalliseen. Huomasitko jotain eroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan! Valitettavasti en ennättänyt laittaa vielä koeasetelmaa pystyyn, joten testaaminen jää nyt noille nopeakasvuisille siemenille. Kerron toki, miten niiden kanssa käy!
   -Lily

   Poista