keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Syksyä päin pää pystyssä

Olen tainnut ennenkin sanoa, että rakastan syksyä samalla intohimolla kuin rakastan kaikkia vuodenaikojamme. Ne näyttävät ympäröivästä maailmasta sekä meistä itsestämme aina uusia puolia, kuitenkin muistuttaen meitä lähes iättömästä ja lohdullisestakin kierrosta. Minut uuden vuodenajan pimeys saa haikean surumieliseksi, kietomaan viltin harteilleni ja kirjoittamaan iltaisin tarinoita kynttilänvalossa. Tiedän, että monelle syksy tuo kuitenkin omat haasteensa hämärän ja kylmyyden muodossa. Niinpä päätin koota ylös asioita, jotka pitävät minut juuri tänä syksynä käynnissä.

Kesällä kuivattuja kylpy-yrttejä
Hemmottelen itseäni. Pyrin olemaan lempeä itselleni ympäri vuoden niin ajatusten tasolla kuin fyysisestikin, mutta talvikausi ja pimeys vaativat joskus erityistä paneutumista. Pyrin käymään ulkona joka päivä. Lenkit ovat pitäneet mielen virkeänä ja pakottaneet minut liikkeelle silloinkin kun keho tahtoisi vain lojua paikoillaan. Sisälle ulkoa pujahtaessa asunnon lämpö tuntuu taivaalliselta. Teen myös paljon lempeitä venyttelyjä, jotka unohdan yleensä kokonaan kesäkauden vauhdissa.

Teen ruokaa, joka tuntuu erityisen hyvältä ja oikealta. Nyt olen ollut pidemmän aikaa valtaosan viikosta täysin vegaanisella ruoalla. Vältän edelleen myös valkoista sokeria ja vehnää sekä maitotuotteita. Huomasin, että oloni kohentui, vatsaongelmat vähenivät olemattomiksi ja oloni on pirteämpi. Minulla meni pitkään löytää kriteereihini sopiva, kyllin täyttävä aamiainen. Löydettyäni tuorepuurot olenkin elänyt aamuni niiden varassa.
Neulominen kuljettaa läpi sateen ja harmauden

Teen juttuja, joista nautin. Kävelen kuulaana päivänä rahkasammalten keskellä suolla, poltan illalla kynttilöitä, neulon ja luen. Kirjoittelen tekstejä, kuuntelen musiikkia, rauhoitun. Makaan sohvalla lapsen käpertyessä kainalooni ja keksimme yhdessä satuja. Rakennamme leikkilinnoja peitoista ja kikattalemme piilotellessamme isältä puun takana. Istun nuotiolla, katselen tähtiä, vaellan vailla ajatuksia. Nauran ja rakastan. Pidän tärkeät ihmiset lähellä, kirjoitan kirjeitä, soitan yllättäen.

Vuodenajoista syksy ja talvi ovat yleensä rankimmat keholleni. Atoopikkona tuulten navakka tuiverrus tekee kepposia iholleni. Niinpä olen ottanut järeämmät aseet käyttööni. Päivävoiteena käytän tekemääni kevyttä kasvorasvaa (resepti lopussa), yöksi sipaisen kasvoilleni vatkattua vartalovoita. Itse teen oman vartalovoini käyttäen pelkkää karitevoita ja risiiniöljyä. Totesin viime talvena, että tämä vartalolle alkujaan tarkoitettu troppi on ainut, joka pitää ihoni hilseilevän kuivuuden poissa.

Vasemmalla kasvorasvaa, oikealla vartalovoita
Olen myös äitynyt kasvattamaan pitkästä aikaa luonnonkiharaa pehkoani pidemmäksi. Ärsyttävää kasvatusvaihetta helpottaa, kun ohuet ja sähköiset hiukset saa kuriin. Keittelin itselleni juuri hiusnaamioksi satsin hiustenhoitoainetta jasmiiniteestä, risiiniöljystä ja oliiviöljystä. Lisäksi kehittelen juuri ostamani ekolakan tilalle omaa versiota. Raportoin, jos onnistun kehittelemään toimivan tuotteen.

Siankärsämö, syksyni pelastaja
Joinakin päivinä on taas rehellisen kurjaa. Kylmä viima lyö ytimiin asti, yskä saa keuhkot valittamaan ja päätä jomottaa. Niinä päivinä koetan olla erityisen lempeä. Teen hyvää ruokaa, keitän pannullisen siankärsämöteetä flunssaa helpottamaan. Seuraavana aamuna flunssa tuntuu vetäytyneen joka kerran. Ihmeellinen tuo vaatimaton piennarkasvimme! Illalla levitän jumiutuneille lihaksille tekemääni salvaa. Oletin sen olevan ylivoimainen mustelmien kanssa, mutta se osoittautuikin uskomattoman tehokkaaksi lihaskipujen hoidossa. Harmittelen jo nyt, etten tehnyt sitä kokeiluerää isompaa annosta kesällä.

Tätäkin postausta on kirjoitettu salvaa niskassa


Kasvorasva päiväkäyttöön

Vesifaasi
170 g vettä, mukana ripaus aloejauhetta

Öljyfaasi
60 g safloriöljy
15 g BTMS emulgaattori

2 g Ecosafe-säilöntäainetta
Rose geranium -eteeristä öljyä

Puhdista kaikki valmistusvälineet. Kuumenna vesifaasi ja öljyfaasi kumpikin omassa vesihauteessaan 80 asteeseen ja pidä sitä kuumana noin 20 minuuttia. Kaada öljyfaasi vesifaasin joukkoon, sekoita. Jatka sekoittamista, kunnes seos on jäähtynyt. Sekoita joukkoon säilöntäaine ja tuoksu. Purkita puhtaisiin purkkeihin.


Tuorepuuro

2 dl kaurahiutaleita
2 dl kookosmaitoa
1 omena raastettuna
ripaus piparkakkumaustetta
pieni kourallinen auringonkukansiemeniä
pieni kourallinen cashewpähkinöitä

Valmista puuro illalla aamua varten. Sekoita kaurahiutaleet ja neste, lisää joukkoon muut ainekset. Sekoita, peitä kannella ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. Aamulla puuro on valmista lusikoitavaksi. Aineksia voi vaihdella lähes loputtomasti: vaihda siemenet toisiin, valitse eri pohjaneste, lisää hedelmiä tai marjoja...


Ihanaa syksyä teille kaikille! Jos teillä on hyviä vinkkejä, miten selvitä syksystä ja talvesta, huudelkaa! Luulen, että etenkin Lily on niistä kiitollinen!

-Annukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti