perjantai 29. toukokuuta 2015

Kevät herkkupöydässä

Upeassa leivonnaisessa maistuu ihanasti kevät!
Vuohenputkien sesonki on täällä Keski-Suomessa parhaimmillaan, ja näitä riittoisia herkkuja löytyy nyt lähes joka pihasta, puutarhasta ja joutomaalta. Jopa näin keskustan kerrostalon asukkina on helppo piipahtaa vähän syrjäisemmillä kulmilla keräämässä yllin kyllin heleänvihreitä, raikkaita nuoria versoja.

Tätä ihanan monikäyttöistä villiyrttiä on tullut blogin puolellakin kokkailtua monella tapaa: olemme valmistaneet muun muassa suolaista piirakkaa, sipsejä, levitettä ja paistosta. Tänä keväänä olen kuitenkin pyöritellyt ajatusta vuohenputken käyttämisestä myös makeisiin ruokiin, sillä mielestäni vuohenputken raikkaan tuore maku sopisi erinomaisesti monenlaisiin makuyhdistelmiin.

Niinpä torstaisen villiyrttiretken innoittamana päätin ennen retkeä kokeilla vuohenputken ja porkkanan taatusti toimivaa liittoa uudella tavalla: kuppikakuissa. Pohjana käytin muutamaa perusreseptiä porkkanakuppikakuille, mutta lopputuloksesta tuli melkoisen sovellettu. Ja mielestäni vieläpä erittäin onnistunut sellainen!

Retkellä mukaan tarttui nippu vuohenputkea, joista leivoin illaksi vielä tarjottavaa yökylään saapuville pitkänmatkalaisille vieraille.

Minikokoisen testileivonnaiserän kaksi kuppikakkua paistettiin tietysti kahvikupeissa.


Vuohenputki-porkkanakuppikakut
4-5 isoa amerikkalaista kuppikakkua
tai 8-9 pienempää muffinia

2 keskikokoista porkkanaa
n. 2dl vuohenputken nuoria, vielä supussa olevia lehtiä (poimi pelkät lehdet)
2 kananmunaa
0,5dl voisulaa
1dl (ruoko)sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5dl mantelijauhoa
1/2tl leivinjauhetta
1/2rkl sitruunamehua
1tl kanelia
1/2tl vaniljajauhetta
1 maustemitta jauhettua inkivääriä
1 maustemitta jauhettua muskottipähkinää

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Silppua vuohenputken lehdet (yrtti)saksilla, veitsellä tai yrttisilppurilla mahdollisimman hienoksi silpuksi. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita porkkanaraaste ja yrttisilppu joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi voisula. 

Jaa taikina kuppikakku- tai muffinivuokiin, jätä hieman kohoamisvaraa. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa 15-20 minuuttia leivonnaisten koosta riippuen. Kypsyyden voi tarkistaa puisella tikulla (kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, ovat leivonnaiset valmiita). Kuppikakuista tulee mukavan meheitä, kunhan malttaa olla ylipaistamatta niitä. 

Jäähtyneet kuppikakut voi vielä kuorruttaa tuorejuustokuorrutteella: sekoita puolet maustamatonta tuorejuustoa ja puolet tomusokeria, notkista sitruunamehutilkalla ja lusikoi tai pursota kuppikakkujen pinnalle.

--
Pellillinen menossa uuniin...

Vuohenputki tuo näihin leivonnaisiin ihanan raikkaan vivahteen maistumatta kuitenkaan liian hallitsevasti. Mantelijauhojen tilalla voisi toimia hienosti myös esimerkiksi saksanpähkinä- tai hasselpähkinäjauho, samoin voisulan tilalla voi käyttää myös muuta rasvaa. 

Nauttikaahan alkukesän juhlista ja herkullisesta vuohenputkisadosta!

-Lily

1 kommentti:

  1. Minä kerään myös villivihanneksia, vuohenputkipesto on suosikkini tänä keväänä pikkupiiraissa.

    VastaaPoista