perjantai 10. heinäkuuta 2015

Hibiscusta hellesäällä

Kesähelteillä kelpaa myös vilvoittelu vaikkapa järvessä.

Ensimmäiset upeat hellekelit on koettu sopivasti omien syntymäpäivien tienoilla ja toiveissani onkin vielä paljon lisää helteisiä kesäpäiviä. Moni muu kuitenkin kokee helteet tukaliksi, joten jaankin kanssanne toimivan vilvoitteluvinkin: hibiscustee. Tämä huonekasvinakin kasvatettavan kiinanruusun sukulaiskasvi tarjoilee maukkaan janojuoman kesäkeleille. Hibiscuksen kuivatuista kukkapohjista saa upean syvänpunaista, herkullista teetä. Lämpimillä keleillä juoma kannattaa tietysti viilentää ja tarjoilla jääteenä. 

Viilentävä hibiscusjäätee maistuu lämpimänä päivänä.
Maailmalla tästä jäähdytetystä hibiscusteestä valmistetaan lukemattomia erilaisia juomasekoituksia, joissa mausteina on hunajaa, sitruunaa, kanelia, neilikkaa, sitrushedelmiä... Mielestäni hibiscuksen maku tulee esiin oivallisesti sellaisenaankin, tai hieman hunajalla tai agavesiirapilla makeutettuna, Juomasekoituksista mieleeni ovat mausteiset, sitrusta ja tuoretta inkivääriä sisältävät versiot. Tässä eräs toimiva sekoitus:


Karibialainen hibiscusjäätee
(2 litraa)

2-3 rkl kuivattua hibiscusta (jos käytät hienonnettujen sijaan kokonaisia kuivattuja kukkapohjia, annostele noin kourallinen)
2 litraa vettä
kanelitanko
2cm pätkä tuoretta (luomu)inkivääriä 
3-4 katajanmarjaa
2-3 kokonaista kuivattua neilikkaa tai 1 maustemitallinen jauhettuna
makeuttamiseen hunajaa tai agavesiirappia maun mukaan

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon kuivattu hibiscus sekä kanelitanko. Kuori inkivääri ja suikaloi se. Jos käytät luomuinkivääriä, voit jättää kuorimisen välistä ja vain pestä juuren ennen suikalointia. Murskaa hieman katajanmarjoja veitsen lappeella. Sekoita hibiscushaudukkeen joukkoon mausteet sekä haluamaasi makeutusainetta. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja jatka jäähdyttämistä vielä jääkaapissa. Tarjoile juoma jääkylmänä, mieluiten jääkuutioiden kanssa. 

--
Hibiscusteellä on todettu monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia, joista tunnetuimpia lienee verenpainetta alentava ominaisuus. Lisäksi hibiscus toimii antioksidanttina, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Varsin terveellinen juoma siis! 

-Lily 

P.S. Hibiscusta voi käyttää mainiosti myös kosmetiikassa, jossa se antaa kauniin vaaleanpunaisen värin esimerkiksi hiustenhoitoaineessa tai palasaippuassa...

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta. Jossain päin kaappia lymyilee pussillinen kuivattua kiinanruusun kukintoja, joten nyt tiedän mitä sillä tehdä!;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, kylmä hibiscustee vilvoittaa yllättävänkin tehokkaasti! -Lily

      Poista