maanantai 18. toukokuuta 2015

Kauneutta kaikille

Pientareita somistaa sissi-istuttaja Hanna sekä apusissi Hedy.

Muutama vuosi sitten kuulin ensimmäistä kertaa sissiviljelystä. Ajatus jäi kutkuttamaan mielen perukoille ja nyt tänä keväänä sain viimein toteutettuakin pienimuotoista sissikylvämistä. Askartelimme yhdessä innokkaan sissiviljelijä Hannan kanssa pienen muovipussillisen verran siemenpommeja kahvinsuodatinpussien ja tyhjien vessapaperihylsyjen sisään. Siemeninä käytimme yksivuotisia koriste- ja yrttikasveja sekä luonnonkasvien siemeniä. Sissi-istuttamalla voi mukavasti monipuolistaa vaikkapa syötäväksi kelpaavien luonnonkasvien esiintymiä kotikulmilla, kunhan muistaa kylvää nämä siemenpommit hieman syrjäisemmille joutomaille...

Monet luonnonkasvien siemenet sopivat erinomaisesti
siemenpommeihin, kunhan muistaa valita oikeanlaisiin
kasvupaikkoihin sopivat siemenet.

Käytännössä kasasimme askartelun alkajaisiksi kaikki istutuslaatikkoni nurkkiin unohtuneet puolityhjät siemenpussit ja -nyssäkät yhteen, sekoitimme joukkoon hieman multaa ja täytimme askartelemamme pommit seoksella. Vessapaperihylsypommien paperikuoret syntyvät näppärästi samalla tekniikalla, kuin kierrätystaimiruukkujenkin askartelu. Siemenpommiaineksen lisäämisen jälkeen myös hylsyn toinen pää taitellaan samalla tavoin kiinni. 

Pussillinen siemenpommeja matkalla luontoon!

Kahvipaperisuodattimen kohdalla suodatinpussi täytetään väljästi siemenpommiaineksella, jonka jälkeen suodattimen ylänurkat taitellaan keskelle ja suodattimen yläreuna tämän jälkeen läpäksi kiinni: 


Siemenpommit askarreltuamme kävimmekin kylvämässä testierän tähän ihan lähinurkilleni Lutakkoon. Täällä piisaa rumia, karuja tienpientareita ja ojanpohjia, joihin piilottelimmekin siemenpommejamme. Varsinkin apusissi Hedy oli varsin innoissaan sissi-istuttamassa ja huolehti ansiokkaasti pienten istutuskuoppien kaivamisesta. 

"Valmiina istuttamaan!"

Kevään edetessä selviää, kuinka siemenpommiemme kävi. Lähtevätkö pientareita kaunistavat kasvit kasvuun, vai söivätkö myyrät tarjoilemamme juhla-aterian parempiin suihin... Onneksi näin touko-kesäkuussa ehtii vallan mainiosti tehdä vielä uusia siemenpommeja ja kylvää niitä joutomaille. Seuraavaa sissi-iskuretkeä suunnitellessa!

-Lily

2 kommenttia:

  1. Aikun kiva idea! Toivottavasti onnistuneista istutuksista saa kesämmällä kuvia!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ideaa saa tosiaan aivan vapaasti toteuttaa ja mielellämme myös ihastelemme muiden sissi-istutuskuvia kesällä vaikkapa Facebookin puolella... ;-) Jos onnistun bongaamaan jonkin onnistuneen kasvuunlähdön, niin varmasti nappaan kuvia! -Lily

      Poista