maanantai 26. lokakuuta 2015

Rouskuva aloitus päivälle

Päivä käyntiin!

Olen löytänyt viime aikoina uudelleen lapsuusaikojeni suosikkiaamupalan, myslin. Luomumyslivalikoimista löytyy useampia herkkuja, esimerkiksi Vavesaaren tilan valmistamat marjamyslit ja Myllärin herkullisen rapea muromysli. Lapsuuden makumuistoista tuttua pähkinäistä ja rapeaa mysliseosta ei kuitenkaan ole tullut vielä vastaan, joten päätin kokeilla sellaisen tekemistä itse. Internetin reseptimaailmassa paahdettu muromysli kulkee pääosin hienon kuuloisella nimellä granola, joten olkoon myös tämä oma sekoitukseni sitten pähkinäistä granolaa.


Pähkinäinen granola

6dl kaurahiutaleita
2 dl karkeasti rouhittuja pähkinöitä (minulla hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä)
1dl kookoshiutaleita
1dl miedon makuista öljyä
vajaa 1dl vaahterasiirappia
1tl vaniljajauhetta
2tl kanelijauhetta
2-3rkl vaahterasiirappia

1dl kuivattuja karpaloita
1dl kuivattuja omenakuutioita

Sekoita kaurahiutaleet, pähkinät ja kookoshiutaleet kulhossa. Mausta vaniljalla ja kanelilla. Sekoita öljy ja siirappi ja lisää sekoittaen hiutaleiden joukkoon. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Paahda uunin keskitasolla noin tunnin verran 100-120 asteessa. Sekoittele muutaman kerran paahtamisen aikana. Ota pelti uunista, valuta muutama ruokalusikallinen siirappia tasaisesti paahdetun hiutalekerroksen pinnalle ja laita vielä noin 5 minuutiksi uunin ylätasolle. 

Jäähdytä paahdettu granolaseos ja sekoita joukkoon kuivatut marjat ja hedelmät. Nauti!
--

Täytyy todeta, että oman muromyslin teko oli helpompaa, kuin etukäteen kuvittelin. Tämän ensimmäisen sekoituksen maku on todella kohdallaan, rakenteeseen toivoisin vielä hieman enemmän muromaisia sokerisia sattumia. Ehkä ensi kerralla kokeilen jättää suuremman osuuden siirapista vasta paahtamisen loppupuolelle lisättäväksi, syntyyhän tässä vaiheessa maukkaan rouskuvia sattumia. Pähkinöistä hasselpähkinä on ehdoton lapsuusmuistojen myslipähkinänä, mutta mukavaa makua varsinkin vaahterasiirapin kanssa saisi varmasti pekaanipähkinöilläkin. 

Kirpeät karpalot toimivat hienosti vaahterasiirapin ja pähkinöiden parina.

Annoksesta valmistui mysliä reipas annos, joten uutta granolakokkailutuokiota saa hetken odottaa. Toisaalta tämä maukas aamiaisherkku voisi toimia myös esimerkiksi joulun ajan viemisinä kauniiseen lasipurkkiin pakattuna, joten kenties granolaa tulee paahdettua lisää hyvinkin pian...

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti