keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Tulen ja jään maassa

Ei syyttä lumen ja jään maa: taustalla tuliperäisiä vuoria, etualalla jäätiköstä irronneita lohkareita..

Viime viikko vierähti hyvässä matkaseurassa Islantia kiertäen. Ja voi kuulkaas, oli muuten ikimuistoinen viikko! Kyllähän sitä etukäteen tuli jonkin verran kuvia katseltua ja luettua Islannin jylhästä luonnosta, mutta todellisuus oli silti jotain vielä enemmän.

Laavakivimuodostelmat viehättivät ympäri saarta. Tässä alkumatkalta eräs vaikuttavimmista,.

Etukäteen matkaan oli valmistauduttu autoja vuokraamalla ja majapaikat varaamalla: matkareitti nimittäin kiersi koko saaren kehätietä pitkin. Aikamoista autoilua siis viikolle tiedossa. Ei ehkä ekologisinta mahdollisinta lomailua... 

Menomatkan lentokonekin oli verhoutunut revontuliin ja matkustamon katossa hehkuivat tunnelmavalot.

Matkaviikon ajan säät suosivat seuruettamme erittäin anteliaasti, ja lähes koko viikon ajan keli olikin epätyypillisen aurinkoinen tai korkeintaan puolipilvinen. Viimeisenä päivänä Islanti päätti kuitenkin näyttää arkisemmat kasvonsa ja päivämme Reykjavikissa verhoutui vaakasuoraan tihkusateeseen, viimaan sekä syksyiseen harmauteen. 

Maisemia auton ikkunasta...

Onneksi luonnossa liikkuessamme sateet antoivat odotella itseään, sillä saarella on parhaassakin tapauksessa varsin koleaa. Meri-ilmasto ja korkeat vuoret huolehtivat siitä, että ilma tuntuu usein asteitaan viileämmältä. Auringonpaisteessa taas tulee äkkiä kuuma, varsinkin lämpimissä ulkoiluvaatteissa seikkaillessa. Islannin reissaajat, suosittelen siis lämpimästi kerrospukeutumista!

Villeinä laiduntavia lampaita varten maastosta löytyi useampikin erotteluaitaus.

Matkan jälkeen on vaikea listata viikon parasta tai mieleenpainuvinta asiaa. Tai edes top kymppiä. Mieleen jäävät varmasti kahden reissuauton välillä käydyt radiopuhelinkeskustelut (Paremman puoliskon reissun aikana paljon kiitelty neronleimaus oli hankkia matkalle mukaan radiopuhelimet autojen väliseen viestintään. Tämä osoittautui upeaksi ideaksi vuoristoisilla teillä matkapuhelinten toimiessa lähinnä ajannäyttäjinä.) lammasvaroituksineen, vitseineen, pysähtymistiedotuksineen... 

Dettifoss, Euroopan mahtavimmaksi vesiputoukseksi tituleerattu. Olihan se vaikuttava!

Jylhät vuoret ja kohisevat vesiputoukset jättivät henkeäsalpaavan sanattomaksi mahtavuudellaan. Upea luonto, jännittävät kasvit ja eläimet. Sinisen eri sävyissä lahdessa kelluvat jäävuoret, jotka auringonpaisteessa loistivat timanttien tavoin ja jäiden seassa kotonaan pulahtelevat uteliaat hylkeet. Avara laavakivinummi saaren etelärannikolla, upeasti räiskyvä auringonlasku ja pimeässä tähtitaivaan varjoonsa jättävät revontulet. Kiehuvan kuplivat, rikkikaasuilta tainnuttavasti tuoksuvat mutakuopat ja savuttavat kivikasat.

Kallioissa oli paljon kotimaisia versioita graafisempia kolmiulotteisempia muotoja...

Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Kiehuvaa mutaa!

Islanti teki vaikutuksen myös sillä, kuinka paikalliset suhtautuvat luontoon. Kunnioittavasti, arvostaen ja sen monipuolisia antimia hyödyntäen. Majoituimme suurimman osan reissustamme aamiaismajoituksissa ympäri saarta, aivan tavallisten ihmisten kodeissa siis. Aamupalapöydissä tarjolla oli lähes poikkeuksetta paikallisia herkkuja kuten koivusavustettua lohta tai nieriää sekä geotermisessä lämmössä kypsennettyä ruisleipää. 

Islanninnummiajuruoho viihtyi karuilla kallioilla ja kivikoissa.

Luonnossa villinä kasvaneita maustekasveja arvostetaan niin kotikeittiöissä kuin ravintoloissakin ja syystä: aromikasta väinönputkea ja upean hienostunutta islanninnummiajuruohoa löytyi luonnosta runsaasti ympäri saarta. Myös erilaiset levät, sammaleet ja jäkälät, sekä mineraalipitoiset suolat ovat arvossaan.

Ja mitähän sitä islanninmatkaaja tuo itselleen tuliaisiksi?!

Islantilainen elämänmeno tuntui muutenkin olevan pääosin rauhallisempaa, kuin kotimainen tuottavuus- ja tehokkuusajattelun täyteinen yhteiskuntamme. Monista asioista voisimme siis ottaa oppia islantilaisilta!

-Lily

P.S. Jos reissaat Islannissa, niin pidä uikkareita käden ulottuvilla. Koskaan ei voi tietää, minkä tienmutkan takaa tulee vastaan geoterminen maauimala tai vastaava...

2 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostava reissu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aivan mahtava! Ja lisää reissua sivuavia juttuja on tulossa pitkin syksyä.. ;-) -Lily

      Poista