maanantai 13. heinäkuuta 2015

Tourujoen partaalla

Tuntuu nololta vihdoinkin nostaa päätään täältä kesäkiireiden keskeltä ja palata blogin äärelle, kun olen niin pitkään ollut poissa. Heinäkuuni alkupuoli kului kaoottisena heittäytymisenä kaiken uuden pariin ja jätinkin blogihommat autuaasti Lilyn harteille. Nyt asetuttuani paremmin uuteen arkeeni, koetan saada loputkin langat poimittua.

Aloitin siis kuun alussa Forssassa vuoden työrupeamani. Fiiliksistä uuden äärellä ja kaikesta muusta museotyöhön liittyvästä maan ja taivaan väliltä voi lueskella jatkossa museon omasta blogista. Arkeni työn ulkopuolella on ottanut myös vihdoin rutiinien muodon ja elämässäni on taas ennakoitavuutta.

Tourujoen luontopolulla
Olemme järjestelleet asiat niin, että käytännössä joka viikko joko minä pinkaisen takaisin Jyväskylään tai muu perhe vierailee täällä. Niinpä viikko sitten vietin aikaani Jyväskylässä lämpimän kesäsään helliessä meitä. Etsin sopivaa päiväretkikohdetta lapsen kanssa tallattavaksi ja päädyin lopulta Tourujoen luontopolkuun.

Joen mutkittelua
Polku sijaitsee Jyväskylän keskusta-alueen kupeessa, Tourujoen rannalla. Reitillä ei ole mittaa kuin 700 metriä, mutta nähtävää siltä löytyy kyllä taatusti pidemmänkin retken tarpeisiin. Polulla on myös opastetauluja ohjaamassa kulkua. Koska alue on täynnä jyrkkiä törmiä ja maaperä on liettyvää, on paikalle rakenneltu paljon erilaisia siltoja, portaita ja pitkospuita. Heikkojalkaisen ei kannatakaan tälle reitille suunnata. Lasten kanssa liikkuvalle reitti sopii kyllä pituutensa puolesta hyvin, eikä maasto tuntunut olevan mitenkään haastava ainakaan meidän taloutemme tarmokkaalle 3-vuotiaallekaan.

Kaiteet olivat ainakin tukevat, kun kukaan ei päätynyt virtaan asti
Tourujoki yhdistää Palokkajärven ja Jyväsjärven ja tällä hetkellä se on padottuna. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kuitenkin keväällä 2015, että joki tulisi joskus tulevaisuudessa virtaamaan taas vapaana, joten maisemat tulevat varmastikin muuttumaan kun tämä suunnitelma toteutuu.

Lehtopalsami aloittelemassa kukintaansa
Käenkukkaa en ollutkaan muutoin nähnyt kesän aikana
Itse rakastan eniten Tourujoen luontopolussa alueen tunnelmaa. Se on vehreänä kesäpäivänä sukellus syvänvihreään maailmaan, laiskana liikkuvaan tuulenvireeseen ja verkkaisena virtaavaan jokeen. Tunnelma on ainutlaatuinen, sekoittaen aisteja ja mieltä. Tuntuukin, että kotikaupunkinsa joen rannan sijasta askeleet tapailevat jonkin paljon eteläisemmän ja rehevämmän jokivarren pientareita.

Jos siis asut Jyväskylässä tai kuljet kaupungin keskustan kautta, kannattaa ehdottomasti uhrata tunti tai pari luontopolun läpi kulkemiseen.

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti