maanantai 7. joulukuuta 2015

7.


Mukavaa joulukuun seitsemättä päivää. 

Tänään leivotaan piparitaikinaa! Minun joulunalusaikaani kuuluvat ehdottomasti norjalaiset vaaleat piparkakut, joiden maku on mielestäni paljon parempi, kuin tummempien ruskeiden serkkujensa. Ohjeessa mainitun inkiväärijauheen tilalla käytän tuoretta raastettua inkivääriä, joka osaltaan tuo taikinaan lisämakua. 


Norjalaiset vaaleat piparkakut

150 g voita tai margariinia
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
1 maustemitallinen kuivattua neilikkaa
1 maustemitallinen jauhettua maustepippuria
1/2 - 1tl tuoretta raastettua inkivääriä
2tl kanelia
1 dl kuohukermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

leivontaan reilusti vehnäjauhoja

Sulata kattilassa voi, sokeri ja siirappi. Lisää kuumaan seokseen mausteet ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon kuohukerma. Lisää jauhot ja leivinjauhe, sekoita huolellisesti ja anna taikinan levätä peitettynä viileässä seuraavaan päivään. Mikäli haluat helpottaa seuraavan päivän leivontaurakkaa, voit levittää taikinan jo valmiiksi tuorekelmun väliin litteäksi levyksi.

Jauhota leivinalusta huolellisesti. Jos taikinasi on levynä, murra siitä palanen ja kauli huolellisesti jauhotetulla kaulimella ohueksi. (Nämä piparit ovat parhaita ohuina.) Ota taikinasta muoteilla kuvioita ja paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 5-10 minuuttia piparien koosta riippuen, kunnes piparien reunat alkavat aavistuksen ruskistua. Jäähdytä valmiit piparit ritilällä. 

Tämä piparitaikina ei ole niitä kaikista helpoimpia leivottavia, joten sitä kannattaa kaulia kerrallaan melko pieni erä ja antaa lopun taikinan odotella jääkaapissa vuoroaan. Valmiiden pipareiden maku on kuitenkin pienen lisävaivan arvoinen!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti