sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Villiä viisautta

Resurssiviisaiden tekojen torilla riitti vilinää.

Sitran Resurssiviisaus-hankkeen tiistaina järjestämä Resurssiviisaiden tekojen tori esitteli monipuolisesti hankkeen aikana tehtyjä arjen resurssiviisaita kokeiluja sekä ekologisia ratkaisuja arkielämään. Sopivasti kansalliselle villiyrttiviikolle osunut tapahtuma nosti yhdeksi pääteemaksi myös villiyrtit: tarjottiinhan tapahtumassa osanottajille ilmaisia villiruoka-annoksia. 

  
Täältä niitä herkkuja saa!

Villiruoka-annoksissa tuli esille monipuolisesti luonnosta löytyviä yrttejä, marjoja ja sieniä. Kasvisruokakokonaisuus oli maittava ja annos kaunis. Itse olisin tosin kaivannut ruokaan hieman vähemmän suolaa ja sokeria, nyt hienot maut peittyivät turhaan näiden mausteiden alle.

Villiruoka-annoksessa kaikki tarjoiluastiat sai heittää biojätteeseen.

Itselleni annoksessa mukava uusi tuttavuus olivat pakurinamit: pakuriherkut pääsivätkin kokeellisen keittiöni idealistan kärkeen. Myös moni muu annoksen elementti jäi kiehtomaan, esimerkiksi mahla raaka-aineena sekä villiyrttien käyttö makeissa herkuissa...

Mitäs kaikkea sitä tulikaan maisteltua?

Luonnon tarjoaman villiruoan entistä parempi ja monipuolisempi hyödyntäminen tuo kaikenlaisia uusia mahdollisuuksia: esimerkiksi puhtaan pohjoisen ruoan vientipotentiaalikin on huima! Lisäksi tietysti tulevat lähes itsestään selvät hyödyt, kuten ruokavalion keventyminen ja kukkaron kuormituksen väheneminen sekä villiruoan upeat terveysvaikutukset. Puhumattakaan resurssien säästymisestä, ekologisen kuormituksen vähentämisestä... Todellista superfoodia siis monessakin merkityksessä!

Valinnoillamme ruokapöydässä on iso vaikutus ympäristöön.

Villiyrttien lisäksi torilla esiteltiin myös lastipyöriä ja -pyörälainaamoa, aurinkosähköä, biopolttoaineilla ja sähköllä toimivia autoja ja kerrostaloonkin hienosti sopivaa matokompostoria.

Ruoan ohella liikenne on toinen arjen iso resurssisyöppö.

Resurssiviisaiden tekojen torilla viihtyi mukavasti tovin jos toisenkin esittelypisteitä kiertäen ja ihan vaan omasta kotikaupungistaan ylpeyttä tuntien: olemmehan lähteneet mukaan johonkin sellaiseen, jonka vaikutukset yltävät varmasti pitkälle. Yhdessä voimme vaikuttaa vielä enemmän, resurssiviisaana kaupunkina luomme parempaa tulevaisuutta!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti