tiistai 28. heinäkuuta 2015

Keskikesän herkullinen kaunotar

Myös kukintoa miedomman makuiset nuoret lehdet
ovat varsin monikäyttöisiä.
Vuoden 2015 luonnonyrttikasviksi on valikoitunut eräs omistakin suosikeistani, mesiangervo (Filipendula ulmaria). Tämä huumaava niittyjen kuningatar on parhaillaan kukassa, joten aromikkaiden kukkien maustamista herkuista pääsee nauttimaan taas. Mesiangervon kukintoröyhy kannattaa kerätä, kun alimmat kukat ovat auenneet, kukinnon yläosien kukkien ollessa vasta pieniä valkoisenvihreitä nuppuja. Kukinnan edetessä kukinnosta voi kerätä ainoastaan latvaosan juuri aukeamassa olevat kukat ja nuput. Kukinnot kannattaa kuivattaa, jolloin ihanasta mesiangervon aromista pääsee nauttimaan pitkään. 

Mesiangervoa käytetään paitsi upean makunsa, myös monien terveysvaikutustensa vuoksi. Kasvi sisältää salisylaatteja, jotka toimivat mietona tulehduskipurohtona ja alentavat kuumetta. Aspiriinille allergisten kannattaa siis suhtautua varoen kasvin käyttöön. Lisäksi mesiangervon vaikuttavia ainesosia ovat muun muassa useat flavonoidit, tanniinit, eteerinen öljy, kivennäissuolat ja C-vitamiini. Kasvi onkin varsinainen terveyspommi!

Antiseptisten ja nestettä sekä turvotusta poistavien ominaisuuksiensa ansiosta mesiangervo on suosittu myös ulkoisessa käytössä ja sanotaanpa sen myö vahvistavan hiuksia huuhteissa ja hiustenhoitotuotteissa käytettynä. Kasvivärjärit saavat mesiangervosta lankoihinsa syvänkeltaisia ja vihreitä sävyjä, jopa mustaa, riippuen puretusaineista. 

Mesiangervo taipuu siis varsin monenlaiseen käyttöön. Me olemme valmistaneet siitä niin lehdistä hiostettua herkullista yrttihauduketta kuin moninaisia maukkaita ruokiakin. Lisäksi mesiangervo on päätynyt useampaankin kotipajoissamme valmistuneeseen kosmetiikkatuotteeseen, viimeisimpänä Annukan valmistamaan, useampaakin luonnon tehokasvia sisältävään mustelmasalvaan.

Itse innostuin yhdistämään mesiangervon toiseen kesäiseen herkkuun, Brita-kakkuun. Tuloksena olikin varsin herkullinen mesiangervobrita, jossa myös muut luonnon antimet pääsivät esiin. Reseptin pohjana on Kinuskileipomo Mariannen britaohje, omilla yrttisillä lisukkeilla.


Kesäinen mesiangervobrita

pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1-2rkl kuivattuja mesiangervon kukintoja hienoksi jauhettuna
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenki:
2 valkuiasta
1,5 dl sokeria

täyte:
2dl kuohukermaa
1-2dl vadelmia
2-3rkl (yrtti)tomusokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mesiangervon kukkia vähitellen, kunnes erotat maistelemalla omasta mielestäsi tarpeeksi voimakkaan mesiangervon maun. Kukkien annostelussa saa olla tarkkana, sillä liian reipaskätinen annostelu voi muistuttaa syöjien suussa lähinnä saippuaa. 

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan (käytä valkuaiset marenkiin). Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon hyvin vatkaten. Sekoita lopuksi taikinaan jauhot ja maito. Levitä leivinpaperille uunipellille (tai kahdelle irtopohjaiselle pyöreälle kakkuvuoalle, kuten minä). Vatkaa marenkia varten valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levittele varovasti taikinan pinnalle. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 20-30 minuuttia, kunnes marenkipinta on saanut kauttaaltaan kauniin vaaleanruskean värin. Nosta kakku ritilälle jäähtymään. (Leikkaa uunipellillä paistettu levy kahtia jäähtyneenä.)

Vatkaa täytettä varten kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi. Itse pidän hieman pehmeästä, valuvasta vaahdosta, mutta myös kovempi, tiiviimpi vaahto on hyvä täytteenä. Levitä toisen kakkupohjan (tai leivinpaperilla paistetun levyn puolikkaan) päälle kermavaahto ja vadelmat. Ripottele/siivilöi vadelmien päälle (yrtti)tomusokeria. Käytin itse ihanaa Heikkilän yrttitilan Lyydian Lumoavaa makusokeria. Nosta päällimmäiseksi toinen kakkulevy. 

Upean herkullinen ja näyttävä kesäkakku, mesiangervobrita.

--
Herkullisia hetkiä tämän kesäisen yrttikasvimme parissa!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti