torstai 13. elokuuta 2015

Kulutus kuriin!

Se on loppu tältä vuodelta, uusiutuvien luonnonvarojen määrä planeetallamme siis. Vaikka meillä Suomessa helposti tuudittautuu siihen, että kulutuksemme on tasapainossa luonnon tarjoamien resurssien kanssa - onhan nyt hyvänen aika meillä metsää, suota ja muuta luontoa mielin määrin - niin todellisuudessa myös me suomalaiset ylikulutamme reippaalla kädellä. Itse asiassa niin reippaasti, että jos suomalainen elämäntapa olisi käytössä kaikkialla muuallakin maailmassa, viettäisimme ylikulutuspäivää jo keväällä!

Suomalaisen keskimääräinen ekologinen jalanjälki on noin kuusi hehtaaria, kun kestävän jalanjäljen koko on vajaat kaksi hehtaaria. Meidän kulutukseemme tarvittaisiin siis useampikin maapallo. Hurjan kurjaa. Mitä sitten voisimme tehdä asialle?


"Tehtaat ja monikansalliset yritykset kuluttavat valtaosan luonnonvaroista", "ei auta säästää sähköä jos kuitenkin tekee joka vuosi lomamatkan lentäen", "mitä muka yksi automatka sinne tänne vaikuttaa" ja monia muita lannistavia lauseita kuulee jatkuvasti. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa todella paljon, sillä iso osa ekologisesta jalanjäljestä muodostuu ruoasta sekä liikkumiseen ja lämmitykseen käytettävästä energiasta.

Ruokakaupassa valintoja kannattaa tehdä huolella, onhan päivittäinen ruokailu kuitenkin se helpoin tapa vaikuttaa. Kasvisruoka kuluttaa liharuokaa vähemmän resursseja, mutta tämän lisäksi muitakin ekologisia valintoja on helppo tehdä. Suosi ostoksissasi sesongin kotimaisia tuotteita, mieluiten lähiruokaa. Näin ruoan kuljetus- sekä varastointikulut pysyvät pienempinä ja bonuksena tietysti saat myös tuoreempaa ruokaa. Lihan kohdalla kuljetuskustannukset riippuvat myös eläinten teurasmatkoista, joten mahdollisimman lähellä kasvatetut ja teurastetut eläimet säästävät tältä osin eniten resursseja.

Ruokaostosten tueksi voi perehtyä esimerkiksi WWF:n Ruokaoppaaseen. Ja mikäli kasvisruokaan kokonaan siirtyminen tuntuu kauhistuttavalta ajatukselta, voi kokeilla esimerkiksi lihattoman lokakuun viettämistä: juuri niin tiukoin tai löysin säännöin, kuin itse haluaa. Ja yhden aterian vaihtaminen lihattomaan vaikuttaa omalta osaltaan.

Liikkumiseen kuluu todella paljon energiaa, useimmiten vielä fossiilista. Jokainen meistä tietää, että julkisia kulkuvälineitä sekä pyöräilyä ja kävelyä suosimalla säästää luonnonvaroja ja ympäristöämme. Myös kimppakyydit, yhteisautot ja muut yhteisöllisemmät matkustamisen muodot ovat ekologisia ja säästävät lisäksi myös silkkaa rahaa. Aina ei myöskään tarvitse omistaa itse harvemmin tarvittavia kulkuvälineitä: autovuokran lisäksi on myös mahdollista vuokrata tai lainata esimerkiksi sähköavusteista polkupyörää tai lastipyörää. 


Pohjoinen sijaintimme asettaa omat haasteensa lämmityskustannuksista pihistelyyn, mutta tähänkin on olemassa useita ratkaisuja. Ekologisten lämmitysmuotojen suosiminen sekä entistä tehokkaampi hukkalämmön talteenotto esimerkiksi lauhdevesistä pienentää lämmityskustannusten jalanjälkeä. Ja tietenkin asuinlämpötilojen tarkistus alaspäin on tehokas keino pienentää lämmitykseen käytettävää energiaa - jos tarkenee! No, ainakin on hyvä syy käyttää villasukkia ja ranteenlämmittimiä läpi talven...

(Kuva Jasmine Forsberg.)
Toki on myös monia isompia kokonaisuuksia, joihin emme yksittäisinä kuluttajina pysty suoraan vaikuttamaan. Siksi onkin mahtavaa, että sekä meillä että muualla maailmalla ollaan havahtumassa suurempien toimijoiden taholla siihen, että ekologisesti asioita tekemällä säästää paitsi ympäristöä, myös rahaa. Onhan niukkenevien resurssien aikakaudella menestyjiä ne, jotka osaavat tehdä asioita taloudellisesti, mitään hukkaan heittämättä. 

Eletään siis mahdollisuuksiemme mukaan luontoa säästäen ja vaikutetaan niillä valinnoilla, jotka voimme tehdä. Näin pääsemme toivottavasti vähentämään velkaamme tuleville sukupolville. Ehkä jo ensi vuonna maailman ylikulutuspäivä ei tulisi vastaan yhä aiemmin!

-Lily

--

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus!
    Kaikki vihreät teot ovat tärkeitä, ovat ne kuinka pieniä tahansa, sillä ne pitävät tavoitteet mielessä. Pari pientä tekoa voi vuosien aikana paisua suurempiin mittasuhteisiin! :)

    VastaaPoista