tiistai 22. joulukuuta 2015

22.

Kesämuistoja Hedyn pentuetreffeiltä. Vasemmalta oikealle: Rillo-veli, Mindy-sisko ja Hedy.

Tänään muistamme eläinystäviämme. Monella meistä on kotona myös eläimiä. Lemmikkeinä on useimmiten kissa tai koira, mutta yhtä hyvin myös esimerkiksi kani, pieni jyrsijä, lisko, käärme tai akvaario kaloineen voivat kuulua talouteen. Eläimiä toki hoidetaan rakkaudella joka ikinen päivä, mutta jouluna voi lemmikeilleenkin haluta antaa jotain pientä ylimääräistä. 

Meillä on tänä jouluna ensimmäinen koirajoulu ja itse olen suunnitellut paketoivani Hedyllekin oman lahjan: pahvilaatikon täynnä (värjäämättömiä) pakkauspapereita ja vessapaperihylsyihin piilotettuja nameja. Meidän koira kun rakastaa papereiden silpomista, niin nyt saa hauva oikein luvan kanssa kaivella, silputa ja etsiä namusia papereiden seasta. Sama lahjaidea toiminee monelle muullekin lemmikille, sillä myös useimmat jyrsijät pitävät pahvin ja paperin silppuamisesta, samoin kuin linnut. 

Oman pihapiirin siileille voi tarjota
ruoka- ja talvipesäapua.
Omien lemmikkien lisäksi jouluna voi muistaa myös muita eläimiä. Löytöeläinkodit ottavat todella mielellään vastaan lahjoituksena esimerkiksi vanhoja peittoja ja tyynyjä. Myös ruokalahjoitukset ovat tervetulleita, samoin kuin tietysti oma vapaaehtoispanos ja rahallinenkin muistaminen. Löytöeläimien muistamisessa kannattaa ottaa yhteyttä paikallisiin löytöeläinkoteihin ja kysyä heiltä, kuinka voisi parhaiten auttaa. Omasta lemmikistä haaveilevan kannattaa myös pitää mielessä, että moni hylätty kesäkissa tai karkurikoira etsii sitä omaa uutta, rakastavaa kotiaan...

Luonnonvaraisetkin eläimet ovat hyvä muistamisen kohde jouluna. Esimerkiksi aineettomana joululahjana voi tehdä lahjoituksen haluamalleen luonnonsuojelujärjestölle tai adoptoida vaikkapa oman kummieläinlajin. Myös suojelemalla ikimetsiä, sademetsiä tai tukemalla ilmastonsuojelua pääsee vaikuttamaan samalla luonnonvaraisten eläinten elinympäristöihin.

Oman pihan tai lähimetsän eläimiä voi myös muistaa vaikkapa suosimalla pihassaan mesikasveja, askartelemalla hyönteishotelleja ja linnunpönttöjä sekä vaalimalla luonnon monimuotoisuutta parhaansa mukaan. Muistathan, että lintujen talviruokintaa tulee jatkaa koko talvi, jos sellaisen aloittaa.

Hyvää joulua ja joulumieltä myös eläinystävillemme!

-Lily

P.S. Monet tallit ilahtuvat joulun jälkeen joulukuusista, sillä hevosille käytetyt kuuset maistuvat oivallisesti ja ovat vielä mukavia leikkikalujakin. Tänä jouluna kannattaakin tiedustella jo etukäteen lähitallilta, tahtoisivatko he koristeista riisutun kuusen hyvään jatkokäyttöön...

---2 kommenttia:

  1. Meille meinasi tulla aika kurja joulu, kun toinen koiristani joutui eilen kesken matkanteon hätäleikkaukseen. Onneksi sai apua, tällä hetkellä se näyttäisi selviävän tilanteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voiei, toivotaan että koira toipuu! Pikaisia paranemisia ja joulumieltä teille kaikille kurjasta sattumuksesta huolimatta. -Lily

      Poista