keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Neuleihastus

Forssan kesäiseltä reissulta tarttui tuliaisina langat näihin pehmoisiin unisukkiin.

Opin neulomaan lapsena jo paljon ennen kuin osasin lukea tai kirjoittaa. Neulova mummoni ja äitini huolehtivat siitä, että käsityöt näyttäytyivät minulle luontevana osana elämää. Myöhemmin olinkin yllättynyt, kun minulle selvisi, että käsityötaidot eivät kuulukaan jokaisen ihmisen perusosaamiseen.

Islannista ostamani villapaitalangat ovat jo hyvässä matkassa kohti valmista neulepaitaa.

Yliopistovuosina neulominen, kuten muutkin käsityöt, on huomaamatta jäänyt enemmän taka-alalle.Muutama vuosi sitten havahduin siihen, että en ole lukion jälkeen neulonut mitään kolmiohuivia isompaa neuletta. Enkä ylipäätään neulonut niitä asusteitakaan hetkeen. Niinpä toissa keväänä tartuin viimein uudelleen puikkoihin. Ensimmäisenä työnä syntyi siro ja pitkä huivi Louhittaren luolan herkullisen värisestä turkoosista langasta.

Pitkän neuletauon jälkeen ensimmäisenä "harjoitustyönä" syntyi tämä pitkä kaulahuivi.

Eikä neulominen siihen jäänyt! Seuraavaksi vuorossa oli jo isompi ja työläämpi operaatio, iso torkkupeitto. Tai torkkupeitto työstä alun perin piti tulla, mutta kooltaan se osoittautuikin sopivaksi parivuoteen jalkopäähän viluisia varpaita lämmittämään...

Peiton jälkeen vuorossa olivat silkkivilla-alpakkasekoitelangoista neulotut unelmanpehmeät ja lämpimät villasukat. Langat löytyivät muuten sivumennen sanoen viime kesäiseltä Forssan retkeltä, jossa kävin tutustumassa Annukan uuteen työpaikkaan sekä kaupunkiin ylipäätään.

Lankakorissa odottelevat seuraavana vuoroaan nämä punaiset langat...

Nyt koen pääseeni neulomisessani taas kunnolla vauhtiin: työn alla on islantilaisista villalangoista perinteinen neulepusero, joka alkaa olla jo puolivamiina. Pitkät pimeät syysillat ja vähemmän kutsuvat kelit ulkona päiväsaikaan ovat taanneet sen, että vapaahetket vierähtävät varkain neuletyön parissa. 

Enpä arvannut lapsena, että tuolloin itsestäänselvästä taidosta olisi jatkossa näinkin paljon iloa!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti